Házi zsír és töpörtyű
Tény, hogy a legtöbb magyar ember imádja a töpörtyűt, a zsíros kenyérről pedig nem is beszélve. Azonban jobban jártok, hogyha saját magatok készítitek el a zsírt illetve a töpörtyűt, mivel sokkal finomabb.
recept,recept fotó,sertés szalonna pirításhoz,Sertéshús,Farsang,Gluténmentes
Sertéshús
Hozzávalók
Hozzávalók
sertés szalonna pirításhoz | 2 | kilogramm | |
só | 1 | teáskanál | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 1 | evőkanál |
Recept
1. Zsír készítése
sertés szalonna pirításhoz 2 kilogramm
Vágjuk fel a szalonnát tetszőleges méretű kockákra, a legjobb a 2-2 centiméteres kocka. Ha felvágtuk az egészet, helyezzük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deci vízzel öntsük fel, ez azért szükséges, mert a gőzben sokkal jobban megpuhul a szalonna, ráadásul sokkal több zsírt is enged.
2.
Folyamatos kevergetés, forgatás mellett süssük kis lángon, a vége felé közeledve fokozottan figyeljünk oda a keverésre, nehogy leégjen. Mikor már látjuk, hogy a zsírja habzik, letisztult teljesen, akkor egy részét szedjük ki merőkanállal....
3.
...és egy szűrőn keresztül beleöntjük az előre elkészített tiszta edényekbe,,legjobb az üveg vagy zománcos edény. A szűrőn maradt szalonnát vissza helyezzük a fazékba.
4.
A teli edényeket hűlni hagyjuk és hűtőbe rakjuk. A megadott mennyiségű szalonnából kb 1300 g zsírt nyerünk ki.
5. Töpörtyű
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 1 evőkanál • só 1 teáskanál
A töpörtyűn maradt zsírhoz adjunk hozzá egy kevés tejet, majd főzzük össze. Ne ijedjünk meg, amikor azt látjuk, hogy nagyon habzik, ez teljesen természetes. Amikor a töpörtyű a felszínre jött, száraz, kopogós lett, akkor készen is vagyunk! Szedjük ki a zsírból, a zsírt pedig öntsük bele egy tárolóedénybe.
6.
Fontos tudnivaló még a sózás! Csak akkor sózzuk meg, amikor fogyasztjuk, mert különben meg fog puhulni! A megadott szalonna mennyiségből kb 450 gr töpörtyűt nyerhetünk., amelyeket akár pogácsa készítéséhez használhatunk fel vagy egyenesen friss kenyérrel fogyasztatjuk.
Jó étvágyat!