Cikória tejleves.
![Cikória tejleves.](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000827/img_hu_4x3/cikoria-tejleves_00180.jpg)
Finom és egészséges leves cikóriából elkészítve.
recept,recept fotó,cikóriasaláta,zsírszegény tej 1,5%,Zöldséglevesek,Receptek babáknak
Zöldséglevesek
Hozzávalók
Hozzávalók
búzadara | 30 | gramm | |
cikóriasaláta | 500 | gramm | |
finomliszt | 20 | gramm | |
köménymag, őrölt | ½ | teáskanál | |
metélőhagyma | 2 | evőkanál | |
szerencsendió, őrölt | 1 | csipet | |
só | ½ | teáskanál | |
só | - | ||
tyúk tojás | 1 | darab | |
víz | 750 | milliliter | |
zsírszegény tej 1,5% | 250 | milliliter |
Recept
1.
cikóriasaláta 500 gramm
A cikóriát megmossuk és a közepéből eltávolítjuk a keserű torzsát. Ha a levest nem főzzük gyerekek számára, a torzsát legalább a cikória egyik részében meghagyhatjuk - így a levesnek markánsabb, keserűbb íze lehet, ami a gyerekeknek nem ízlene. Meg kell gondolni, mennyi torzsát hagyunk meg, a felnőttek számára főzött levesnél is, mivel a leves keserűbb íze miatt nem mindenkinek ízlene.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000827/small/IMG_1041w.jpg)
2.
víz 750 milliliter • köménymag, őrölt ½ teáskanál • só ½ teáskanál
A cikóriát a torzsa eltávolítása után felvágjuk, vízbe helyezzük, hozzáadunk köménymagot és sót (ha gyermekeknek csináljuk a levest, nem sózunk). A levest a forrásig főzzük, úgy 15 percig.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000827/small/IMG_1042w.jpg)
3.
A megfőzött cikóriát a vízben, amelyben főztük,botmixerrel simára mixeljük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000827/small/IMG_1043w.jpg)
4.
zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • finomliszt 20 gramm
Tejből és lisztből elkészítjük a rántást, amit beleöntünk a forró levesbe és adíg főzzük amíg nem lesz sűrű és krémes.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000827/small/IMG_1045w.jpg)
5.
tyúk tojás 1 darab • búzadara 30 gramm
A tojást és a grízt habosra verjük és egy ideig állni hagyjuk, majd a híg tésztát egy villán keresztül lassan beleöntjük a levesbe. A tésztából kis gríz galuskák jönnek létre.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000827/small/IMG_1047w.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000827/small/IMG_1048w.jpg)
7.
só • szerencsendió, őrölt 1 csipet
...és egy szelét vajat. Ízlés szerint sózzuk és hozzáadunk egy kis szerecsendiót (a gyerekeknek nem sózzuk és szerecsendiót sem adunk hozzá).
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000827/small/IMG_1052w.jpg)
Jó étvágyat!