Almás táska
Egészséges, finom édesség a gyerekek kedvence.
recept,recept fotó,alma ,Kalácsok
Kalácsok
kategóriak
Kalácsok Almából készült desszertek Szezon - Alma (tél) Szezon - Alma (ősz) Almás kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
alma | 1 | kilogramm | |
fahéj, őrölt | 1 | teáskanál | |
finomliszt | 250 | gramm | |
finomliszt | - | ||
friss élesztő | 20 | gramm | |
kristálycukor | 80 | gramm | |
kukoricakeményítő | 40 | gramm | |
napraforgó olaj | 100 | milliliter | |
porcukor | 60 | gramm | |
porcukor | - | ||
rétesliszt | 250 | gramm | |
só | 1 | csipet | |
tyúk tojás | 3 | darab | |
víz | 160 | milliliter | |
zsírszegény tej 1,5% | 250 | milliliter |
Recept
1. Almás töltelék
alma 1 kilogramm • kristálycukor 80 gramm • fahéj, őrölt 1 teáskanál • víz 80 milliliter
Az almákat meghámozzuk, vastagon lereszeljük. Egy fazékba rakjuk, megszórjuk cukorral, és fahéjjal. Felöntjük vízzel, és puhára főzzük (nem kásásra).

2.
víz 80 milliliter • kukoricakeményítő 40 gramm
Vízben ételkeményítőt keverünk el, majd hozzáadjuk az almához, és felforraljuk. Egy sűrű almás töltelék jön létre, amelyet hűlni hagyunk.

3. Tészta
zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • friss élesztő 20 gramm • finomliszt 250 gramm • rétesliszt 250 gramm • porcukor 60 gramm • só 1 csipet • tyúk tojás 2 darab • napraforgó olaj 100 milliliter
Meleg tejben élesztőt és cukrot keverünk el, kovászt készítünk belőle. Egy mélyebb tálba szórjuk a liszteket, cukrot, sót, tojást, olajat és beleöntjük a kész kovászt. A tésztát addig gyúrjuk, amíg nem fog ragadni a fakanálra, vagy a tál széléhez, majd meleg helyen kelni hagyjuk.

4.
A megkelt tésztát két felé osztjuk. Először az egyik felét dolgozzuk fel, majd a másikat. A tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán kinyújtjuk, és 10x12cm-s darabokra szeleteljük. A tészta darabok egyik felére kb 1,5 leveses kanál tölteléket teszünk. A tészta darabok másik oldalára derelye vágó segítségével nyílásokat vágunk.

5.
A bevágott részt ráhajtjuk a töltelékre és a széleit az ujjunk segítségével megnyomkodjuk.

6.
tyúk tojás 1 darab
A tésztadarabokat átrakjuk sütőpapírral bélelt sütőlapra, és megkenjük felvert tojással.

7.
Előmelegített sütőben 180°C-on 20-25 percig főzzük.


Jó étvágyat!