Lágy túrós , mákos kalács

Egy lágy vajas tésztából készült kalács, túrós-mákos töltelékkel.
recept,recept fotó,mazsola,túró, zsírszegény,őrölt mák,Kalácsok
Kalácsok
kategóriak
Kalácsok ›Hozzávalók
Hozzávalók
darás liszt | 25 88 | gramm kcal | |
kristálycukor | 50 201 | gramm kcal | |
mazsola | 50 142 | gramm kcal | |
porcukor | 150 582 | gramm kcal | |
rétesliszt | 250 890 | gramm kcal | |
rétesliszt | 0 ?? | kcal | |
szódabikarbóna | ½ 0 | teáskanál kcal | |
tejföl (14-18%) | 2 48 | evőkanál kcal | |
tyúk tojás | 3 264 | darab kcal | |
túró, zsírszegény | 500 450 | gramm kcal | |
vaj | 125 918 | gramm kcal | |
vaníliacukor | 8 29 | gramm kcal | |
víz | 0 ?? | kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 80 39 | milliliter kcal | |
őrölt mák | 100 541 | gramm kcal |
Recept
1. A tészta elkészítése
rétesliszt 250 gramm • porcukor 60 gramm • vaníliacukor 8 gramm • szódabikarbóna ½ teáskanál • vaj 125 gramm • tyúk tojás 1 darab
Egy tálba lisztet, cukrot, vanília cukrot, szódabikarbónát keverünk össze. Fokozatosan hozzáadjuk a puha szeletelt vajat és a tojásokat.

2.
A tésztát jól kidolgozzuk és fél órát pihentetjük, hűvös helyen.

3. Túrós töltelék
mazsola 50 gramm • víz • túró, zsírszegény 500 gramm • tejföl (14-18%) 2 evőkanál • tyúk tojás 2 darab • porcukor 90 gramm • darás liszt 25 gramm
A mazsolát megmossuk és vízbe áztatjuk. Egy tálba túrót teszünk, hozzáadjuk a tejfölt, tojást, cukrot , vajat, lisztet és a leszűrt mazsolát.

4.
Simára keverjük.

5. Mákos töltelék
zsírszegény tej 1,5% 80 milliliter • kristálycukor 50 gramm • őrölt mák 100 gramm
Egy lábasban tejet cukorral felforralunk levesszük a tűzről és hozzá keverjük az őrölt mákot.

6. A kalács elkészítése
A sütőt előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk lisztel meghintett gyúró lapon ( a vaj elég gyorsan olvad ezért dolgozzunk gyorsan).

7.
A tésztát egy kalács formába öntjük.

8.
A tésztára rá öntjük a túrós tölteléket és a mákossal kidíszítjük.

9. Sütjük
A kalácsok 180°C 30 percig sütjük.

10.
Ha megsült, hagyjuk rendesen kihűlni.

11. Tálalás
Ezután szeletekre vágjuk és óvatosan tányérra helyezzük.A tészta nagyon omlós ezért tálaláskor vigyázunk arra hogy ne törjön össze.Fogyaszthatjuk akár egy süteményt - kis kanállal vagy desszertes villával.

Jó étvágyat!