Bodzaszörp
![Bodzaszörp](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001437/img_hu_4x3/bodzaszorp_00180.jpg)
A jó bodzaszörphöz jó bodza kell.Csak az a virág jó hozzá, ami már teljesen kinyílt, de még nem szárad, csak fentről szedjük, mert azok kevésbé porosak. Figyelni kell, mert nem virágzik túl sokáig, ezért amint azt látjuk, hogy a tenyérnyi virágok kellően fehérek, azonnal csapjunk le rájuk.A cukrot helyettesíthetjük nádcukorral is. Citromot vagy citromsavat használhatunk.
recept,recept fotó,bodza virág,Szirupok és teák,Laktózmentes ,Gluténmentes
Szirupok és teák
Recept
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2831.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2824.jpg)
3.
bodza virág 35 darab
Amikor a cukorszirup kihűlt, beletesszük 30-35 darab bodzavirágokat és a 24 órán keresztül érleljük, időnként megkeverjük. A virágokat érdemes napsütésben leszedni. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben.Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2832.jpg)
4.
kristálycukor 2 kilogramm
Az elkészített szörpöt leszűrjük egy másik fazékba.Hozzáadjuk a cukrot is.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2835.jpg)
5.
35°C felmelegítjük és hagyjuk a cukrot elolvadni. Az így elkészített szörpöt hagyjuk kihűlni és üvegekbe öntjük, viszont hűvös helyen kel tárolni.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2836.jpg)
6.
Másik lehetőség az hogy a szörpöt befőttes üvegekbe öntjük és lezárjuk őket.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2838.jpg)
7.
100°C rövid ideig gőzöljük ki a légmentesen lezárt üvegeket.Az így elkészített szörpöt tárolhatjuk szoba hőmérsékleten a kinyitásáig, viszont a 100°C felmelegítéssel elveszíti a gyógyító hatása főbb részeit.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2843.jpg)
8.
Ha fogyasztani szeretnénk akkor öntsük át a befőttes üvegből, üvegekbe.És a maradékot miután már" ki volt bontva" a hűtőben tároljuk. Ízlés szerint beleöntjük a pohárba és vizel felöntjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001437/small/IMG_2869.jpg)
Jó étvágyat!