Melaszos keksz

A rettenetes téli hidegben néha jól esik a szobában ülve, meleg teát kortyolva, egy tál sütit nassolva átadni magunkat a relaxálásnak. Ehhez kínálunk egy eszméletlenül finom, télies ízesítésű, melaszos sütit.
recept,recept fotó,BIO cukornád melasz,nádcukor,Aprósütemény,Karácsony
Aprósütemény
Hozzávalók
Hozzávalók
BIO cukornád melasz | 80 232 | gramm kcal | |
fahéj, őrölt | ½ 7 | teáskanál kcal | |
finomliszt | 50 174 | gramm kcal | |
kakaó | 40 123 | gramm kcal | |
nádcukor | 80 317 | gramm kcal | |
teljes kiőrlésű liszt | 150 503 | gramm kcal | |
tojásfehérje | 2 34 | darab kcal | |
vaj | 200 1468 | gramm kcal | |
őrölt gyömbér | ½ 3 | teáskanál kcal |
Recept
1.
vaj 200 gramm • kakaó 40 gramm • BIO cukornád melasz 80 gramm • nádcukor 80 gramm • finomliszt 50 gramm • teljes kiőrlésű liszt 150 gramm • tojásfehérje 2 darab • fahéj, őrölt ½ teáskanál • őrölt gyömbér ½ teáskanál
Egy edénybe összekeverjük a búzalisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szegfűszeget és a gyömbért.Hozzáadjuk a vajat, tojásfehérjét, melaszt, cukrot, kakaót. Tésztát jól kidolgozzuk és alufóliába csomagolva 24 órára a hűtőbe helyezzük el. Ez a lépés fontos, tehát ne hagyjuk ki, mert csak így lesz megfelelő állagú a végtermékünk. Ezután a tésztát elfelezzük. Az egyik felét vissza tesszük a hűtőbe a másikat pedig kinyújtjuk 0.5 cm.

2.
Egy nagyobb forma segítségével kivágjuk a kekszeket...

3.
...a kisebbel pedig a tetejét díszítjük ki.

4.
Egy széles kés segítségével egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket.

5.
10 percig 180°C fokon sütjük.

6.
Amikor kivesszük, még nagyon instabilak a sütemények, de pár perc hűlést követően már szépen megkeményedik a külseje és egy forró teával máris fogyasztható.

Jó étvágyat!