Gouache - kovászos uborka
![Gouache - kovászos uborka](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001014/img_hu_4x3/gouache-kovaszos-uborka_00180.jpg)
Sok recept van a gouache-hoz vagy a kovászos uborkára. Mi most ezekből kínálunk egyet közülük.
recept,recept fotó,uborka kompót,kapor,Befőttek,Laktózmentes ,Szezonális receptek
Befőttek
Hozzávalók
Hozzávalók
befőzési tartósítószer keverék | 50 | gramm | |
kapor | - | ||
kenyér | 40 | gramm | |
kosszarv paprika | 2 | darab | |
só | 1 | evőkanál | |
uborka kompót | 2 | darab | |
víz | 1.5 | liter |
Recept
1.
uborka kompót 2 darab
A nagyobb, vastagabb uborkákat megmossuk és a két harmadát negyedekre vágjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6046w.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6047w.jpg)
3.
Tegyük a kenyeret egy 4 literes befőttesüveg aljára.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6048w.jpg)
4.
kosszarv paprika 2 darab
Helyezünk a kenyérre szorosan az uborkákat. 1-2 kosszarv paprikát szúrhatunk közéjük. Az uborka enyhén csípős lesz.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6050w.jpg)
5.
Csomagoljunk megfelelő mennyiségű kaprot (kb. 2,5 cm átmérőjű golyót) tiszta, megnedvesített gézbe, és tegye az uborka tetejére.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_605w1.jpg)
6.
Két vékony botot elkészítünk Hideg vízbe merítjük őket, hogy könnyen meg tudjuk hajlítani.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6055w.jpg)
7.
víz 1.5 liter • só 1 evőkanál • befőzési tartósítószer keverék 50 gramm
Forralt vízből és sóból meleg, de nem forró öntetett készítünk. Hozzáadjuk a befőzési tartósítószer fél csomagját is és összekeverjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6053w.jpg)
8.
A meleg öntettel leöntjük az uborkákat.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6054w.jpg)
9.
Kivesszük a botocskákat a vízből, és lenyomjuk velük az uborkát. Adjunk még hozzá öntetet, ha szükséges. Minden uborkának a lében kell lennie.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6057w.jpg)
10. 1.nap
Az első nap letakarjuk az üveget tiszta pamut kendővel. Helyezzük az üveget egy mély tányérba, és tegyük meleg helyre.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6063w.jpg)
11. 2-3. nap
Másnap az üveget a kendőn keresztül tányérkával letakarjuk. Az uborka már a második - harmadik naptól fogva kifehéredik és erjedni kezd.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6117w.jpg)
12. 4.nap
Ellenőrizzük, hogy az uborkák felületén nem keletkezik e penész.. Csak finom buborékhab képződhet rajtuk. Ezt szükség szerint tiszta kanállal eltávolíthatjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6144w.jpg)
13.
Zárjuk le az uborkát újra, és hagyjuk erjeszteni. 8-10 nap elteltével fogyasztásra alkalmasak. A levével együtt kisebb poharakba is átrakhatjuk, és hűtőszekrényben tárolhatjuk őket. Hidegben az erjedésük leáll.
Jó étvágyat!