Töltött kelt kalács.
![Töltött kelt kalács.](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000901/img_hu_4x3/toltott-kelt-kalacs_00180.jpg)
Finom kalács teli gyümölcsös- diós töltelékkel
recept,recept fotó,dió,dió,saját választás szerinti lekvár,őszibarack kompót,Édes ételek
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
dió | 120 | gramm | |
finomliszt | 500 | gramm | |
friss élesztő | 42 | gramm | |
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
kristálycukor | 80 | gramm | |
saját választás szerinti lekvár | 300 | gramm | |
só | 1 | csipet | |
tyúk tojás | 2 | darab | |
vaj | 60 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 250 | milliliter | |
őszibarack kompót | 800 | gramm |
Recept
1. Tészta
zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • friss élesztő 42 gramm • kristálycukor 1 teáskanál • finomliszt 500 gramm • vaj 60 gramm • tyúk tojás 1 darab • só 1 csipet • kristálycukor 60 gramm
Tejből, élesztőből és cukorból készítsünk kovászt. Öntsük a kovászt egy tálba a lemért liszthez, adjunk hozzá olvasztott vajat, tojást, cukrot és egy csipet sót. Dolgozzuk össze a tésztát, és hagyjuk kelni..
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3163W.jpg)
2. Töltelék
dió 100 gramm • saját választás szerinti lekvár 300 gramm
A diót apróra vágjuk és keverjük össze ritkább lekvárral.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3144W.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3143W.jpg)
4. Töltés
A megkelt tésztát egy lisztel meghintet gyúrólapon kinyújtjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3165W.jpg)
5.
Megkenjük a lekváros- diós töltelékkel, de nem egészen a felső széléig.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3166W.jpg)
6.
Egyenletesen rá rakjuk az elkészített őszibarackokat.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3167W.jpg)
7.
A tésztát az alsó széléről feltekerjük. A feltekerésnél nagyon hasznos lehet egy szilikonos alátét, amellyel a tésztát könnyen feltekerhetjük, mivel a tészta nagyon finom.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3168W.jpg)
8.
tyúk tojás 1 darab
A tészta szabad szélét megkenjük felvert tojással, és a tésztát tekercsé alakítjuk. Ezután óvatosan csiga alakúra formáljuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3169W.jpg)
9.
dió 20 gramm • kristálycukor 20 gramm
Tegyük a megtöltött kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire. Az áthelyezés nehezebb, mert a kalács nagy, és ügyelni kell arra, hogy ne törjön el. A legegyszerűbb módja annak, hogy a kalács tetejét sütőpapírral letakarjuk, a sütőpapírra tegyük rá a tepsit, majd mindent egyszerre, az alátéttel együtt, amelyen a kalács van, megfordítunk és eltávolítjuk az alátétet. A kalácsot megkenjük tojással, és megszórjuk apróra vágott dióval és cukorral,
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3170W.jpg)
10.
180-190°C sütjük előmelegített sütőben kb 40 percig.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3172W.jpg)
11.
A jól kihűlt kalácsot vágjuk fel.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3201w.jpg)
Jó étvágyat!