szakacsreceptek.hu

Szőlő dzsem

    

Kiváló dzsem apró, savanykás, kék szőlőből. Az elkészítésénél tartósítószer mentes cukor és befőzési nádcukor került felhasználásra. A dzsem megfelelő sűrűségű, alkalmas palacsintára, süteményekre vagy a krémtorta piskótájára.

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

Nehézség

közepes

 

 

 
 
kristálycukor2kilogramm
piros szőlő5kilogramm
zselésítő cukor pektínnel500gramm

1. 

piros szőlő 5 kilogramm

A szőlőt megmossuk és lecsepegtetjük.

2. 

A szőlőszemeket leszedjük.

3. 

A szőlőt fokozatosan, csak rövid ideig turmixoljuk . Csak úgy, hogy ne törjük össze a szőlő magokat.

4. 

Beleöntjük egy nagyobb lábasba.

5. 

A szőlő mixet felforraljuk és 15-20 percig főzzük. Hideg-vizes fürdőben hagyjuk lehűlni (nem muszáj teljesen hidegre).

6. 

A szőlőmasszát átszűrjük és passzírozzuk.

7. 

kristálycukor 2 kilogramm

A tiszta szőlőlébe (kb 4 liter marad) beleszórjuk a cukrot, majd újra felforraljuk és időnkénti kevergetés mellett 1-1,5 órán át főzzük. A víz fokozatosan elpárolog, és a massza elkezd sűrűsödni (főzéssel kb. a harmada elpárolog). Amikor elkezd sűrűsödni a dzsem, ajánlatos gyakrabban kevergetni.

8. 

zselésítő cukor pektínnel 500 gramm

Végül hozzászórjuk a befőző cukrot és 4 percig főzzük.

9. 

A forró dzsemet kis befőttes üvegekbe (poharakba) töltjük, és lezárjuk...

10. 

...majd az üvegeket fejjel lefelé állítjuk, így a dzsem elkezd dunsztolódni.

11. 

A megadott mennyiségű szőlőből, kb. 3,5 kg kiváló házi dzsemet kapunk.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés