szakacsreceptek.hu

Somlói galuska

    

A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye és „Magyarország kedvenc süteménye”. Piskótatésztából készül csokoládéöntettel és tejszínhab díszítéssel.

Főzőcske

Adag

16

Az elkészítés ideje

2 h.

Nehézség

nagy

 

 

 
 
csokoládé100gramm
dió100gramm
dió, darált40gramm
finomliszt240gramm
kakaó-
kakaó70gramm
kristálycukor140gramm
mazsola100gramm
porcukor80gramm
rum135milliliter
szamócás jam150gramm
-
sütőpor1teáskanál
tojásfehérje6darab
tojássárgája4darab
tyúk tojás6darab
vaj50gramm
vaníliacukor20gramm
víz375milliliter
víz1evőkanál
zsírszegény tej 1,5%1000milliliter

1. 

kristálycukor 40 gramm  víz 300 milliliter  mazsola 100 gramm  rum 60 milliliter

A cukorból karamellt készítünk , majd leöntjük vízzel és főzzük. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. Mazsolát és rumot adunk hozzá.

2. 

tyúk tojás 6 darab  porcukor 80 gramm

A tojássárgáját és a cukrot habosra verjük.

3. 

tojásfehérje 6 darab    finomliszt 140 gramm  sütőpor 1 teáskanál

A tojásfehérjébe egy csipetnyi sót adunk és kemény habot készítünk belőle. A lisztet és a sütő port összekeverjük majd a tojásfehérje habbal hozzáadjuk a tojássárgájához.

4. 

dió, darált 40 gramm  kakaó 20 gramm  víz 1 evőkanál

Az így elkészített tésztát három tálba osztjuk szét. Az egyikbe diót a másikba kakaóport és egy kevés vizet rakunk.

5. 

A tésztákat egymás után megsütjük egy sütőpapírral bélelt sütő lapon (cca 20x16 cm). 10-12 percig sütjük 180°C (Tipp:Ha nagyobb sütő lapon sütjük a tésztát, akkor egyszerre akár két tésztát is süthetünk ha a sütőpapírral elválasztjuk őket).

6. 

A piskótáról le vesszük a sütő papírt. Az első világos piskótát elhelyezzük egy mélyebb szögletes formájú tálkába. A másik két piskótát egy lapra helyezzük el. Majd a piskótákat leöntjük a karamelles rumos öntettel.

7. 

zsírszegény tej 1,5% 800 milliliter  kristálycukor 100 gramm  vaníliacukor 20 gramm

A tejhez hozzáadjuk a cukrot és a vanília cukrot és felforraljuk

8. 

zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter  tojássárgája 4 darab  finomliszt 100 gramm

Tejben tojássárgáját és lisztet keverünk szét.

9. 

Hozzáöntjük a tejhez és sűrűre főzzük.

10. 

vaj 50 gramm  szamócás jam 150 gramm

Vajat adunk hozzá. A piskótákat megkenjük lekvárral.

11. 

dió 100 gramm

A diót apróra szeleteljük. A tálában levő piskótát megszórjuk a dió és a mazsola egy harmadával.

12. 

Majd rá öntjük a massza egy harmadát.

13. 

Rá tesszük a sötét piskótát, és ugyanúgy a dió, mazsola és a massza másik harmadát. Majd a harmadik diós piskótát rá helyezzük és mindent meg ismétlünk.

14. 

kakaó

A tetejére kakaóport szórunk, le fedjük és 12 órára a hűtőbe helyezzük.

15. 

csokoládé 100 gramm  kakaó 50 gramm  víz 75 milliliter  rum 75 milliliter

Csokoládét, vizet és kakaóport olvasztunk fel. Ha kihűlt rumot öntünk hozzá.

16. Tálalás

Egy kanál segítségével galuskákat vágunk ki a piskótából.

Tálalás

17. 

A galuskákat kis tányérra vagy pohárba ...

18. 

rakjuk. Leöntjük a csokoládés - rumos öntettel és tejszínhabbal díszítjük. Egy adagra kb 3-4 galuskát adunk.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés