Fűszeres tepertős pogácsák
Népszerű, pikáns ízű pogácsák, alkalmasak minden partira.
recept,recept fotó,tepertő, paprikás paszta, gyulyásba,Falatkák,
Falatkák
kategóriak
Falatkák
Hozzávalók
Hozzávalók
paprikás paszta, gyulyásba | 2 | teáskanál | |
finomliszt | - | ||
friss élesztő | 21 | gramm | |
kristálycukor | 5 | teáskanál | |
köménymag, teljes | - | ||
rétesliszt | 1 | teáskanál | |
rétesliszt | 500 | gramm | |
sertészsír | 25 | gramm | |
só | 1.5 | teáskanál | |
só | 0 | ||
tepertő | 250 | gramm | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
tyúk tojás | - | ||
vaj | 125 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 225 | milliliter |
Recept
1.
zsírszegény tej 1,5% 100 milliliter • friss élesztő 21 gramm • rétesliszt 1 teáskanál • kristálycukor 5 teáskanál • vaj 125 gramm • sertészsír 25 gramm • rétesliszt 500 gramm • tyúk tojás 1 darab • só 1.5 teáskanál
Egy bögre meleg tejhez adjunk élesztőt, egy teáskanál lisztet, kevés cukrot, és hagyjuk felfuttatni az élesztőt. A vajat megolvasztjuk együtt a zsírral. Öntsünk lisztet a tálba, adjunk hozzá tojást, vajat a zsírral és öntjük hozzá az élesztőt. Sózzuk.
2.
zsírszegény tej 1,5% 125 milliliter
Öntsünk hozzá meleg tejet, és gyúrjuk össze a tésztát, amelyet letakarva hagyjunk meleg helyen kelni.
4.
Tepertőt ledaráljuk, ha szükséges még megsózzuk. A tepertő egyik felével megkenjük a tésztát.
5.
A tésztát harmadára hajtogatjuk össze...
6.
...hosszában.
7.
Azután áthajtogatjuk...
8.
...szélességében. Hagyjuk még további 10 percig kelni. Újra kinyújtjuk és megismételjük a folyamatot a tepertő másik felével is. Újra hagyjuk kelni.
9.
paprikás paszta, gyulyásba 2 teáskanál
A tésztát harmadszor is kinyújtjuk és megkenjük pikáns paprika pasztával ( ízles szerint).
10.
Újra összehajtogatjuk és hagyjuk kelni.
11.
Ezután a tésztát kb1.5-2 cm vastagra nyújtjuk ki és kis karikákat szaggatunk ki belőle. Minden egyes karikára burgonyaszeletelővel, nyomunk egy rácsot.
12.
tyúk tojás • só • köménymag, teljes
A pogácsákat egy sütőpapírral bélelt sütőlapra rakjuk. Megkenjük a pogácsákat felvert tojással, és megszórhatjuk vastag szemű sóval és köménymaggal.
13.
20 percig 180°C fokon sütjük.
Jó étvágyat!