Gomba befőzése
A befőzött vargányát, édesnyelű tinórut és a barna tinórut hagymával fogyasszuk, azokhoz az ételekhez, amelyekhez savanyú uborkát szoktunk fogyasztani.
recept,recept fotó,gomba- erdei vargánya,Befőttek,,Laktózmentes ,Gluténmentes
Befőttek
Hozzávalók
Hozzávalók
befőzési tartósítószer keverék | 50 | gramm | |
ecet | 250 | milliliter | |
gomba- erdei vargánya | 700 | gramm | |
hagyma | 150 | gramm | |
nemes babérlevél | 4 | darab | |
víz | 800 | milliliter |
Recept
1.
gomba- erdei vargánya 700 gramm
A befőzéshez kis gombákat használunk, amelyekről 100%-ra tudjuk, hogy ehető gombák. A gombákat óvatosan megpucoljuk.
2.
víz 800 milliliter • ecet 250 milliliter • befőzési tartósítószer keverék 50 gramm
Egy lábasban vizet ecettel és felöntőlével 5 percig forralunk. A levet hagyjuk kihűlni.
3.
A gombákat lábasba rakjuk, vizet öntünk hozzá és felforraljuk. Egy percig főzzük, majd a vizet leöntjük.
4.
hagyma 150 gramm • nemes babérlevél 4 darab
A hagymát megpucoljuk és karikákra vágjuk. A kisebb befőző üvegeket megmossuk. Az megadott gomba és hagyma mennyiségre négy 350 ml-es üvegre lesz szükségünk.
5.
Az üveg aljára hagymát babárlevéllel rakunk...
6.
... majd belerakjuk a gombákat.
7.
Leöntjük az elkészített lével, és lezárjuk az üvegtetővel, majd 100°C 10 percig forraljuk. A forró üvegeket óvatosan kiszedjük a fazékból, és fejre fordítjuk. Így állni hagyjuk, majd visszafordítjuk és pokrócba csomagoljuk (dunsztoljuk) amíg ki nem hűl.
8.
A gombák kb egy hónapos pihentetés után fogyaszthatók.
Jó étvágyat!