Sertéssonka készítése sonkakészítőben
Házilag készített sonka 100 ˇ% sertéshúsból készítve, tartósítószerek nélkül. Az elkészült sonkának eredeti színe és finom íze van. A legideálisabb sonka a gyermekek részére
A megadott alapanyagból 650 gr sonka készül el.
recept,recept fotó,sertéscomb,Sertéshús,Farsang,Gluténmentes ,Laktózmentes
Sertéshús
Recept
1.
sertéscomb 1 kilogramm
A friss sertéshúst megmossuk, szárítjuk és kockára vágjuk fel, különböző méretűre.
2.
víz 100 milliliter • só 12 gramm • kristálycukor 1 teáskanál
Vízben sót és cukrot olvasztunk fel. Majd a húsra öntjük és rendesen összekeverjük. Kb 10 percig kevergetjük hogy jól beszívódjon a húsba.
3.
A sonkakészítőbe behelyezzük a sonkakészítő zacskót. A zacskóba töltsük bele a húst, rétegenként nyomkodjuk meg alaposan. A húsok között nem maradhat hézag amelyben levegő lenne.
4.
A jól összepréselt húst a sonkakészítő edényben lezárjuk, és a hűtőbe helyezzük 48 órára.
5.
Két nap után az sonkakészítő edényt vízbe helyezzük. Az edényt ne töltsük meg teljesen vízzel nehogy a sonkába kerüljön.
6.
Forró vízbe 80°C abáljuk a húst 2,5 órán át. A víz ne forrhat fel. A sonkát tulajdonképen nem főzzük csak abáljuk. Ezután majd vegyük ki a vízből, hagyjuk jól kihűlni. Esetleg hideg vízben lehűthetjük hogy gyorsabb legyen, de vigyázzunk hogy a sonka ne kapjon vizet. Ezután kinyitjuk a sonkakészítő edényt és a kész sonkát kiborítjuk.
7.
Eltávolítjuk a zacskót és szeleteljük fel a sonkát,
8.
Ha vékonyabb szeleteket szeretnénk kapni akkor ajánlatos elektromos szeletelőt használni.
9.
Tálalhatjuk friss kenyérrel és mustárral.
Jó étvágyat!