szakacsreceptek.hu

Tepertős pogácsa

    

Kedvelt omlós pogácsa őrölt tepertővel, amely nem csak a szilveszteri asztal kelléke.

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

Nehézség

közepes

 

 

 
 
finomliszt250gramm
friss élesztő25gramm
kristálycukor3gramm
rétesliszt250gramm
1evőkanál
tejföl (14-18%)100milliliter
tepertő250gramm
tyúk tojás2darab
zsírszegény tej 1,5%¼liter

1. A tészta elkészítése

finomliszt 250 gramm  rétesliszt 250 gramm  zsírszegény tej 1,5% ¼ liter  friss élesztő 25 gramm  tyúk tojás 1 darab  tejföl (14-18%) 100 milliliter  kristálycukor 3 gramm   1 evőkanál

Egy kevés langyos tejből, élesztőből és cukorból kovászt készítünk. Az összes hozzávalóból lágy tésztát dolgozunk ki, amelyet kinyújtunk.

A tészta elkészítése

2. A tészta hajtogatása

tepertő 250 gramm

A kinyújtott tésztára rákenjük az őrölt tepertő 1/3-át. (A tepertőt rövid ideig melegebb helyen állni hagyjuk, hogy könnyebben kenhető legyen)

A tészta hajtogatása

3. 

A tésztát elkezdjük hajtogatni, mint egy borítékot. A felső szélét a tészta közepére hajtjuk, az alsót ugyanúgy, úgy hogy a szélei együtt ne érintkezzenek.

4. 

A tésztát még egyszer áthajtjuk.

5. 

Áthajtjuk az egyik szélét a másikra.

6. 

Törlőkendővel letakarjuk, és 15 percig állni hagyjuk, hogy megkeljen a tészta.

7. 

A tésztát addig nyújtjuk, amíg a tepertő nem kezd látszani a tésztában, és elkezdjük újból rárakni a tepertőt, és újra hajtogatjuk még két alkalommal.

8. 

A végén a tésztát 15-20 mm-re kinyújtjuk és kis pogácsákat vágunk ki. A tetejére rácsokat vágunk.

9. Sütés

tyúk tojás 1 darab

A pogácsákat megkenjük tojással, és aranysárgára sütjük 220°C-on.

Sütés

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés