Karamellás-mogyorós süti

Imádjátok az édeset? Ennek a süteménynek az elkészítése igazi kihívás, viszont kárpótlásul egy igazi finom karamell ízt kapunk. A sütemény kisebb tepsiben 20x25cm sütjük. Amennyiben több adagot szeretnénk, meg kell duplázni az adagot.
recept,recept fotó,kristálycukor,kristálycukor,mogyoró, darált,habtejszín (30-33%),Sütemények
Sütemények
kategóriak
Sütemények ›Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 4 209 | evőkanál kcal | |
főzőcsokoládé | 0 ?? | kcal | |
habtejszín (30-33%) | 175 545 | milliliter kcal | |
kristálycukor | 250 1005 | gramm kcal | |
kukoricakeményítő | 20 73 | gramm kcal | |
mogyoró, darált | 100 ?? | gramm kcal | |
rétesliszt | 0 ?? | kcal | |
saját választás szerinti lekvár | 0 ?? | kcal | |
só | ¼ 0 | teáskanál kcal | |
sütőpor | 1 4 | teáskanál kcal | |
tojásfehérje | 5 85 | darab kcal | |
tojássárgája | 5 285 | darab kcal | |
vaj | 150 1101 | gramm kcal | |
vaj | 0 ?? | kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 150 72 | milliliter kcal |
Recept
1.
tojássárgája 3 darab • kristálycukor 100 gramm • tojásfehérje 5 darab • só ¼ teáskanál
Három tojássárgáját cukorral habosra kikeverünk (a másik két sárgáját később a krémhez használjuk majd). Egy másik tálkában öt fehérjéből kemény habot verünk fel.

2.
mogyoró, darált 100 gramm • finomliszt 4 evőkanál • sütőpor 1 teáskanál
A sárgájából készült krémbe óvatosan beledolgozzuk a tojásfehérjéből nyert habot, darált mogyorót (a mogyorót dióval is helyettesíthetjük) és lisztet összekeverve sütőporral.


4.
200°C 10-15 percig sütjük.

5.
A lapot kiborítjuk és hűlni hagyjuk.

6.
zsírszegény tej 1,5% 150 milliliter • tojássárgája 2 darab • kukoricakeményítő 20 gramm
Egy tálkába hideg tejet öntünk, hozzáadunk két tojássárgáját, vaníliás pudingport, és jól szétkeverjük.

7.
kristálycukor 150 gramm • habtejszín (30-33%) 175 milliliter
Közepes lángon cukrot karamellizálunk. Amikor már a karamell csomómentes, hozzáadjuk a tejszínt.

8.
Ne ijedjenek meg ha a karamell a tejszín hozzáadása után azonnal kemény lesz, de rövid közepes lángon való főzés után újra folyékonnyá válik.

9.
Ezután a karamellhez hozzáadjuk az előkészített vaníliás pudingos, tojássárgájás tejet. Rövid ideig sűrűsödésig főzzük.

10.
A karamellt hűlni hagyjuk.


12.
A kihűlt tésztalapot hosszában kettéosztjuk.


14.
A lekvár tetejére rákenjük a karamell krém felét.

15.
Rátesszük a másik tésztalapot. A tetejét a krém másik részével cukrász zacskó segítségével díszítjük.

16.
A kész süteményt jól lehűtjük.

17.
A tetejére csokoládémázat öntünk és apróra vágott mogyorót szórunk. Kockákra vágjuk.

Jó étvágyat!