Mézes szeletek, diós grillázzsal
Egy kiváló recept citromos-tejes krémmel és édes ropogós grillázzsal a tetején.
recept,recept fotó,méz ,méz ,dió,Sütemények
Sütemények
Hozzávalók
Hozzávalók
citromlé | 2 | evőkanál | |
dió | 400 | gramm | |
finomliszt | 560 | gramm | |
kukoricakeményítő | 70 | gramm | |
méz | 170 | gramm | |
porcukor | 420 | gramm | |
rum | 1 | evőkanál | |
szódabikarbóna | 2 | teáskanál | |
tyúk tojás | 2 | darab | |
vaj | 730 | gramm | |
vanília aroma | 1 | evőkanál | |
vaníliacukor | 24 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 2 | evőkanál | |
zsírszegény tej 1,5% | 600 | milliliter |
Recept
1.
finomliszt 500 gramm • porcukor 200 gramm • szódabikarbóna 2 teáskanál • vaníliacukor 12 gramm • vaj 200 gramm • méz 70 gramm • zsírszegény tej 1,5% 2 evőkanál • rum 1 evőkanál • tyúk tojás 2 darab
Egy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, és a szódabikarbónát. Hozzákeverjük a puha vajat, mézet, tejet, rumot és tojást.
2.
Sima tésztát gyúrunk, amelyet elteszünk 15 percig hűlni, hogy jobban lehessen vele dolgozni.
3. Diós grillázs
dió 400 gramm • porcukor 60 gramm • vaníliacukor 12 gramm • méz 100 gramm • vaj 130 gramm
Amíg a tészta lehűl addig elkészítjük a diós grillázst. Egy lábasba apróra vágott diót, cukrot és vanília cukorral helyezünk. Hozzáadunk a vajat és mézet. Állandó keverés mellett enyhe tűzön melegítjük, míg a vaj és a méz fel nem olvad és a cukor nem kezd el enyhén karamellizálódni majd levesszük a tűzről.
4.
A lehűlt tésztát felosztjuk két egyforma részre,majd kinyújtjuk és ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt sütőlapra.. Ha a tészta az áthelyezés során megszakad, az nem jelent problémát, mivel a sütőlapon a kezünkkel összeillesztjük. Az első lapot behelyezzük a sütőbe, és 200°C hőmérsékletnél, 8 percen keresztül sütjük, amíg a tészta el nem kezd arany színűvé válni.
5.
Amíg az első lap sül, a második kinyújtott lapra a a sütő lapon rávisszük a diós grillázst és szintén megsütjük.
6. A krém elkészítése
zsírszegény tej 1,5% 600 milliliter • kukoricakeményítő 70 gramm • finomliszt 60 gramm • citromlé 2 evőkanál • vanília aroma 1 evőkanál
Egy kis hideg tejben összekeverünk kukoricakeményítőt, lisztet és hozzáöntjük a forró tejhez. Állandó keverés mellett sűrű krémet főzünk. A meleg krémbe belekeverjük a citromlevet és a vanília kivonatot. Néha megkeverjük és hűlni hagyjuk.
7.
vaj 400 gramm • porcukor 160 gramm
A tálban összekeverjük a olvasztott vajat a cukorral. Fokozatosan a vajhoz hozzákeverjük a kihűlt krémet.
8.
A grillázs nélküli lapra egyenletesen rákenjük a krémet, amelyre ráhelyezzük a grillázsal megkent lapot. A süteményt hűtőbe helyezzük, két nap múlva ajánljuk fogyasztani amikor a sütemény már egy kicsit puha lesz.
Jó étvágyat!