Karamellás diós kocka
Kitűnő recept egy diós karamellás süteményre, marcipános öntettel a tetején.
recept,recept fotó,kristálycukor,kristálycukor,dió, darált,dió, darált,vaj,vaj,Sütemények
Sütemények
kategóriak
Sütemények ›
Hozzávalók
Hozzávalók
cukrozott sűrített tej | 1 | darab | |
dió, darált | 5 | evőkanál | |
dió, darált | 170 | gramm | |
finomliszt | 180 | gramm | |
kristálycukor | 200 | gramm | |
margarin | 100 | gramm | |
napraforgó olaj | 2 | evőkanál | |
porcukor | 100 | gramm | |
porcukor | 7 | evőkanál | |
rum | - | ||
sütőpor | 2 | teáskanál | |
tejpor | 100 | gramm | |
tyúk tojás | 10 | darab | |
vaj | 350 | gramm | |
vaníliacukor | 2 | darab | |
víz | 100 | milliliter |
Recept
1. Diós piskóta
tyúk tojás 5 darab • kristálycukor 100 gramm • napraforgó olaj 1 evőkanál • víz 50 milliliter • finomliszt 80 gramm • sütőpor 1 teáskanál • dió, darált 5 evőkanál
Elválasztjuk a tojássárgáját a tojásfehérjétől. A tojássárgájához cukrot adunk, és habosra verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk az olajat és a vizet. Hozzákeverjük a a tojásfehérjéből készült habot, a sütőporral kevert lisztet és a diót. A tésztát kiöntjük a sütőpapírral bélelt sütő lapra, és 180°C hőmérsékletnél 10 percen keresztül sütjük.
2. Vaníliás piskóta
tyúk tojás 5 darab • kristálycukor 100 gramm • vaníliacukor 1 darab • napraforgó olaj 1 evőkanál • víz 50 milliliter • finomliszt 100 gramm • sütőpor 1 teáskanál
Hasonlóan mint a diós piskótát megsütjük a vaníliás piskótát is csak kihagyjuk a diót.
3. Karamellás töltelék.
cukrozott sűrített tej 1 darab • vaj 300 gramm
A sűrített tejet a konzerv dobozban főzzük vízben két órán át. Hűlni hagyjuk. Miután kihűlt a karamellizált tejet jól összedolgozzuk a puha vajjal.
4. Diós töltelék
dió, darált 170 gramm • vaníliacukor 1 darab • porcukor 7 evőkanál • vaj 50 gramm • rum
Őrölt diót, vanília cukrot, porcukrot, vajat és egy kevés rumot összekeverünk.
5. Töltelék töltése
A sütemény aljára a diós piskóta kerül. Erre ráhelyezzük a diós tölteléket , amelyre aztán egyenletesen rákenjük a karamellás krémet. A krém negyedét eltesszük, a vaníliás piskóta megkenésére és a díszítésre. Ráhelyezzük a felső vaníliás piskótát, amelyet vékonyan megkenünk a félretett krémmel, hogy ne ragadjon rá a marcipán.
6. Marcipán
margarin 100 gramm • tejpor 100 gramm • porcukor 100 gramm
A növényi zsiradékot, szárított tejet, cukrot és mandula aromát jól összekeverjük. Majd egy cukorral hintet sütő papíron kinyújtjuk olyanra hogy betakarja az egész süteményt.
7. Díszítés
A gyúrófa segítségével óvatosan áthelyezzük a süteményre a széleit levágjuk. Ha elég kémény már a sütemény, kockákra szeletelhetjük. Minden kockát a felmaradt krémmel díszítjük.
Jó étvágyat!