Bodzaszörp

A jó bodzaszörphöz jó bodza kell.Csak az a virág jó hozzá, ami már teljesen kinyílt, de még nem szárad, csak fentről szedjük, mert azok kevésbé porosak. Figyelni kell, mert nem virágzik túl sokáig, ezért amint azt látjuk, hogy a tenyérnyi virágok kellően fehérek, azonnal csapjunk le rájuk.A cukrot helyettesíthetjük nádcukorral is. Citromot vagy citromsavat használhatunk.
recept,recept fotó,bodza virág,Szirupok és teák,Laktózmentes ,Gluténmentes
Szirupok és teák
Hozzávalók
Hozzávalók
bodza virág | 35 ?? | darab kcal | |
citromsav | 80 0 | gramm kcal | |
kristálycukor | 2 8040 | kilogramm kcal | |
víz | 2 0 | liter kcal |
Recept


3.
bodza virág 35 darab
Amikor a cukorszirup kihűlt, beletesszük 30-35 darab bodzavirágokat és a 24 órán keresztül érleljük, időnként megkeverjük. A virágokat érdemes napsütésben leszedni. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben.Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják.

4.
kristálycukor 2 kilogramm
Az elkészített szörpöt leszűrjük egy másik fazékba.Hozzáadjuk a cukrot is.

5.
35°C felmelegítjük és hagyjuk a cukrot elolvadni. Az így elkészített szörpöt hagyjuk kihűlni és üvegekbe öntjük, viszont hűvös helyen kel tárolni.

6.
Másik lehetőség az hogy a szörpöt befőttes üvegekbe öntjük és lezárjuk őket.

7.
100°C rövid ideig gőzöljük ki a légmentesen lezárt üvegeket.Az így elkészített szörpöt tárolhatjuk szoba hőmérsékleten a kinyitásáig, viszont a 100°C felmelegítéssel elveszíti a gyógyító hatása főbb részeit.

8.
Ha fogyasztani szeretnénk akkor öntsük át a befőttes üvegből, üvegekbe.És a maradékot miután már" ki volt bontva" a hűtőben tároljuk. Ízlés szerint beleöntjük a pohárba és vizel felöntjük.

Jó étvágyat!