Ezer levél sütemény
Az egyik legkrémesebb süteményfajta, amely több réteg leveles tésztából, és lágy vanília krémből készül. A neve a francia Mille-feuille (mil-foil) fordítása, amely ezer levelet jelent.
recept,recept fotó,leveles tészta,teljes zsírtartalmú tej 3,5%,teljes zsírtartalmú tej 3,5%,vaníliarúd,Sütemények,Francia receptek
Sütemények
Francia receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
citromhéj | 1 | teáskanál | |
citromlé | 1 | evőkanál | |
finomliszt | 100 | gramm | |
főzőcsokoládé | 20 | gramm | |
kristálycukor | 250 | gramm | |
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
leveles tészta | 250 | gramm | |
porcukor | 100 | gramm | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 750 | milliliter | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | ½ | deciliter | |
tojásfehérje | 4 | darab | |
tojássárgája | 4 | darab | |
vaníliarúd | 1 | darab |
Recept
1. A tészta elkészítése
leveles tészta 250 gramm
A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Egy villa segítségével átszurkáljuk, hogy a sütés közben ne nagyon fújódjon fel.
2.
Előmelegített sütőben 10 - 15 percig sütjük 170 °C-on.
3.
A tésztát kihűlés után óvatosan három egyforma szeletre vágjuk. Hagyományosan három réteg tészta és két réteg krémből készítik. Néha a tészta úgy felfúvódik, hogy három réteg helyett esetleg 6 réteget is eltudunk készíteni.
4. A krém elkészítése
tojássárgája 4 darab • tojásfehérje 3 darab • kristálycukor 250 gramm
Egy tálban tojást cukorral keverünk ki. Egy fehérjét elteszünk későbbre a mázhoz.
5.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 750 milliliter • vaníliarúd 1 darab • citromhéj 1 teáskanál
Egy lábasban lassan tejet melegítünk vanília rúddal és citrom héjával.
6.
Amikor a tej meleg lesz hozzákeverjük az elkészített tojást a cukorral.
7.
finomliszt 100 gramm
Fokozatosan hozzákeverjük szitán át a lisztet. Folyamatosan keverjük, amíg sűrű krémet nem kapunk.
8. Máz elkészítése
tojásfehérje 1 darab • porcukor 100 gramm • citromlé 1 evőkanál
Cukorból, tojásfehérjéből és citromléből kemény habot készítünk.
9. Rétegezés
Legalulra egy réteg tésztát helyezünk, majd rákenjük a hideg krémet. Majd a további rétegeket is hasonló módom készítjük el.
10.
A tetejét is egy réteg tésztával fejezzük be, majd ráöntjük az egész felületére a citromos mázat.
11. Csokoládé minta
főzőcsokoládé 20 gramm • teljes zsírtartalmú tej 3,5% ½ deciliter • kristálycukor 1 teáskanál
Egy kevés étcsokoládéból, tejből és cukorból sűrű de folyékony mázat készítünk.
12.
Kihűlés után a csokoládéból a citromos mázra csíkokat "rajzolunk".
13.
Majd egy hurkapálcikával a csíkokra egy merőleges vonalat húzunk.
14. Tálalás
A süteményt legalább 12 órára a hűtőbe tesszük, mert így könnyedén szeletelhető... de ki várna ilyen sokáig ;)
Jó étvágyat!