szakacsreceptek.hu

Karácsonyi stollen

Édes kelt kalács finom hozzávalókból készítve. A tradíció szerint stollennak legalább 14 napig állni kellene a fogyasztás előtt. A mi stollenunk viszont akár azonnal is fogyasztható. Természetesen állhat is, de ez nem fogja kivárni a Karácsonyt :)

 

Adag: 14

Az elkészítés ideje: 2 h. 30 min.

    

Főzőcske: 

Értékelés: 

 

kategóriak:    

 

 
 

1. 

mazsola 100 g  rum

A mazsolát megmossuk és felöntjük rummal.

2. 

kandírozott gyümölcs mix 100 g

A mazsolához kandírozott gyümölcsöt rakunk, összekeverjük és marinírozzuk :)

3. 

zsírszegény tej 1,5% 150 ml  kristálycukor 30 g  friss élesztő 30 g

Meleg tejbe cukrot és élesztőt teszünk, majd kovászt készítünk.

4. 

finomliszt 200 g  rétesliszt 200 g  tojássárgája 3 db  vaj 150 g  porcukor 60 g  citromhéj 1 EK

Egy tálba szórjuk mindkét lisztet, hozzáadjuk a sárgáját, olvasztott vajat, cukrot, reszelt citromhéját és hozzáöntjük a kovászt.

5. 

A tésztát jól kidolgozzuk, és meleg helyen kelni hagyjuk egy órán át.

6. 

A mazsoláról és gyümölcsről leöntjük a rumot, amelyet nem szívtak már magukba. A rumot megisszuk :) A mazsolát a gyümölccsel a tésztába szórjuk.

7. 

mandulaszirom 100 g  dió, darált 50 g

Apróra vágott mandulát adunk hozzá (esetleg mandula szirmokat) és darált diót.

8. 

Újra jól kikeverjük, letakarjuk és fél órát kelni hagyjuk.

9. 

A megkelt tésztát sütőlap méretű sütőpapírra tesszük, és ovális formát alakítunk belőle. A papír segítségével mindkét végét behajtjuk a közepe felé.

10. 

A stollent a papírral együtt a sütőlapra tesszük.

11. 

Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben 180°C-on kb 45 percig sütjük. A sütés utolsó 10 percére levesszük az alufóliát.

12. 

vaj 100 g

A megsült de még forró stollent alaposan megkenjük olvasztott vajjal.

13. 

porcukor

Majd megszórjuk porcukorral úgy, hogy egy vastagabb cukorréteg jöjjön létre rajta. Pont a vajnak köszönhetően a cukor szépen ráragad.

14. 

Kihűlés után tálalhatjuk. Lezárt edényben tároljuk.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Bejelentkezés