Foszlós fonott kalács
A húsvéti megterített asztalról a sonka mellől a foszlós fonott kalács sem hiányozhat soha.
recept,recept fotó,zsírszegény tej 1,5%,finomliszt,Péksütemény
Péksütemény
kategóriak
Péksütemény ›
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 500 | gramm | |
friss élesztő | 20 | gramm | |
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
magok (len, napraforgó, szezám és hasonlók) | - | ||
só | 1 | teáskanál | |
tojássárgája | 1 | darab | |
vaj | 20 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 300 | milliliter | |
őrölt mák | - |
Recept
1. A kovász elkészítése
zsírszegény tej 1,5% 300 milliliter • friss élesztő 20 gramm • kristálycukor 1 teáskanál
A tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. Hagyjuk az élesztőt felfuttatni.
2. A tészta
finomliszt 500 gramm • vaj 20 gramm • tojássárgája 1 darab • só 1 teáskanál
Egy tálban elkeverjük a lisztet az élesztővel, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a vajat és a sót. A tésztát 8-10 percig dagasztjuk. Ha már szép homogén a tészta, egy feszes labdává formázzuk és letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
3.
A megkelt tésztát a lisztel meghintett deszkára borítjuk. Egyenletesre igazítjuk, félbevágjuk. Egyesével hengerré formázzuk és helyet csinálunk a deszkán. 20 cm hosszú és 1.5 cm vastag rudakat sodrunk belőle. Két hengert egymásra teszünk és fonást formálunk.
4.
őrölt mák • magok (len, napraforgó, szezám és hasonlók)
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a kalácsokat, megkenjük felvert tojással, tetszőlegesen megszórjuk mákkal, szezámmaggal, köménymaggal, sóval.
5. Sütés
180°C-ra előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük.
Jó étvágyat!