szakacsreceptek.hu

Cikória tejleves.

    

Finom és egészséges leves cikóriából elkészítve.

Főzőcske

Adag

4

Az elkészítés ideje

35 min.

Nehézség

közepes

 

 

 
 
búzadara30gramm
cikóriasaláta500gramm
finomliszt20gramm
köménymag, őrölt½teáskanál
metélőhagyma2evőkanál
szerencsendió, őrölt1csipet
½teáskanál
-
tyúk tojás1darab
víz750milliliter
zsírszegény tej 1,5%250milliliter

1. 

cikóriasaláta 500 gramm

A cikóriát megmossuk és a közepéből eltávolítjuk a keserű torzsát. Ha a levest nem főzzük gyerekek számára, a torzsát legalább a cikória egyik részében meghagyhatjuk - így a levesnek markánsabb, keserűbb íze lehet, ami a gyerekeknek nem ízlene. Meg kell gondolni, mennyi torzsát hagyunk meg, a felnőttek számára főzött levesnél is, mivel a leves keserűbb íze miatt nem mindenkinek ízlene.

2. 

víz 750 milliliter  köménymag, őrölt ½ teáskanál   ½ teáskanál

A cikóriát a torzsa eltávolítása után felvágjuk, vízbe helyezzük, hozzáadunk köménymagot és sót (ha gyermekeknek csináljuk a levest, nem sózunk). A levest a forrásig főzzük, úgy 15 percig.

3. 

A megfőzött cikóriát a vízben, amelyben főztük,botmixerrel simára mixeljük.

4. 

zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter  finomliszt 20 gramm

Tejből és lisztből elkészítjük a rántást, amit beleöntünk a forró levesbe és adíg főzzük amíg nem lesz sűrű és krémes.

5. 

tyúk tojás 1 darab  búzadara 30 gramm

A tojást és a grízt habosra verjük és egy ideig állni hagyjuk, majd a híg tésztát egy villán keresztül lassan beleöntjük a levesbe. A tésztából kis gríz galuskák jönnek létre.

6. 

metélőhagyma 2 evőkanál

A kész levesbe belekeverjük az apróra vágott metélőhagymát...

7. 

  szerencsendió, őrölt 1 csipet

...és egy szelét vajat. Ízlés szerint sózzuk és hozzáadunk egy kis szerecsendiót (a gyerekeknek nem sózzuk és szerecsendiót sem adunk hozzá).

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés