RECEPTEK

Házi zsír és töpörtyű

Házi zsír és töpörtyű

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Tény, hogy a legtöbb magyar ember imádja a töpörtyűt, a zsíros kenyérről pedig nem is beszélve. Azonban jobban jártok, hogyha saját magatok készítitek el a zsírt illetve a töpörtyűt, mivel sokkal finomabb.

recept,recept fotó,sertés szalonna pirításhoz,Sertéshús,Farsang,Gluténmentes

Sertéshús

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

1 h. 20 min.

Nehézség

közepes

 

Hozzávalók

Hozzávalók

sertés szalonna pirításhoz2kilogramm
1teáskanál
teljes zsírtartalmú tej 3,5%1evőkanál

 

Recept

1. Zsír készítése

sertés szalonna pirításhoz 2 kilogramm

Vágjuk fel a szalonnát tetszőleges méretű kockákra, a legjobb a 2-2 centiméteres kocka. Ha felvágtuk az egészet, helyezzük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deci vízzel öntsük fel, ez azért szükséges, mert a gőzben sokkal jobban megpuhul a szalonna, ráadásul sokkal több zsírt is enged.

Vágjuk fel a szalonnát tetszőleges méretű...

2. 

Folyamatos kevergetés, forgatás mellett süssük kis lángon, a vége felé közeledve fokozottan figyeljünk oda a keverésre, nehogy leégjen. Mikor már látjuk, hogy a zsírja habzik, letisztult teljesen, akkor egy részét szedjük ki merőkanállal....

Folyamatos kevergetés, forgatás mellett süssük...

3. 

...és egy szűrőn keresztül beleöntjük az előre elkészített tiszta edényekbe,,legjobb az üveg vagy zománcos edény. A szűrőn maradt szalonnát vissza helyezzük a fazékba.

...és egy szűrőn keresztül beleöntjük az...

4. 

A teli edényeket hűlni hagyjuk és hűtőbe rakjuk. A megadott mennyiségű szalonnából kb 1300 g zsírt nyerünk ki.

A teli edényeket hűlni hagyjuk és hűtőbe...

5. Töpörtyű

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 1 evőkanál   1 teáskanál

A töpörtyűn maradt zsírhoz adjunk hozzá egy kevés tejet, majd főzzük össze. Ne ijedjünk meg, amikor azt látjuk, hogy nagyon habzik, ez teljesen természetes. Amikor a töpörtyű a felszínre jött, száraz, kopogós lett, akkor készen is vagyunk! Szedjük ki a zsírból, a zsírt pedig öntsük bele egy tárolóedénybe.

A töpörtyűn maradt zsírhoz adjunk hozzá egy...

6. 

Fontos tudnivaló még a sózás! Csak akkor sózzuk meg, amikor fogyasztjuk, mert különben meg fog puhulni! A megadott szalonna mennyiségből kb 450 gr töpörtyűt nyerhetünk., amelyeket akár pogácsa készítéséhez használhatunk fel vagy egyenesen friss kenyérrel fogyasztatjuk.

Fontos tudnivaló még a sózás! Csak akkor...

Jó étvágyat!

Ajánlott receptek

Kedvenc keresések

Legolvasottabb receptek

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Bejelentkezés