Tönkölylisztből készült tejfölös kalács

Tönkölylisztből készült tejfölös kelt kalács.
recept,recept fotó,teljes kiőrlésű tönköly liszt,teljes kiőrlésű tönköly liszt,szárított (instant) élesztő,tejföl 30%-os,Kalácsok
Kalácsok
kategóriak
Kalácsok ›Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 0 ?? | kcal | |
kristálycukor | ½ 11 | teáskanál kcal | |
köménymag, őrölt | 0 ?? | kcal | |
sertészsír | 0 ?? | kcal | |
szárított (instant) élesztő | 6 24 | gramm kcal | |
só | ½ 0 | teáskanál kcal | |
só | 0 ?? | kcal | |
tejföl 30%-os | 400 1120 | gramm kcal | |
teljes kiőrlésű tönköly liszt | 400 1360 | gramm kcal | |
teljes kiőrlésű tönköly liszt | 0 ?? | kcal | |
vaj | 100 734 | gramm kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 200 96 | milliliter kcal |
Recept
1.
teljes kiőrlésű tönköly liszt 400 gramm • vaj 100 gramm • kristálycukor ½ teáskanál • só ½ teáskanál • zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter • szárított (instant) élesztő 6 gramm
A tönkölylisztet egy tálba átszitáljuk. Hozzáadjuk a olvasztott hideg vajat, cukrot,sót, langyos tejet és az élesztőt.

2.
A tésztát alaposan kidolgozzuk és egy órán keresztül letakarva meleg helyen pihentetjük.

3.
finomliszt • sertészsír • teljes kiőrlésű tönköly liszt
A jól megkelt tésztát egy lisztel meghintet gyúrólapon kinyújtjuk. Át helyezzük a zsiradékkal kikent és lisztel meghintet sütőlapra (42x32cm).

4.
tejföl 30%-os 400 gramm • só • köménymag, őrölt
A tészta tetejét megkenjük vastagon tejföllel. Ízlés szerint megsózhatjuk vagy megszórhatjuk köménnyel. A kalácsot előmelegített sütőben sütjük kb 15 percig 200°C.

5.
Ha kihűlt a kalácsunk felszeleteljük és már kerülhet az asztalra is.

Jó étvágyat!