Almás-diós és almás mákos rétes
![Almás-diós és almás mákos rétes](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000109/img_hu_4x3/almas-dios-es-almas-makos-retes_00180.jpg)
Egyszerű rétes elkészítése leveles tésztából.
recept,recept fotó,alma ,alma ,dió,őrölt mák,Rétesek,A magyar konyha receptjei
Rétesek
A magyar konyha receptjei
kategóriak
Rétesek A magyar konyha receptjei Almából készült desszertek Szezon - Alma (tél) Szezon - Alma (ősz) Szezon - Dió
Hozzávalók
Hozzávalók
alma | 1000 | gramm | |
dió | 100 | gramm | |
fahéj, őrölt | 1 | teáskanál | |
kristálycukor | 200 | gramm | |
leveles tészta | 800 | gramm | |
mazsola | 100 | gramm | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
tyúk tojás | - | ||
zsemlemorzsa | 2 | evőkanál | |
őrölt mák | 200 | gramm |
Recept
1. Almás diós
leveles tészta 400 gramm • alma 500 gramm • zsemlemorzsa 1 evőkanál
Az almát megpucoljuk, negyedekre vágjuk, eltávolítjuk a magházat, és kisebb darabokra - vastagabb szeletekre vágjuk. Liszttel meghintett gyúródeszkán a leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk, és morzsával megszórjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000109/small/2%20cesto%20posypane%20struhankou.jpg)
2.
mazsola 50 gramm • dió 100 gramm • fahéj, őrölt 1 teáskanál • kristálycukor 100 gramm
A mazsolát hideg vízben áztatjuk, a diót késsel apróra vágjuk. A tésztára rárakjuk a felvágott almát, fahéjjal megszórjuk, hozzáadjuk a leszűrt mazsolát, diót és az egészet megszórjuk cukorral.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000109/small/3-pridame-jablka-hrozienka-orechy-a-cukor.jpg)
3.
tyúk tojás 1 darab
A tésztát óvatosan összegöngyöljük, a széleit megnyomkodjuk. Vigyázunk, hogy a tészta el ne szakadjon, de jól és szorosan tartson. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Pálcika segítségével megszurkáljuk, és felvert tojással megkenjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000109/small/4%20strudla%20popichana%20a%20potreta%20vajickom.jpg)
4.
A felszínt óvatosan bevágjuk, megjegyezve az egyes porciókat, és hogy legyen rés a párának, és ne repedjen meg a rétes, majd újra megkenjük tojással.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000109/small/5%20narezanie%20strudli.jpg)
5.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb 30 percig sütjük. Kész rétest meghintjük porcukorral és hűlni hagyjuk, csak ezután szeleteljük, és tálaljuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000109/small/7%20upecena%20strudla.jpg)
6. Almás-mákos
leveles tészta 400 gramm • zsemlemorzsa 1 evőkanál • alma 500 gramm • mazsola 50 gramm • őrölt mák 200 gramm • kristálycukor 100 gramm • tyúk tojás
Az elkészítés módja megegyezik az almás-diós rétessel. Dió helyett azonban darált mákot használunk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000109/small/6%20makova%20plnka.jpg)
Jó étvágyat!