Diós tepertős pogácsa
![Diós tepertős pogácsa](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002077/img_hu_4x3/dios-tepertos-pogacsa_00180.jpg)
Lágy és illatos pogácsa ropogós dió diódarabokkal, amely garantáltan azonnal elfogy.
recept,recept fotó,tepertő,pekándió,Falatkák
Falatkák
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt 00 Extra | 1 | evőkanál | |
finomliszt 00 Extra | 350 | gramm | |
friss élesztő | 40 | gramm | |
kristálycukor | ½ | teáskanál | |
pekándió | 150 | gramm | |
sertészsír | 35 | gramm | |
szezámmag | 1 | teáskanál | |
só | 1.5 | teáskanál | |
tepertő | 150 | gramm | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
zsírszegény tej 1,5% | 200 | milliliter |
Recept
1.
zsírszegény tej 1,5% 100 milliliter • finomliszt 00 Extra 1 evőkanál • friss élesztő 40 gramm • kristálycukor ½ teáskanál
Langyos tejbe feloldjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és az egészet csomómentesre keverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet és felfuttatjuk az élesztőt.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0376.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0378.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0379.jpg)
4.
finomliszt 00 Extra 350 gramm • só 1.5 teáskanál • sertészsír 35 gramm • zsírszegény tej 1,5% 100 milliliter
A lisztben elkeverjük a sót és a zsírt. Hozzáadjuk a meleg tejet, kovászt és nem ragadós sűrűbb tésztát készítünk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0377.jpg)
5.
A tésztát liszttel meghintett gyúrólapon kinyújtjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0380.jpg)
6.
Egyenletesen megszórjuk a felszeletelt dióval és a tepertővel.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0381.jpg)
7.
A széleit egyenletesen mindkét oldalról behajtjuk, majd még egyszer hosszában is.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0382.jpg)
8.
A tésztát kinyújtjuk és újra behajtogatjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0383.jpg)
9.
Utoljára kb egy centiméter vastagra nyújtjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0384.jpg)
10.
4-5 centiméter átmérőjű karikákat vágunk ki és elhelyezzük a sütőlapra (vagy kettőre, ha többet készítünk).
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0385.jpg)
11.
tyúk tojás 1 darab • szezámmag 1 teáskanál
A pogácsákat a tetején megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezám maggal és meleg helyen 20 percig kelni hagyjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0386.jpg)
12.
25 percig 200°C fokon sütjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0387.jpg)
13.
Amennyiben nem fért el az adag egy sütőlapra, úgy a légkeverés funkcióval egymás fölé is behelyezheti és egyszerre sütheti meg.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0388.jpg)
Jó étvágyat!