Karácsonyi stollen
Édes kelt kalács finom hozzávalókból készítve. A tradíció szerint stollennak legalább 14 napig állni kellene a fogyasztás előtt. A mi stollenunk viszont akár azonnal is fogyasztható. Természetesen állhat is, de ez nem fogja kivárni a Karácsonyt :)
recept,recept fotó,mazsola,kandírozott gyümölcs mix,mandulaszirom,Édes reggeli,Karácsony
Édes reggeli
Hozzávalók
Hozzávalók
citromhéj | 1 | evőkanál | |
dió, darált | 50 | gramm | |
finomliszt | 200 | gramm | |
friss élesztő | 30 | gramm | |
kandírozott gyümölcs mix | 100 | gramm | |
kristálycukor | 30 | gramm | |
mandulaszirom | 100 | gramm | |
mazsola | 100 | gramm | |
porcukor | 60 | gramm | |
porcukor | - | ||
rum | - | ||
rétesliszt | 200 | gramm | |
tojássárgája | 3 | darab | |
vaj | 250 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 150 | milliliter |
Recept
2.
kandírozott gyümölcs mix 100 gramm
A mazsolához kandírozott gyümölcsöt rakunk, összekeverjük és marinírozzuk :)
3.
zsírszegény tej 1,5% 150 milliliter • kristálycukor 30 gramm • friss élesztő 30 gramm
Meleg tejbe cukrot és élesztőt teszünk, majd kovászt készítünk.
4.
finomliszt 200 gramm • rétesliszt 200 gramm • tojássárgája 3 darab • vaj 150 gramm • porcukor 60 gramm • citromhéj 1 evőkanál
Egy tálba szórjuk mindkét lisztet, hozzáadjuk a sárgáját, olvasztott vajat, cukrot, reszelt citromhéját és hozzáöntjük a kovászt.
5.
A tésztát jól kidolgozzuk, és meleg helyen kelni hagyjuk egy órán át.
6.
A mazsoláról és gyümölcsről leöntjük a rumot, amelyet nem szívtak már magukba. A rumot megisszuk :) A mazsolát a gyümölccsel a tésztába szórjuk.
7.
mandulaszirom 100 gramm • dió, darált 50 gramm
Apróra vágott mandulát adunk hozzá (esetleg mandula szirmokat) és darált diót.
8.
Újra jól kikeverjük, letakarjuk és fél órát kelni hagyjuk.
9.
A megkelt tésztát sütőlap méretű sütőpapírra tesszük, és ovális formát alakítunk belőle. A papír segítségével mindkét végét behajtjuk a közepe felé.
10.
A stollent a papírral együtt a sütőlapra tesszük.
11.
Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben 180°C-on kb 45 percig sütjük. A sütés utolsó 10 percére levesszük az alufóliát.
13.
Majd megszórjuk porcukorral úgy, hogy egy vastagabb cukorréteg jöjjön létre rajta. Pont a vajnak köszönhetően a cukor szépen ráragad.
14.
Kihűlés után tálalhatjuk. Lezárt edényben tároljuk.
Jó étvágyat!