Körte befőzése
recept,recept fotó,körte,Befőttek,Gluténmentes ,Laktózmentes
Befőttek
Recept
1.
Befőzéshez kemény körtéket használunk fel. A körtéket megmossuk, és krumplihámozóval meghámozzuk.
2.
A körtét felnegyedeljük, a kisebbeket elég félbevágni. A magházukat, és a szár fásabb részeit eltávolítjuk. A körtéket hideg vízbe rakjuk, amelyben 1 teáskanál citromsavat oldunk fel 3 liter vízhez. A körtéket enyhe ecetes vízbe is rakhatjuk. Így megőrizzük a körték szép színét, és nem fognak megfeketedni.
3.
A befőttesüveg aljára citrom szeletet helyezünk, belerakjuk a körte darabokat, úgy hogy a lehető legtöbb férjen bele. Az utolsó réteg 5 - 10 mm-re érjen a pohár széle alatt. A citrom szeletet helyettesíthetjük egy grapefruit szelettel is, ezáltal a körtebefőtt finom savanyú - keserű ízt kap.
4.
víz • kristálycukor • szegfűszeg- egész
A körtéket leöntjük vízből és cukorból készült sziruppal. 1 liter vízhez 650g cukorra van szükségünk. A szirupnak néhány milliméterre kell érni a körték felé. Minden befőttesüvegben 2-3 szem szegfűszeget helyezünk. Az üvegeket lezárjuk és főzzük 90°C 20 - 30 percig.
5.
Egy 720 ml-es befőttesüvegbe kb 470 g hámozott körte és 210 ml szirup fér.
Jó étvágyat!