Krumpli pogácsa
Recept egy finom omlós krumplipogácsára. Sütés után puhák és illatosak.
recept,recept fotó,burgonya,Falatkák,Szezonális receptek
Falatkák
Hozzávalók
Hozzávalók
burgonya | 200 | gramm | |
finomliszt | 300 | gramm | |
friss élesztő | 30 | gramm | |
napraforgó olaj | 0.1 | liter | |
rétesliszt | 200 | gramm | |
szezámmag | - | ||
só | 3 | teáskanál | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
tyúk tojás | - | ||
vaj | 120 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 350 | milliliter |
Recept
1.
zsírszegény tej 1,5% 350 milliliter • friss élesztő 30 gramm • tyúk tojás 1 darab • finomliszt 300 gramm • rétesliszt 200 gramm • só 3 teáskanál • napraforgó olaj 0.1 liter
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A felfuttatás után összekeverjük a megadott hozzávalókkal, majd kelt tésztát dagasztunk. Megszórjuk lisztel, és hagyjuk kelni.

2.
Körülbelül 20 perc után a tésztát meglisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk.

3.
burgonya 200 gramm • vaj 120 gramm
A tésztára ráreszeljük a meghámozott héjában főtt burgonyát és növényi zsiradékot rakunk rá.

4.
A tésztát elkezdjük hajtogatni mint a borítékot. A felső szélét behajtjuk a tészta közepére, ugyanúgy az alsót is, úgy hogy a szélek ne érintkezzenek. Majd újból áthajtjuk.

5.
Az egyik szélét áthajtjuk a másikon, megszórjuk lisztel, majd letakarjuk egy törlőkendővel, és 5 percig állni hagyjuk, hogy a tészta még tovább kelhessen.

6.
A tésztát kinyújtjuk, majd az egész hajtogatási folyamatot megismételjük. Újból hagyjuk kelni.
7.
Végül a tésztát kinyújtjuk kb. 1cm vastagra. Egyforma méretű pogácsákat szaggatunk belőle, és a pogácsák tetejét késsel bevagdaljuk.

8.
Ráhelyezzük a kizsírozott tepsire, megkenjük tojással, és megszórjuk szezámmaggal, vagy köménnyel.

9.
Aranyszínűre sütjük 200°C hőmérsékleten 10 - 15 perc alatt.

Jó étvágyat!