szakacsreceptek.hu

Házi joghurt

    

Házi joghurt elkészítése, amely sokkal finomabb, mint a boltban vásárolt joghurtok!

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

Nehézség

közepes

 

 

 
 

1. A tej előkészítése

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 1 liter

A friss tejet egy lábasba öntjük és 82-84°C-ra melegítjük.

A tej előkészítése

2. 

A felmelegített tejet egy tiszta műanyag edénybe öntjük, amelyet előtte forró vízzel alaposan kiöblítettünk. A legjobb, ha élelmiszerek tárolására szolgáló lecsukható edényről van szó. Használhatunk üveg vagy porcelán poharat is, amelyet le tudunk zárni - viszont nem szabad fém fedőt használni. A tejet lehűtjük 48-50°C-ra.

3. Joghurtkultúra

natúr joghurt 3 evőkanál

A megfelelő hőmérsékletre hűtött tejbe, belekeverünk 3 leveses kanál fehér joghurtot, amely élő organizmusokat tartalmaz (előflórás natúr joghurt). Az első joghurt készítéséhez, minőségi fehér joghurtot szerezzünk be. Később, mindig elrakunk 3 leveses kanállal az elkészített joghurtból, és azt használjuk fel a következő adag elkészítésénél. Bizonyos idő elteltével viszont jobb újra friss élőflőrás joghurtot használni a boltól. A tejet a joghurttal összekeverjük, majd az edényt lezárjuk.

Joghurtkultúra

4. Joghurt képződése

Egy hordozható hűtőboxba (műanyag hűtődoboz, kemping hűtő) egy vastagabb plédet/pokrócot helyezünk. A pokrócba belecsomagoljuk a joghurtos edényt. A hűtőboxot lezárjuk. A joghurt kb. 5 óra alatt készül el.

Joghurt képződése

5. 

Ezen idő letelte után a kész joghurtot kivesszük és hűtőbe helyezzük. Az így elkészített és hűtőben tárolt joghurtot 5-7 napig fogyaszthatjuk.

6. Tálalás, fogyasztás

A joghurtot tálalhatjuk gyümölcsdzsemmel, amelyet csak az adag tetejére teszünk, vagy akár bele is keverhetjük. Szórhatunk bele zabpelyhet vagy friss gyümölcsöt. Készíthetünk belőle joghurtos dresszinget vagy használhatjuk levesbe tejföl helyett.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés