szakacsreceptek.hu

Szedres lepény

    

Nagyon finom kalács vékony kelt tésztából szederrel.

Főzőcske

Adag

16

Az elkészítés ideje

1 h. 30 min.

Nehézség

közepes

 

 

 
 
fahéj, őrölt1teáskanál
friss élesztő21gramm
kristálycukor1teáskanál
kristálycukor60gramm
kristálycukor3evőkanál
rétesliszt1teáskanál
rétesliszt500gramm
rétesliszt-
szeder800gramm
1csipet
teljes zsírtartalmú tej 3,5%300milliliter
tyúk tojás1darab
vaj100gramm

1. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 100 milliliter  rétesliszt 1 teáskanál  kristálycukor 1 teáskanál  friss élesztő 21 gramm

Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel keverünk össze. Morzsolt élesztőt adunk hozzá és lágyan megkeverjük. Meleg helyen letakarva hagyjuk felfuttatni az élesztőt.

2. 

vaj 100 gramm

A vajat felolvasztjuk és hűlni hagyjuk.

3. 

rétesliszt 500 gramm  kristálycukor 60 gramm  tyúk tojás 1 darab   1 csipet

Egy tálba lisztet, tojást, cukrot és egy csipetnyi sót teszünk.

4. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 200 milliliter

Hozzáöntjük a vajat, langyos tejet és a kovászt. Kigyúrjuk a tésztát és egy órán keresztül pihentetjük.

5. 

szeder 800 gramm

A szedrek megmossuk. Ha mirelit akkor kiolvasztjuk.

6. 

Két tepsit készítünk (42x32 cm) és sütőpapírral béleljük ki őket. A megkelt tésztát két felé osztjuk, mindkét tepsibe.

7. 

rétesliszt

Az egyik tésztát a papírral együtt a gyúrólapon kinyújtjuk. Lisztel meghintjük szükség szerint ( ha a sodró fánk ragad).

8. 

kristálycukor 3 evőkanál  fahéj, őrölt 1 teáskanál

A tésztát a papírral együtt vissza tesszük a tepsibe, rárakjuk az elkészített szeder felét, megszórjuk cukorral és fahéjjal is. Ugyanúgy készítjük el a másik tepsiben is.

9. 

30 percig 180°C fokon sütjük.

10. 

Miután kihűlt szeleteljük fel.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés