szakacsreceptek.hu

A cékla befőzése - tormával együtt

     

A cékla nagyon egészséges zöldség. Nagyon finom és könnyű ételeket készíthetünk belőle. A cékla tormával egy igazán finom és egészséges köret a finom húsok mellé.

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

Nehézség

alacsony

 

 

 
 
Cékla3.5kilogramm
Ecet60liter
Friss torma gyökér100gramm
Kristálycukor2evőkanál
Köménymag, őrölt2teáskanál
2teáskanál
Víz½liter

1. A cékla elkészítése

cékla 3.5 kg

A céklát megmossuk és eltávolítjuk a szárát esetleg a gyökereket.. Hideg vízbe helyezzük és puhára főzzük. A vizet leöntjük és a céklát hagyjuk kihűlni. Ezután meghámozzuk és vastagabb csíkokra vágjuk.

A cékla elkészítése

2. A torma elkészítése

friss torma gyökér 100 g  víz ½ l  ecet 60 l   2 TK  köménymag, őrölt 2 TK  kristálycukor 2 EK

A tormát megtisztítjuk és a lehető leggyorsabban lereszeljük. Mert a reszelésnél erősen fellépő illóolajok könnyekre fakasztanak. Azonnal hozzáadjuk a felvágott céklához és összekeverjük. Vizet és ecetet öntünk hozzá, hozzáadjuk a sót, cukrot és a köménymagot. Alaposan összekeverjük, esetleg ízlés szerint ízesítjük.

A torma elkészítése

3. Befőttes üvegbe töltés

A cékla és torma keverékét belerakjuk a (370 ml) befőttes üvegekbe. Miután az összes üveget megtöltöttük hozzáöntjük a levet ami a az edénybe maradt ahol a cékla, torma és a többi alapanyag volt.

Befőttes üvegbe töltés

4. Befőzés

Az üvegeket lezárjuk és 15 percig főzzük 80 - 85°C hőmérsékletnél. A megadott mennyiségből elkészítünk 8 kisebb üveget 370 ml. Az így elkészített céklát, pár napig a hűtőben is tárolhatjuk anélkül hogy kifőznénk. A cékla befőtt akár több hónapon keresztül sem romlik meg.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés