szakacsreceptek.hu

Bodzaszörp

Bodzaszörp

    

A jó bodzaszörphöz jó bodza kell.Csak az a virág jó hozzá, ami már teljesen kinyílt, de még nem szárad, csak fentről szedjük, mert azok kevésbé porosak. Figyelni kell, mert nem virágzik túl sokáig, ezért amint azt látjuk, hogy a tenyérnyi virágok kellően fehérek, azonnal csapjunk le rájuk.A cukrot helyettesíthetjük nádcukorral is. Citromot vagy citromsavat használhatunk.

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

Nehézség

közepes

 

 

1. 

víz 2 liter

A vizet egy nagy fazékban felforraljuk.

2. 

citromsav 80 gramm

Hozzászórjuk a citromsavat, hagyjuk feloldódni és lehűlni.

3. 

bodza virág 35 darab

Amikor a cukorszirup kihűlt, beletesszük 30-35 darab bodzavirágokat és a 24 órán keresztül érleljük, időnként megkeverjük. A virágokat érdemes napsütésben leszedni. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben.Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják.

4. 

kristálycukor 2 kilogramm

Az elkészített szörpöt leszűrjük egy másik fazékba.Hozzáadjuk a cukrot is.

5. 

35°C felmelegítjük és hagyjuk a cukrot elolvadni. Az így elkészített szörpöt hagyjuk kihűlni és üvegekbe öntjük, viszont hűvös helyen kel tárolni.

6. 

Másik lehetőség az hogy a szörpöt befőttes üvegekbe öntjük és lezárjuk őket.

7. 

100°C rövid ideig gőzöljük ki a légmentesen lezárt üvegeket.Az így elkészített szörpöt tárolhatjuk szoba hőmérsékleten a kinyitásáig, viszont a 100°C felmelegítéssel elveszíti a gyógyító hatása főbb részeit.

8. 

Ha fogyasztani szeretnénk akkor öntsük át a befőttes üvegből, üvegekbe.És a maradékot miután már" ki volt bontva" a hűtőben tároljuk. Ízlés szerint beleöntjük a pohárba és vizel felöntjük.

Jó étvágyat!

bodza virág35darab
citromsav80gramm
kristálycukor2kilogramm
víz2liter

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés