A közkedvelt tojáslikőr egyik változata, amely a Karácsonyi hangulat elválaszthatatlan része.
Főzőcske
Adag
—
Az elkészítés ideje
—
Nehézség
közepes
Cukrozott sűrített tej | 397 | gramm | |
Kristálycukor | 300 | gramm | |
Rum | 300 | milliliter | |
Teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 600 | milliliter | |
Tyúk tojás | 10 | darab | |
Vaníliacukor | 2 | csomag |
1.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 500 ml • kristálycukor 300 g • vaníliacukor 2 cs
Egy lábasba, amelyet vízfürdőben fogunk melegíteni, tejet, cukrot és vanília cukrot teszünk. A tejet majdnem felforraljuk, és a cukrot elolvasztjuk benne.
2.
tyúk tojás 10 db • teljes zsírtartalmú tej 3,5% 100 ml
A tojássárgáját elválasztjuk a tojásfehérjétől. A tojásfehérjét hűtőbe rakjuk, és felhasználhatjuk majd más süteményhez. A tojássárgáját tejjel jól összekeverjük...
3.
... és beleöntjük a forró tejbe.
4.
Állandó keverés mellett 10 percig főzzük. Ez alatt az idő alatt sűrű krém jön létre.
5.
cukrozott sűrített tej 397 g
A lábast a krémmel lehűtjük, majd belekeverjük a cukrozott sűrített tejet. Időnként megkeverjük és hagyjuk teljesen lehűlni.
6.
rum 300 ml
Amikor teljesen kihűlt, 40%-os alkoholt öntünk hozzá. Önthetünk bele hagyományos rumot is, vagy fehér rumot, de ha nincs semmi kéznél, akkor a vodka is megteszi.
7.
Az alkoholt a beleöntés után alaposan elkeverjük, és a kész tojáslikőrt palackokba töltjük. Ajánlatos a tojáslikőrt átszűrni. Hűvös helyen tároljuk. A megadott hozzávalókból kb 1 200 ml tojáslikőrt készíthetünk el.
Jó étvágyat!