A cékla befőzése - tormával együtt
A cékla nagyon egészséges zöldség. Nagyon finom és könnyű ételeket készíthetünk belőle. A cékla tormával egy igazán finom és egészséges köret a finom húsok mellé.
recept,recept fotó,cékla,friss torma gyökér,Befőttek,Gluténmentes ,Laktózmentes
Befőttek
Hozzávalók
Hozzávalók
cékla | 3.5 | kilogramm | |
ecet | 60 | milliliter | |
friss torma gyökér | 100 | gramm | |
kristálycukor | 2 | evőkanál | |
köménymag, őrölt | 2 | teáskanál | |
só | 2 | teáskanál | |
víz | ½ | liter |
Recept
1. A cékla elkészítése
cékla 3.5 kilogramm
A céklát megmossuk és eltávolítjuk a szárát esetleg a gyökereket.. Hideg vízbe helyezzük és puhára főzzük. A vizet leöntjük és a céklát hagyjuk kihűlni. Ezután meghámozzuk és vastagabb csíkokra vágjuk.
2. A torma elkészítése
friss torma gyökér 100 gramm • víz ½ liter • ecet 60 milliliter • só 2 teáskanál • köménymag, őrölt 2 teáskanál • kristálycukor 2 evőkanál
A tormát megtisztítjuk és a lehető leggyorsabban lereszeljük. Mert a reszelésnél erősen fellépő illóolajok könnyekre fakasztanak. Azonnal hozzáadjuk a felvágott céklához és összekeverjük. Vizet és ecetet öntünk hozzá, hozzáadjuk a sót, cukrot és a köménymagot. Alaposan összekeverjük, esetleg ízlés szerint ízesítjük.
3. Befőttes üvegbe töltés
A cékla és torma keverékét belerakjuk a (370 ml) befőttes üvegekbe. Miután az összes üveget megtöltöttük hozzáöntjük a levet ami a az edénybe maradt ahol a cékla, torma és a többi alapanyag volt.
4. Befőzés
Az üvegeket lezárjuk és 15 percig főzzük 80 - 85°C hőmérsékletnél. A megadott mennyiségből elkészítünk 8 kisebb üveget 370 ml. Az így elkészített céklát, pár napig a hűtőben is tárolhatjuk anélkül hogy kifőznénk. A cékla befőtt akár több hónapon keresztül sem romlik meg.
Jó étvágyat!