Karamellás-mogyorós süti
![Karamellás-mogyorós süti](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000651/img_hu_4x3/karamellas-mogyoros-suti_00180.jpg)
Imádjátok az édeset? Ennek a süteménynek az elkészítése igazi kihívás, viszont kárpótlásul egy igazi finom karamell ízt kapunk. A sütemény kisebb tepsiben 20x25cm sütjük. Amennyiben több adagot szeretnénk, meg kell duplázni az adagot.
recept,recept fotó,kristálycukor,kristálycukor,mogyoró, darált,habtejszín (30-33%),Sütemények
Sütemények
kategóriak
Sütemények
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 4 | evőkanál | |
főzőcsokoládé | - | ||
habtejszín (30-33%) | 175 | milliliter | |
kristálycukor | 250 | gramm | |
kukoricakeményítő | 20 | gramm | |
mogyoró, darált | 100 | gramm | |
rétesliszt | - | ||
saját választás szerinti lekvár | - | ||
só | ¼ | teáskanál | |
sütőpor | 1 | teáskanál | |
tojásfehérje | 5 | darab | |
tojássárgája | 5 | darab | |
vaj | 150 | gramm | |
vaj | - | ||
zsírszegény tej 1,5% | 150 | milliliter |
Recept
1.
tojássárgája 3 darab • kristálycukor 100 gramm • tojásfehérje 5 darab • só ¼ teáskanál
Három tojássárgáját cukorral habosra kikeverünk (a másik két sárgáját később a krémhez használjuk majd). Egy másik tálkában öt fehérjéből kemény habot verünk fel.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0804.jpg)
2.
mogyoró, darált 100 gramm • finomliszt 4 evőkanál • sütőpor 1 teáskanál
A sárgájából készült krémbe óvatosan beledolgozzuk a tojásfehérjéből nyert habot, darált mogyorót (a mogyorót dióval is helyettesíthetjük) és lisztet összekeverve sütőporral.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0811.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0812.jpg)
4.
200°C 10-15 percig sütjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0819.jpg)
5.
A lapot kiborítjuk és hűlni hagyjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0821.jpg)
6.
zsírszegény tej 1,5% 150 milliliter • tojássárgája 2 darab • kukoricakeményítő 20 gramm
Egy tálkába hideg tejet öntünk, hozzáadunk két tojássárgáját, vaníliás pudingport, és jól szétkeverjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0824.jpg)
7.
kristálycukor 150 gramm • habtejszín (30-33%) 175 milliliter
Közepes lángon cukrot karamellizálunk. Amikor már a karamell csomómentes, hozzáadjuk a tejszínt.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0828.jpg)
8.
Ne ijedjenek meg ha a karamell a tejszín hozzáadása után azonnal kemény lesz, de rövid közepes lángon való főzés után újra folyékonnyá válik.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0832.jpg)
9.
Ezután a karamellhez hozzáadjuk az előkészített vaníliás pudingos, tojássárgájás tejet. Rövid ideig sűrűsödésig főzzük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0837.jpg)
10.
A karamellt hűlni hagyjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0838.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0848.jpg)
12.
A kihűlt tésztalapot hosszában kettéosztjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0843.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0845.jpg)
14.
A lekvár tetejére rákenjük a karamell krém felét.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0857.jpg)
15.
Rátesszük a másik tésztalapot. A tetejét a krém másik részével cukrász zacskó segítségével díszítjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0861.jpg)
16.
A kész süteményt jól lehűtjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/IMG_0866.jpg)
17.
A tetejére csokoládémázat öntünk és apróra vágott mogyorót szórunk. Kockákra vágjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000651/small/orieskovo-karamelovy-zakusok.jpg)
Jó étvágyat!