RECEPTEK

Házi zsír és töpörtyű

Házi zsír és töpörtyű

Tény, hogy a legtöbb magyar ember imádja a töpörtyűt, a zsíros kenyérről pedig nem is beszélve. Azonban jobban jártok, hogyha saját magatok készítitek el a zsírt illetve a töpörtyűt, mivel sokkal finomabb.

recept,recept fotó,sertés szalonna pirításhoz,Sertéshús,Farsang,Gluténmentes

Sertéshús

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

1 h. 20 min.

Nehézség

közepes

 

Hozzávalók

Hozzávalók

sertés szalonna pirításhoz2kilogramm
1teáskanál
teljes zsírtartalmú tej 3,5%1evőkanál

 

Recept

1. Zsír készítése

sertés szalonna pirításhoz 2 kilogramm

Vágjuk fel a szalonnát tetszőleges méretű kockákra, a legjobb a 2-2 centiméteres kocka. Ha felvágtuk az egészet, helyezzük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deci vízzel öntsük fel, ez azért szükséges, mert a gőzben sokkal jobban megpuhul a szalonna, ráadásul sokkal több zsírt is enged.

2. 

Folyamatos kevergetés, forgatás mellett süssük kis lángon, a vége felé közeledve fokozottan figyeljünk oda a keverésre, nehogy leégjen. Mikor már látjuk, hogy a zsírja habzik, letisztult teljesen, akkor egy részét szedjük ki merőkanállal....

3. 

...és egy szűrőn keresztül beleöntjük az előre elkészített tiszta edényekbe,,legjobb az üveg vagy zománcos edény. A szűrőn maradt szalonnát vissza helyezzük a fazékba.

4. 

A teli edényeket hűlni hagyjuk és hűtőbe rakjuk. A megadott mennyiségű szalonnából kb 1300 g zsírt nyerünk ki.

5. Töpörtyű

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 1 evőkanál   1 teáskanál

A töpörtyűn maradt zsírhoz adjunk hozzá egy kevés tejet, majd főzzük össze. Ne ijedjünk meg, amikor azt látjuk, hogy nagyon habzik, ez teljesen természetes. Amikor a töpörtyű a felszínre jött, száraz, kopogós lett, akkor készen is vagyunk! Szedjük ki a zsírból, a zsírt pedig öntsük bele egy tárolóedénybe.

6. 

Fontos tudnivaló még a sózás! Csak akkor sózzuk meg, amikor fogyasztjuk, mert különben meg fog puhulni! A megadott szalonna mennyiségből kb 450 gr töpörtyűt nyerhetünk., amelyeket akár pogácsa készítéséhez használhatunk fel vagy egyenesen friss kenyérrel fogyasztatjuk.

Jó étvágyat!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés