Túrós kalácsok

Kelt kalácsok túrós töltelékkel és alma kompóttal.
recept,recept fotó,alma ,fahéj, őrölt,túró, sima,lágy,Kalácsok
Kalácsok
kategóriak
Kalácsok › Almából készült desszertek › Szezon - Alma (ősz) › Almás kalácsok › Szezon - Alma (tél) ›Hozzávalók
Hozzávalók
alma | 600 366 | gramm kcal | |
citromhéj | ½ 2 | teáskanál kcal | |
fahéj, őrölt | 1 13 | teáskanál kcal | |
finomliszt | 500 1735 | gramm kcal | |
friss élesztő | 30 31 | gramm kcal | |
kristálycukor | 1 21 | teáskanál kcal | |
kristálycukor | 60 242 | gramm kcal | |
porcukor | 120 466 | gramm kcal | |
rum | 2 72 | evőkanál kcal | |
szegfűszeg- egész | 3 ?? | darab kcal | |
só | 1 0 | csipet kcal | |
tojásfehérje | 2 34 | darab kcal | |
tojássárgája | 2 114 | darab kcal | |
tyúk tojás | 2 176 | darab kcal | |
túró, sima,lágy | 250 298 | gramm kcal | |
vaj | 150 1101 | gramm kcal | |
vaníliacukor | 20 73 | gramm kcal | |
víz | 100 0 | milliliter kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 250 120 | milliliter kcal |
Recept
1. Tészta
zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • friss élesztő 30 gramm • kristálycukor 1 teáskanál • finomliszt 500 gramm • vaj 150 gramm • porcukor 120 gramm • tojássárgája 2 darab • tyúk tojás 1 darab • só 1 csipet • citromhéj ½ teáskanál • rum 2 evőkanál
Meleg tejbe élesztőt aprítunk és cukrot adunk, majd kovászt készítünk. Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a olvasztott lehűlt vajat, cukrot, tojássárgáját, csipetnyi sót, reszelt citrom héjat, rumot és a kovászt. A tésztát jól kidolgozzuk.

2.
A tésztát 30 percig meleg helyen kelni hagyjuk.

3. Alma kompót
alma 600 gramm • víz 100 milliliter • kristálycukor 60 gramm • fahéj, őrölt 1 teáskanál • szegfűszeg- egész 3 darab
Az almákat megpucoljuk, a magházat eltávolítjuk, és cikkekre vágjuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadunk vizet, cukrot, fahéjat és a szegfűszeget. 15 percig főzzük, néha megkeverjük. A kompót levét leöntjük, és az almát hűlni hagyjuk. A kalács elkészítéséhez használhatunk bolti almakompótot is.

4. Túrós töltelék
túró, sima,lágy 250 gramm • tyúk tojás 1 darab • vaníliacukor 20 gramm
A túrót tojással és vanília cukorral jól kikeverjük.

5. Kalácsok
A megkelt tésztából 16 golyót formálunk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, egymástól egy kicsit távolabb. További 10 percig hagyjuk még kelni.

6.
Ezután egy tálka segítségével a tésztából kalács formákat alakítunk.

7.
A kalácsok közepébe túrótölteléket helyezünk, és egy kanál segítségével elegyengetjük.

8.
tojásfehérje 2 darab
A töltelékre almakompótot teszünk, és a kalács széleit felvert tojásfehérjével megkenjük.

9.
Előmelegített sütőben 15 - 20 percig sütjük 180 - 200°C-on.

Jó étvágyat!