Foszlós fonott kalács
A húsvéti megterített asztalról a sonka mellől a foszlós fonott kalács sem hiányozhat soha.
recept,recept fotó,zsírszegény tej 1,5%,finomliszt,Péksütemény
Péksütemény
kategóriak
Péksütemény ›Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 500 1735 | gramm kcal | |
friss élesztő | 20 21 | gramm kcal | |
kristálycukor | 1 21 | teáskanál kcal | |
magok (len, napraforgó, szezám és hasonlók) | 0 ?? | kcal | |
só | 1 0 | teáskanál kcal | |
tojássárgája | 1 57 | darab kcal | |
vaj | 20 147 | gramm kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 300 144 | milliliter kcal | |
őrölt mák | 0 ?? | kcal |
Recept
1. A kovász elkészítése
zsírszegény tej 1,5% 300 milliliter • friss élesztő 20 gramm • kristálycukor 1 teáskanál
A tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. Hagyjuk az élesztőt felfuttatni.

2. A tészta
finomliszt 500 gramm • vaj 20 gramm • tojássárgája 1 darab • só 1 teáskanál
Egy tálban elkeverjük a lisztet az élesztővel, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a vajat és a sót. A tésztát 8-10 percig dagasztjuk. Ha már szép homogén a tészta, egy feszes labdává formázzuk és letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.

3.
A megkelt tésztát a lisztel meghintett deszkára borítjuk. Egyenletesre igazítjuk, félbevágjuk. Egyesével hengerré formázzuk és helyet csinálunk a deszkán. 20 cm hosszú és 1.5 cm vastag rudakat sodrunk belőle. Két hengert egymásra teszünk és fonást formálunk.

4.
őrölt mák • magok (len, napraforgó, szezám és hasonlók)
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a kalácsokat, megkenjük felvert tojással, tetszőlegesen megszórjuk mákkal, szezámmaggal, köménymaggal, sóval.

5. Sütés
180°C-ra előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük.
Jó étvágyat!