Házi sushi

Egészséges és finom ínyencség a távol keletről, amelyet otthon is olyan finomra készíthetünk el, mint egy sushi-bárban.
recept,recept fotó,rizsa a sushira,Nori - ehető tengeri alga,torma- wasabi,pácolt gyömbér,Halak,Japán konyha receptjei
Halak
Japán konyha receptjei
Hozzávalók
Hozzávalók
Nori - ehető tengeri alga | 10 ?? | darab kcal | |
kristálycukor | ½ 31 | evőkanál kcal | |
lazac | 250 505 | gramm kcal | |
pácolt gyömbér | 0 ?? | kcal | |
rizsa a sushira | 750 2633 | gramm kcal | |
rizsecet | 150 30 | milliliter kcal | |
rétesliszt | 3 161 | evőkanál kcal | |
salátauborka | 0 ?? | kcal | |
szójamártás | 0 ?? | kcal | |
só | ½ 0 | evőkanál kcal | |
torma- wasabi | 0 ?? | kcal | |
tyúk tojás | 3 264 | darab kcal | |
vaj | 20 147 | gramm kcal | |
víz | 900 0 | milliliter kcal |
Recept
1. A rizs elkészítése
rizsa a sushira 750 gramm • víz 900 milliliter
A rizst folyóvíz alatt átmossuk,hagyjuk lecsepegni, majd egy fazékba rakjuk. Vizet adunk hozzá, és 30 percig állni hagyjuk. Ezután lassan 5 percig alacsony hőfokon melegítjük, majd magas hőfokon felforraljuk, ezután a hőfokot levesszük minimumra és a rizst 15 percig fedő alatt pároljuk.

2. Az omlett elkészítése
tyúk tojás 3 darab • rétesliszt 3 evőkanál • vaj 20 gramm
Amíg a rizs fől, elkészítjük az omlettet, amelyet néhány tekercs megtöltéséhez fogunk felhasználni. A tojást, lisztet, sót összekeverjük, majd forró serpenyőben vajon készítjük el.

3.
Az omlettet megsütjük mindkét oldaláról. Hagyjuk kihűlni és vékonyabb csíkokra vágjuk.

4. A rizs elkészítése
rizsecet 150 milliliter • só ½ evőkanál • kristálycukor ½ evőkanál
A rizst 15 perc után levesszük a tűzről, és lefedve állni hagyjuk további 8 percig. A rizses ecetbe hozzáadunk sót, cukrot és jól elkeverjük. Az elkészített öntetet a rizsbe öntjük, és óvatosan elkeverjük, hogy a rizsszemeket ne törjük össze. Ezután a rizst szobahőmérsékletre hagyjuk lehűlni. A gyorsabb hűlés érdekében kirakhatjuk egyenletesen egy tepsire és nedves törlőkendővel letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Így könnyebb lesz eltalálnunk a szükséges rizsmennyiséget is a tekercsek megtöltéséhez.

5. Töltelék elkészítése a tekercsekhez
lazac 250 gramm • salátauborka
A salátauborkát meghámozzuk, csíkokra vágjuk, majd a lazacot is felvágjuk csíkokra. Ha a lazac mirelit, a felvágás előtt elegendő idővel felengedjük (a hűtőben kb 6 óra szükséges a felengedésre).

6. A tekercsek megtöltése
Nori - ehető tengeri alga 10 darab
A tengeri alga csíkokat egy bambusz alátétre helyezzük, amely segítségével a tekercseket fogjuk létrehozni. Az elkészített rizst a tepsin szétosztjuk egyforma részekre az alga mennyiség szerint. Az algákra egyenletesen rakjuk a rizst egy kanál segítségével, amelyet időnként vízbe mártunk. A rizst a kanállal jól összenyomkodjuk. Az algák szélét szabadon hagyjuk. Vigyázni kell, hogy a rizs ne kerüljön az alga alá, illetve a bambusz alátétre, mert így a rizs a tekercs külső oldalára ragadhat.

7.
A rizsre egy csík omlettet, uborkát és lazacot teszünk.

8.
A rizsre egy vastagabb szelet lazacot, esetleg két vékonyabb szeletet teszünk.

9. A tekercs elkészítése
A bambusz alátét segítségével elkészítjük a tekercseket. Fogjuk össze a bambuszlapot, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogását. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapad, és formát nem nyer.

10.
A tekercseket egymásra rakjuk az előkészített deszkára, amin majd egyenként szeleteljük. Éles késsel kis tekercsekre vágjuk.

11. Tálalás
szójamártás • torma- wasabi • pácolt gyömbér
Gyombérrel és a tipikus japán zöld tormával, vagyis wasabival tálaljuk, mely igazán csípős, és ezért szójaszósszal keverjük össze.

Jó étvágyat!