szakacsreceptek.hu

Sertéssonka készítése sonkakészítőben

    

Házilag készített sonka 100 ˇ% sertéshúsból készítve, tartósítószerek nélkül. Az elkészült sonkának eredeti színe és finom íze van. A legideálisabb sonka a gyermekek részére
A megadott alapanyagból 650 gr sonka készül el.

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

2 h. 40 min.

Nehézség

közepes

 

 

 
 
kristálycukor1teáskanál
sertéscomb1kilogramm
12gramm
víz100milliliter

1. 

sertéscomb 1 kilogramm

A friss sertéshúst megmossuk, szárítjuk és kockára vágjuk fel, különböző méretűre.

2. 

víz 100 milliliter   12 gramm  kristálycukor 1 teáskanál

Vízben sót és cukrot olvasztunk fel. Majd a húsra öntjük és rendesen összekeverjük. Kb 10 percig kevergetjük hogy jól beszívódjon a húsba.

3. 

A sonkakészítőbe behelyezzük a sonkakészítő zacskót. A zacskóba töltsük bele a húst, rétegenként nyomkodjuk meg alaposan. A húsok között nem maradhat hézag amelyben levegő lenne.

4. 

A jól összepréselt húst a sonkakészítő edényben lezárjuk, és a hűtőbe helyezzük 48 órára.

5. 

Két nap után az sonkakészítő edényt vízbe helyezzük. Az edényt ne töltsük meg teljesen vízzel nehogy a sonkába kerüljön.

6. 

Forró vízbe 80°C abáljuk a húst 2,5 órán át. A víz ne forrhat fel. A sonkát tulajdonképen nem főzzük csak abáljuk. Ezután majd vegyük ki a vízből, hagyjuk jól kihűlni. Esetleg hideg vízben lehűthetjük hogy gyorsabb legyen, de vigyázzunk hogy a sonka ne kapjon vizet. Ezután kinyitjuk a sonkakészítő edényt és a kész sonkát kiborítjuk.

7. 

Eltávolítjuk a zacskót és szeleteljük fel a sonkát,

8. 

Ha vékonyabb szeleteket szeretnénk kapni akkor ajánlatos elektromos szeletelőt használni.

9. 

Tálalhatjuk friss kenyérrel és mustárral.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés