RECEPTEK

Kézzel nyújtott rétes, meggyes - mákos töltelékkel

Kézzel nyújtott rétes, meggyes - mákos töltelékkel

Ez a házi meggyes-mákos rétes visszarepít a gyermekkorodba. Akkor tökéletes, ha a lapok vékonyak, a hagyományos tölteléket pedig egy kicsit felturbózod. Egy kiló lisztből két darab rétes készíthetünk. Az egyik lehet mákos a másik pedig túrós vagy almás.

recept,recept fotó,meggy,őrölt mák,Rétesek

Rétesek

Főzőcske

Adag

12

Az elkészítés ideje

1 h. 30 min.

Nehézség

nagy

 

Hozzávalók

Hozzávalók

ecet1
finomliszt 00 Extra1kilogramm
kristálycukor2evőkanál
meggy500gramm
-
tyúk tojás1darab
vaj120gramm
víz2deciliter
őrölt mák150gramm

 

Recept

1. A tészta elkészítése

finomliszt 00 Extra 1 kilogramm

A lisztet átszitáljuk.

2. 

víz 2 deciliter  ecet 1 Pl

Langyos vízbe, ecetet öntünk és megkeverjük.

3. 

tyúk tojás 1 darab  vaj 60 gramm 

Hozzáadjuk a tojást, pici sót majd bele öntsük a megolvasztott vajat. És gyúrunk belőle sima, fényes tésztát. Akkor jó, ha elválik az edény falától és a kéztől.

4. 

Ha kész, egy liszttel megszórt deszkán két cipóra osztjuk.Letakarjuk egy felmelegített nagyobb edénnyel. Ezután 45 percig pihentetjük.

5. 

Terítsük le az asztalt egy tiszta konyharuhával vagy fehér abrosszal, szórjuk meg liszttel, és tegyük a közepére a cipót.

6. 

vaj 60 gramm

Kenjük meg olvasztott vajjal, majd a kézfej segítségével, mindig alányúlva, körkörösen haladva, nyújtsuk az asztal széle felé óvatosan, hogy ne lyukadjon ki.

7. 

Ha már elég vékony, vágjuk le a széléről a vastagabb részt. Hagyjuk száradni pár percig, majd meg locsoljuk vajjal, hajtsuk fel mind a négy szélét, és újból permetezzük meg.

8. 

9. A töltelék

meggy 500 gramm  kristálycukor 2 evőkanál  őrölt mák 150 gramm

A hosszabbik oldalára halmozzuk végig a meggyet, mákot és a cukrot. Ha a meggyet kimagozzuk, hagyjuk egy ideig lecsepegni. A tésztát megszórhatjuk még zsemlemorzsával is.

10. 

A tésztát a terítő segítségével tekerjük fel így nem fog kifolyni a töltelék.

11. 

A terítő segítségével tovább folytatjuk a tekerést.

12. 

A tésztát óvatosan a terítő segítségével ráhelyezzük a kizsírozott lapra és patkó formára formázzuk. Újra meg locsoljuk olvasztott vajjal.

13. 

Előmelegített sütőben, 240°C arany barnára sütjük.

Jó étvágyat!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés