Túrós-áfonyás sütemény
Túrós sütemény linzertésztából édes túróval, gyümölccsel és kémény habbal a tetején.
recept,recept fotó,túró, lágy, 40 - 45% zsírtartalom,áfonya befőtt,Kalácsok
Kalácsok
kategóriak
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 230 | gramm | |
kristálycukor | 200 | gramm | |
kristálycukor | 4 | evőkanál | |
kukoricakeményítő | 20 | gramm | |
sütőpor | 1 | teáskanál | |
tejföl (14-18%) | 100 | gramm | |
tojásfehérje | 3 | darab | |
tojássárgája | 3 | darab | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
túró, lágy, 40 - 45% zsírtartalom | 250 | gramm | |
vaj | 130 | gramm | |
vaníliacukor | 1 | darab | |
zsírszegény tej 1,5% | 200 | milliliter | |
áfonya befőtt | 200 | gramm |
Recept
1. Tészta elkészítése
finomliszt 230 gramm • sütőpor 1 teáskanál • kristálycukor 130 gramm • vaj 130 gramm • tyúk tojás 1 darab
Lisztet keverünk össze sütőporral és cukorral. Hozzáadunk tojást és a puha növényi zsiradékot, vagy vajat. Sima tésztát dolgozunk ki.
2.
A tésztát egy kerek kivajazott és lisztel meghintett formába öntjük és elegyengetjük.
3. A töltelék elkészítése
zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter • túró, lágy, 40 - 45% zsírtartalom 250 gramm • vaníliacukor 1 darab • kristálycukor 70 gramm • kukoricakeményítő 20 gramm • tejföl (14-18%) 100 gramm • tojássárgája 3 darab
Tejet túrót, cukrot, kukorica keményítőt (Arany kalász), tojássárgáját, és tejfölt teszünk a mixerbe, és sima krémet készítünk.
4.
A krémet a tésztára öntjük
5.
Előmelegített sütőbe helyezzük, és lassú tűzön kb. 20 percig sütjük, ameddig a krém nem lesz kemény, és nem kezd sötétedni.
6. A hab készítése
tojásfehérje 3 darab • kristálycukor 4 evőkanál • áfonya befőtt 200 gramm
Sütés közben kemény habot készítünk fehérjéből és cukorból. Leszűrjük az áfonyakompót levét és hagyjuk lecsepegni.
7.
A majdnem megsült süteményre egyenletesen rászórjuk az áfonyát.
8.
Az áfonyára óvatosan rárakjuk a habot és kanál segítségével hullámokat alkotunk.
9.
A süteményt további 8-10 percig sütjük, amíg a hab nem kezd el barnulni.
Jó étvágyat!