szakacsreceptek.hu

Fonott kalács

Az otthoni a legfinomabb. Évközben reggelire, másnap sütés után, karácsonyra a káposztaleves mellé. A gyermekeknek ízlik a fonnott kalácsból készült "aranygaluska" is, amikor a fonott kalácsot kockákra vágjuk a tányéron és leöntjük vaníliás krémmel.

 

Az elkészítés ideje: 2 h.

    

Főzőcske: 

Értékelés: 

 

kategóriak:    

 

 
 
Finomliszt300gramm
Friss élesztő30gramm
Kristálycukor100gramm
Mazsola60gramm
Rétesliszt200gramm
Tyúk tojás2darab
Vaj125gramm
Vaníliacukor20gramm
Zsírszegény tej 1,5%200milliliter

1. A tészta elkészítése

mazsola 60 g  zsírszegény tej 1,5% 200 ml  friss élesztő 30 g  kristálycukor 100 g  vaníliacukor 20 g  vaj 125 g  tyúk tojás 1 db  finomliszt 300 g  rétesliszt 200 g

A mazsolákat megmossuk, és egy kis időre vízbe áztatjuk. A tejet enyhén felmelegítjük, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, egy teáskanál lisztet (a kimért alapanyagokból)és szétmorzsolt élesztőt. Kovászt készítünk belőle.Egy mélyebb tálba beleöntjük mindkét lisztet, hozzáadjuk a cukrot, vanília cukrot, tojást, felolvasztott vajat,kovászt és a mazsolát.

A tészta elkészítése

2. 

Kidolgozzuk a tésztát és letakarjuk az edényben. Szobahőmérséklet mellet egy órán át kelni hagyjuk.

3. 

A tésztát lisztel meghintet gyúrólapra tesszük és felosztjuk hat nagyobb és két kisebb részre. A nagyobb részekből hat 35 cm hengert alakítunk ki, a kisebb részekből pedig 20 cm kisebb hengereket.

4. 

A három hengerből copfot fonunk és ráhelyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A sodrófa segítségével, enyhe nyomással a tészta közepére és teljes szélességében egy mélyedést csinálunk.

5. 

A következő három hengerből is copfot fonunk, amelyet az első copf mélyedésébe helyezünk. Megismételjük a folyamatot a sodrófával és egy újjabb mélyedést hozunk létre.

6. 

Megfonjuk az utolsó 2 tésztahengert is, és ezt az egyszerű copfot behelyezzük a második copfban létrehozott mélyedésbe.

7. 

A fonott kalács oldalaira rövid hurka pálcikákat szurkálunk be, hogy a kalács ne veszítse el a formáját a sütés közben.A sütőlapon meg 20 percig kelni hagyjuk.

8. 

tyúk tojás 1 db

Megkenjük felvert tojással és ízlés szerint megszórhatjuk mandulával. Előre melegített sütőben, közepes hőmérsékleti fokozaton (150 - 170 °C) cca. 35 percen keresztül sütjük. A sütés megfelelőségét úgy próbáljuk ki, hogy a hurkapálcikát beleszúrjuk a fonott kalácsba, és ha kihúzás után a tészta száraz lesz és nem ragad, akkor már megsült..

9. 

A megsült kalácsot, a hurkapálcikák eltávolítása után megkenjük tejjel és megszórjuk cukorra.. Kihűlés után felszeleteljük,

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Bejelentkezés