Almás-diós és almás mákos rétes
Egyszerű rétes elkészítése leveles tésztából.
recept,recept fotó,alma ,alma ,dió,őrölt mák,Rétesek,A magyar konyha receptjei,Szezonális receptek
Rétesek
A magyar konyha receptjei
kategóriak
Rétesek A magyar konyha receptjei Szezonális receptek Almából készült desszertek Szezon - Alma (tél) Szezon - Alma (ősz) Szezon - Dió
Hozzávalók
Hozzávalók
alma | 1000 | gramm | |
dió | 100 | gramm | |
fahéj, őrölt | 1 | teáskanál | |
kristálycukor | 200 | gramm | |
leveles tészta | 800 | gramm | |
mazsola | 100 | gramm | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
tyúk tojás | - | ||
zsemlemorzsa | 2 | evőkanál | |
őrölt mák | 200 | gramm |
Recept
1. Almás diós
leveles tészta 400 gramm • alma 500 gramm • zsemlemorzsa 1 evőkanál
Az almát megpucoljuk, negyedekre vágjuk, eltávolítjuk a magházat, és kisebb darabokra - vastagabb szeletekre vágjuk. Liszttel meghintett gyúródeszkán a leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk, és morzsával megszórjuk.
2.
mazsola 50 gramm • dió 100 gramm • fahéj, őrölt 1 teáskanál • kristálycukor 100 gramm
A mazsolát hideg vízben áztatjuk, a diót késsel apróra vágjuk. A tésztára rárakjuk a felvágott almát, fahéjjal megszórjuk, hozzáadjuk a leszűrt mazsolát, diót és az egészet megszórjuk cukorral.
3.
tyúk tojás 1 darab
A tésztát óvatosan összegöngyöljük, a széleit megnyomkodjuk. Vigyázunk, hogy a tészta el ne szakadjon, de jól és szorosan tartson. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Pálcika segítségével megszurkáljuk, és felvert tojással megkenjük.
4.
A felszínt óvatosan bevágjuk, megjegyezve az egyes porciókat, és hogy legyen rés a párának, és ne repedjen meg a rétes, majd újra megkenjük tojással.
5.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb 30 percig sütjük. Kész rétest meghintjük porcukorral és hűlni hagyjuk, csak ezután szeleteljük, és tálaljuk.
6. Almás-mákos
leveles tészta 400 gramm • zsemlemorzsa 1 evőkanál • alma 500 gramm • mazsola 50 gramm • őrölt mák 200 gramm • kristálycukor 100 gramm • tyúk tojás
Az elkészítés módja megegyezik az almás-diós rétessel. Dió helyett azonban darált mákot használunk.
Jó étvágyat!