Húsvéti vagdalt
A hideg vagdalttal várhajuk az öntözködőket. Azoknak, akik ebédre is maradnak felmelegítjük, és krumplipürével tálaljuk.
recept,recept fotó,sertés darálthús,tyúk tojás,tyúk tojás,leveles tészta,Sertéshús,Húsvéti receptek
Sertéshús
Hozzávalók
Hozzávalók
Edámi sajt | 150 | gramm | |
fekete bors, őrölt | ½ | teáskanál | |
hagyma | 100 | gramm | |
leveles tészta | 300 | gramm | |
napraforgó olaj | 2 | evőkanál | |
paprika, színes | 200 | gramm | |
piros paprika, őrölt | 1 | evőkanál | |
sertés darálthús | 800 | gramm | |
só | 1.5 | teáskanál | |
tyúk tojás | 5 | darab |
Recept
1.
hagyma 100 gramm • napraforgó olaj 2 evőkanál • sertés darálthús 800 gramm • só 1.5 teáskanál • fekete bors, őrölt ½ teáskanál • tyúk tojás 2 darab
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és kis olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az darált húst, sót, és fűszert. Majd 15 percig pirítjuk egy mély serpenyőben, időnként megkevergetve. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, majd félbevágjuk.
2.
piros paprika, őrölt 1 evőkanál
A húst levesszük a tűzről, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, megkeverjük, majd hagyjuk lehűlni.
3.
paprika, színes 200 gramm • Edámi sajt 150 gramm • tyúk tojás 3 darab
A paprikából eltávolítjuk a magházat, megmossuk, csíkokra vágjuk, majd kisebb kockára. A sajtot vastagra lereszeljük. Az egészet egy nagyobb tálba helyezzük, és a hússal együtt jól megkeverjük. Hozzáadjuk a elkevert tojásokat, 1/4-et meghagyunk majd a tészta tetejére.
4.
leveles tészta 300 gramm
A leveles tésztát kb 40x50cm-esre nyújtjuk, a széléről egy 5x50cm hosszú csíkot vágunk és kb ezt 1,5cm-s csíkokra vagdaljuk. Kinyújtott tésztalapot kettévágjuk úgy, hogy az egyik része kb 35x20cm legyen, a másik pedig ennél valamivel nagyobb.
5.
A kisebb tésztalapot sütőpapírral bélelt lapra helyezzük, majd erre rátesszük a hústöltelék egy részét. A hús körül kb 2 cm-s üres sávnak kellene maradjon. A húsra rárakjuk a felvágott tojásokat.
6.
A tojásokra ráhelyezzük a hús másik részét és a 2 cm-s tésztarészt ráhajtjuk a hústöltelékre. A tészta szélét megkenjük a maradék tojással.
7.
A hústöltelékre rátesszük a másik tésztalapot. Óvatosan megnyomkodjuk, és a fölösleges tésztát levágjuk.
8.
Az egészet megkenjük a felvert tojással majd a tetejére helyezzük az elején elkészített tésztacsíkokat és rács formát alkotunk. Újra megkenjük tojással, és megszurkáljuk fogvájóval.
9.
A maradék tésztából húsvéti formákat készíthetünk, és ezzel díszíthetjük.
10.
A húst előmelegített sütőben 180-190°C.on 40 percig sütjük. 20 perc eltelte után a tetejét alufóliával letakarjuk.
11.
Sütés után hagyjuk jól lehűlni, és csak ezután szeleteljük.
Jó étvágyat!