RECEPTEK

Ezer levél sütemény

Ezer levél sütemény

Az egyik legkrémesebb süteményfajta, amely több réteg leveles tésztából, és lágy vanília krémből készül. A neve a francia Mille-feuille (mil-foil) fordítása, amely ezer levelet jelent.

recept,recept fotó,leveles tészta,teljes zsírtartalmú tej 3,5%,teljes zsírtartalmú tej 3,5%,vaníliarúd,Sütemények,Francia receptek

Sütemények

Francia receptek

Főzőcske

Adag

8

Az elkészítés ideje

1 h. 30 min.

Nehézség

nagy

 

Hozzávalók

Hozzávalók

citromhéj1teáskanál
citromlé1evőkanál
finomliszt100gramm
főzőcsokoládé20gramm
kristálycukor250gramm
kristálycukor1teáskanál
leveles tészta250gramm
porcukor100gramm
teljes zsírtartalmú tej 3,5%750milliliter
teljes zsírtartalmú tej 3,5%½deciliter
tojásfehérje4darab
tojássárgája4darab
vaníliarúd1darab

 

Recept

1. A tészta elkészítése

leveles tészta 250 gramm

A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Egy villa segítségével átszurkáljuk, hogy a sütés közben ne nagyon fújódjon fel.

2. 

Előmelegített sütőben 10 - 15 percig sütjük 170 °C-on.

3. 

A tésztát kihűlés után óvatosan három egyforma szeletre vágjuk. Hagyományosan három réteg tészta és két réteg krémből készítik. Néha a tészta úgy felfúvódik, hogy három réteg helyett esetleg 6 réteget is eltudunk készíteni.

4. A krém elkészítése

tojássárgája 4 darab  tojásfehérje 3 darab  kristálycukor 250 gramm

Egy tálban tojást cukorral keverünk ki. Egy fehérjét elteszünk későbbre a mázhoz.

5. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 750 milliliter  vaníliarúd 1 darab  citromhéj 1 teáskanál

Egy lábasban lassan tejet melegítünk vanília rúddal és citrom héjával.

6. 

Amikor a tej meleg lesz hozzákeverjük az elkészített tojást a cukorral.

7. 

finomliszt 100 gramm

Fokozatosan hozzákeverjük szitán át a lisztet. Folyamatosan keverjük, amíg sűrű krémet nem kapunk.

8. Máz elkészítése

tojásfehérje 1 darab  porcukor 100 gramm  citromlé 1 evőkanál

Cukorból, tojásfehérjéből és citromléből kemény habot készítünk.

9. Rétegezés

Legalulra egy réteg tésztát helyezünk, majd rákenjük a hideg krémet. Majd a további rétegeket is hasonló módom készítjük el.

10. 

A tetejét is egy réteg tésztával fejezzük be, majd ráöntjük az egész felületére a citromos mázat.

11. Csokoládé minta

főzőcsokoládé 20 gramm  teljes zsírtartalmú tej 3,5% ½ deciliter  kristálycukor 1 teáskanál

Egy kevés étcsokoládéból, tejből és cukorból sűrű de folyékony mázat készítünk.

12. 

Kihűlés után a csokoládéból a citromos mázra csíkokat "rajzolunk".

13. 

Majd egy hurkapálcikával a csíkokra egy merőleges vonalat húzunk.

14. Tálalás

A süteményt legalább 12 órára a hűtőbe tesszük, mert így könnyedén szeletelhető... de ki várna ilyen sokáig ;)

Jó étvágyat!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés  • Frissítse a cookie-k beállításit