Tepertős pogácsák
![Tepertős pogácsák](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000899/img_hu_4x3/tepertos-pogacsak_00180.jpg)
Egyszerű módja a klasszikus tepertős pogácsa elkészítésének.
recept,recept fotó,tepertő,zsírszegény tej 1,5%,finomliszt,finomliszt,Falatkák
Falatkák
kategóriak
Falatkák
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 500 | gramm | |
finomliszt | - | ||
friss élesztő | 42 | gramm | |
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
köménymag, őrölt | - | ||
sertészsír | 2 | evőkanál | |
só | 2 | teáskanál | |
só | - | ||
tepertő | 360 | gramm | |
tojásfehérje | 2 | darab | |
tojássárgája | 2 | darab | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
zsírszegény tej 1,5% | 250 | milliliter |
Recept
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3125w.jpg)
2.
zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • friss élesztő 42 gramm • kristálycukor 1 teáskanál
...a másik felét ledarájuk. A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot és hagyjuk felfuttatni.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3126w.jpg)
3.
finomliszt 500 gramm • só 2 teáskanál • tyúk tojás 1 darab • tojássárgája 2 darab • sertészsír 2 evőkanál
Mérjük le a lisztet egy tálba, adjunk hozzá sót (állítsuk be a só mennyiségét a tepertők sótartalmának megfelelően), az összes tepertőt, tojást, sárgáját, olvasztott zsírt és a kovászt
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3128w.jpg)
4.
A tésztát alaposan kidolgozzuk és hagyjuk kelni
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3129w.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3131w.jpg)
6.
Felére osztjuk, és két vastagabb 25 cm hosszú henger alakú rudacskát készítünk belőle.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3136w.jpg)
7.
Az egyiket 16 egyforma részre vágjuk. Mind egyikből golyó formát készítünk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3133w.jpg)
8.
A golyócskákat megfelelő távolságra, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Minden golyócskát kilapítunk a tenyerünkkel, és rácsot hozunk létre a felületen.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3138w.jpg)
9.
tojásfehérje 2 darab • só
Hagyjuk a pogácsákat 10 percig a tepsiben kelni, majd kenjük meg őket felvert tojásfehérjével és sózzuk meg.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3140w.jpg)
10.
160-170 ° C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3146w.jpg)
11.
Míg az első adag megsül, feldolgozzuk a tészta második felét - a második rudacskát.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3139w.jpg)
12.
A pogácsákat megszórhatjuk őrölt köménnyel, miután megkentük őket a felvert tojásfehérjével,...
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3141w.jpg)
13.
...és ugyanúgy megsütjük mint az első adagot.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3164w.jpg)
Jó étvágyat!