Falusi lángos
A legfinomabb és a legropogósabb lángos, amely kinti tűzhelyen készül. Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát. Most készítsük el ezt a finomságot otthon az udvaron, szigorúan tartjuk be a receptet :) és a szigorú munkabeosztást :)
recept,recept fotó,finomliszt,tejföl (10% zsír),teljes zsírtartalmú tej 3,5%,teljes zsírtartalmú tej 3,5%,friss élesztő,fokhagyma,Húsnélküli ételek,Nyári grill receptek
Húsnélküli ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
Edámi sajt | - | ||
finomliszt | 1 | kilogramm | |
finomliszt | 1 | teáskanál | |
finomliszt | - | ||
fokhagyma | 6 | gerezd | |
friss élesztő | 42 | gramm | |
ketchup | - | ||
kristálycukor | ½ | teáskanál | |
tejföl (10% zsír) | 250 | gramm | |
tejföl (10% zsír) | - | ||
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 500 | milliliter | |
tengeri só | 2.5 | teáskanál | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
víz | 4 | evőkanál | |
étolaj | - |
Recept
1.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 200 milliliter • finomliszt 1 teáskanál • kristálycukor ½ teáskanál • friss élesztő 42 gramm
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. Az ügyes szakács ad hozzá egy kevés cukrot és lisztet is.

2.
finomliszt 1 kilogramm • tyúk tojás 1 darab • tejföl (10% zsír) 250 gramm • tengeri só 1.5 teáskanál • teljes zsírtartalmú tej 3,5% 300 milliliter
Egy tálba belerakjuk a lisztet, tojást, tejfölt,sót,langyos tejet és a kovászt.

3.
A tésztát dagasszuk jól ki, úgy hogy elváljon a tál széleitől. Ezután a tésztát letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk.

4.
Miután a tészta megkelt, kis cipókat formálunk ki belőle, és lisztel meghintett gyúródeszkán még további 10 percig kelni hagyjuk.

5.
A szakácsunk elkészítette a tésztát és most szüksége lesz két segítőre. Az első elkészíti a tűzifát és a tüzet, rá helyezi a rostot, elkészít egy nagyobb edényt amelyet már csak kinti használatra fogunk használni ( hacsak nem akad valaki aki az akció után alaposan kitisztítja ) és felmelegíti benne az olajat. Továbbá is ügyel a tűzre, és a tűzhely sarkában egy másik kis tüzet gyújt, amelyből folyamatosan szedi ki az égő fadarabokat és az edény alá rakja.

6.
Ha az olaj már felforrósodott, a szakácsunk kézzel szétnyújtja a cipókat lángosra.

7.
A legjobb ha a szétnyújtott lángosokat egy lisztel meghintett tálcára helyezzük. És utána újra nagyooobra nyújtjuk ki a lángost...

8.
...és ekkor van szükség az első segítőre, aki hőálló kesztyűben leveszi a tűzről az edényt. Ekkor a szakácsunk belerakja a forró olajba a lángost, a másik segítővel közösen, aki egy villa segítségével a lángost egy picit megigazítja. Az első segítő vissza rakja az edényt a tűzre...és mindenki boldogan figyeli hogyan sülnek szépen a lángosok :)

9.
A másik segítő, két villa segítségével és az első segítő közreműködése mellett megfordítja a lángost és a másik oldaláról is megsüti. A szakács már a sütéssel nem foglalkozik, hanem gyorsan előkészíti a következő lángosokat a tésztából.

10.
Az első és a második segítő közös erőkkel kiveszik az olajból a megsült lángost, a fölösleges olajat lecsepegtetik vissza az edénybe...a kész lángosokat a másik segítő egymásra helyezi el. És ez így folytatódik ameddig nem sütik ki az összes lángost.

11.
fokhagyma 6 gerezd • tengeri só 1 teáskanál • víz 4 evőkanál • tejföl (10% zsír) • Edámi sajt • ketchup
A harmadik segítő megpucolja a fokhagymát és egy tálba préseli ki. Hozzá adja a sót, langyos vizet és jól összekeveri.A negyedik segítő ez alatt összekeveri a tejfölt. Az ötödik segítő lereszeli a sajtot. A hatodik segítő el hozza a ketchupot...közben a kutyuska a láb alatt van :)

12.
A lángoshoz fokhagymát, tejfölt, sajtot, ketchupot... és más hozzávalókat kínálunk, ízlés szerint. És így mindenki magánka az ízlése szerint elkészítheti a saját lángosát :)

13.
Nyami nyami :)

Jó étvágyat!