Kézzel nyújtott rétes, meggyes - mákos töltelékkel
![Kézzel nyújtott rétes, meggyes - mákos töltelékkel](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000434/img_hu_4x3/kezzel-nyujtott-retes-meggyes-makos-toltelekkel_00180.jpg)
Ez a házi meggyes-mákos rétes visszarepít a gyermekkorodba. Akkor tökéletes, ha a lapok vékonyak, a hagyományos tölteléket pedig egy kicsit felturbózod. Egy kiló lisztből két darab rétes készíthetünk. Az egyik lehet mákos a másik pedig túrós vagy almás.
recept,recept fotó,meggy,őrölt mák,Rétesek,Szezonális receptek
Rétesek
Hozzávalók
Hozzávalók
ecet | 1 | ||
finomliszt 00 Extra | 1 | kilogramm | |
kristálycukor | 2 | evőkanál | |
meggy | 500 | gramm | |
só | - | ||
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 120 | gramm | |
víz | 2 | deciliter | |
őrölt mák | 150 | gramm |
Recept
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_1993.jpg)
3.
tyúk tojás 1 darab • vaj 60 gramm • só
Hozzáadjuk a tojást, pici sót majd bele öntsük a megolvasztott vajat. És gyúrunk belőle sima, fényes tésztát. Akkor jó, ha elválik az edény falától és a kéztől.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_1995.jpg)
4.
Ha kész, egy liszttel megszórt deszkán két cipóra osztjuk.Letakarjuk egy felmelegített nagyobb edénnyel. Ezután 45 percig pihentetjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2004.jpg)
5.
Terítsük le az asztalt egy tiszta konyharuhával vagy fehér abrosszal, szórjuk meg liszttel, és tegyük a közepére a cipót.
6.
vaj 60 gramm
Kenjük meg olvasztott vajjal, majd a kézfej segítségével, mindig alányúlva, körkörösen haladva, nyújtsuk az asztal széle felé óvatosan, hogy ne lyukadjon ki.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2009.jpg)
7.
Ha már elég vékony, vágjuk le a széléről a vastagabb részt. Hagyjuk száradni pár percig, majd meg locsoljuk vajjal, hajtsuk fel mind a négy szélét, és újból permetezzük meg.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2013.jpg)
8.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2044.jpg)
9. A töltelék
meggy 500 gramm • kristálycukor 2 evőkanál • őrölt mák 150 gramm
A hosszabbik oldalára halmozzuk végig a meggyet, mákot és a cukrot. Ha a meggyet kimagozzuk, hagyjuk egy ideig lecsepegni. A tésztát megszórhatjuk még zsemlemorzsával is.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2023_web.jpg)
10.
A tésztát a terítő segítségével tekerjük fel így nem fog kifolyni a töltelék.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2027.jpg)
11.
A terítő segítségével tovább folytatjuk a tekerést.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2029.jpg)
12.
A tésztát óvatosan a terítő segítségével ráhelyezzük a kizsírozott lapra és patkó formára formázzuk. Újra meg locsoljuk olvasztott vajjal.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000434/small/IMG_2038.jpg)
13.
Előmelegített sütőben, 240°C arany barnára sütjük.
Jó étvágyat!