Lágy túrós , mákos kalács
![Lágy túrós , mákos kalács](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000911/img_hu_4x3/lagy-turos-makos-kalacs_00180.jpg)
Egy lágy vajas tésztából készült kalács, túrós-mákos töltelékkel.
recept,recept fotó,mazsola,túró, zsírszegény,őrölt mák,Kalácsok
Kalácsok
kategóriak
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
darás liszt | 25 | gramm | |
kristálycukor | 50 | gramm | |
mazsola | 50 | gramm | |
porcukor | 150 | gramm | |
rétesliszt | 250 | gramm | |
rétesliszt | - | ||
szódabikarbóna | ½ | teáskanál | |
tejföl (14-18%) | 2 | evőkanál | |
tyúk tojás | 3 | darab | |
túró, zsírszegény | 500 | gramm | |
vaj | 125 | gramm | |
vaníliacukor | 8 | gramm | |
víz | - | ||
zsírszegény tej 1,5% | 80 | milliliter | |
őrölt mák | 100 | gramm |
Recept
1. A tészta elkészítése
rétesliszt 250 gramm • porcukor 60 gramm • vaníliacukor 8 gramm • szódabikarbóna ½ teáskanál • vaj 125 gramm • tyúk tojás 1 darab
Egy tálba lisztet, cukrot, vanília cukrot, szódabikarbónát keverünk össze. Fokozatosan hozzáadjuk a puha szeletelt vajat és a tojásokat.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000911/small/IMG_3459w.jpg)
2.
A tésztát jól kidolgozzuk és fél órát pihentetjük, hűvös helyen.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000911/small/IMG_3461w.jpg)
3. Túrós töltelék
mazsola 50 gramm • víz • túró, zsírszegény 500 gramm • tejföl (14-18%) 2 evőkanál • tyúk tojás 2 darab • porcukor 90 gramm • darás liszt 25 gramm
A mazsolát megmossuk és vízbe áztatjuk. Egy tálba túrót teszünk, hozzáadjuk a tejfölt, tojást, cukrot , vajat, lisztet és a leszűrt mazsolát.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000911/small/IMG_3473w.jpg)
4.
Simára keverjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000911/small/IMG_3474w.jpg)
5. Mákos töltelék
zsírszegény tej 1,5% 80 milliliter • kristálycukor 50 gramm • őrölt mák 100 gramm
Egy lábasban tejet cukorral felforralunk levesszük a tűzről és hozzá keverjük az őrölt mákot.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000911/small/IMG_3464w.jpg)
6. A kalács elkészítése
A sütőt előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk lisztel meghintett gyúró lapon ( a vaj elég gyorsan olvad ezért dolgozzunk gyorsan).
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000911/small/IMG_3481w.jpg)
7.
A tésztát egy kalács formába öntjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000911/small/IMG_3484w.jpg)
8.
A tésztára rá öntjük a túrós tölteléket és a mákossal kidíszítjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000911/small/IMG_3486w.jpg)
9. Sütjük
A kalácsok 180°C 30 percig sütjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000911/small/IMG_3488w.jpg)
10.
Ha megsült, hagyjuk rendesen kihűlni.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000911/small/IMG_3506w.jpg)
11. Tálalás
Ezután szeletekre vágjuk és óvatosan tányérra helyezzük.A tészta nagyon omlós ezért tálaláskor vigyázunk arra hogy ne törjön össze.Fogyaszthatjuk akár egy süteményt - kis kanállal vagy desszertes villával.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000911/small/IMG_3523w.jpg)
Jó étvágyat!