szakacsreceptek.hu

Házi sushi

Egészséges és finom ínyencség a távol keletről, amelyet otthon is olyan finomra készíthetünk el, mint egy sushi-bárban.

 

Adag: 6

    

Főzőcske: 

Értékelés: 

 

 

 
 
Kristálycukor½evőkanál
Lazac250gramm
Nori - ehető tengeri alga10darab
Pácolt gyömbér
Rizsa a sushira750gramm
Rizsecet150milliliter
Rétesliszt3evőkanál
Salátauborkag
Szójamártásl
½evőkanál
Torma- wasabig
Tyúk tojás3darab
Vaj20gramm
Víz900milliliter

1. A rizs elkészítése

rizsa a sushira 750 g  víz 900 ml

A rizst folyóvíz alatt átmossuk,hagyjuk lecsepegni, majd egy fazékba rakjuk. Vizet adunk hozzá, és 30 percig állni hagyjuk. Ezután lassan 5 percig alacsony hőfokon melegítjük, majd magas hőfokon felforraljuk, ezután a hőfokot levesszük minimumra és a rizst 15 percig fedő alatt pároljuk.

A rizs elkészítése

2. Az omlett elkészítése

tyúk tojás 3 db  rétesliszt 3 EK  vaj 20 g

Amíg a rizs fől, elkészítjük az omlettet, amelyet néhány tekercs megtöltéséhez fogunk felhasználni. A tojást, lisztet, sót összekeverjük, majd forró serpenyőben vajon készítjük el.

Az omlett elkészítése

3. 

Az omlettet megsütjük mindkét oldaláról. Hagyjuk kihűlni és vékonyabb csíkokra vágjuk.

4. A rizs elkészítése

rizsecet 150 ml   ½ EK  kristálycukor ½ EK

A rizst 15 perc után levesszük a tűzről, és lefedve állni hagyjuk további 8 percig. A rizses ecetbe hozzáadunk sót, cukrot és jól elkeverjük. Az elkészített öntetet a rizsbe öntjük, és óvatosan elkeverjük, hogy a rizsszemeket ne törjük össze. Ezután a rizst szobahőmérsékletre hagyjuk lehűlni. A gyorsabb hűlés érdekében kirakhatjuk egyenletesen egy tepsire és nedves törlőkendővel letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Így könnyebb lesz eltalálnunk a szükséges rizsmennyiséget is a tekercsek megtöltéséhez.

A rizs elkészítése

5. Töltelék elkészítése a tekercsekhez

lazac 250 g  salátauborka

A salátauborkát meghámozzuk, csíkokra vágjuk, majd a lazacot is felvágjuk csíkokra. Ha a lazac mirelit, a felvágás előtt elegendő idővel felengedjük (a hűtőben kb 6 óra szükséges a felengedésre).

Töltelék elkészítése a tekercsekhez

6. A tekercsek megtöltése

Nori - ehető tengeri alga 10 db

A tengeri alga csíkokat egy bambusz alátétre helyezzük, amely segítségével a tekercseket fogjuk létrehozni. Az elkészített rizst a tepsin szétosztjuk egyforma részekre az alga mennyiség szerint. Az algákra egyenletesen rakjuk a rizst egy kanál segítségével, amelyet időnként vízbe mártunk. A rizst a kanállal jól összenyomkodjuk. Az algák szélét szabadon hagyjuk. Vigyázni kell, hogy a rizs ne kerüljön az alga alá, illetve a bambusz alátétre, mert így a rizs a tekercs külső oldalára ragadhat.

A tekercsek megtöltése

7. 

A rizsre egy csík omlettet, uborkát és lazacot teszünk.

8. 

A rizsre egy vastagabb szelet lazacot, esetleg két vékonyabb szeletet teszünk.

9. A tekercs elkészítése

A bambusz alátét segítségével elkészítjük a tekercseket. Fogjuk össze a bambuszlapot, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogását. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapad, és formát nem nyer.

A tekercs elkészítése

10. 

A tekercseket egymásra rakjuk az előkészített deszkára, amin majd egyenként szeleteljük. Éles késsel kis tekercsekre vágjuk.

11. Tálalás

szójamártás  torma- wasabi  pácolt gyömbér

Gyombérrel és a tipikus japán zöld tormával, vagyis wasabival tálaljuk, mely igazán csípős, és ezért szójaszósszal keverjük össze.

Tálalás

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Bejelentkezés