RECEPTEK

Karácsonyi stollen

Karácsonyi stollen

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Édes kelt kalács finom hozzávalókból készítve. A tradíció szerint stollennak legalább 14 napig állni kellene a fogyasztás előtt. A mi stollenunk viszont akár azonnal is fogyasztható. Természetesen állhat is, de ez nem fogja kivárni a Karácsonyt :)

recept,recept fotó,mazsola,kandírozott gyümölcs mix,mandulaszirom,Édes reggeli,Karácsony

Édes reggeli

Főzőcske

Adag

14

Az elkészítés ideje

2 h. 30 min.

Nehézség

nagy

Hozzávalók

Hozzávalók

citromhéj

1

11

evőkanál

kcal

dió, darált

50

337

gramm

kcal

finomliszt

200

694

gramm

kcal

friss élesztő

30

31

gramm

kcal

kandírozott gyümölcs mix

100

310

gramm

kcal

kristálycukor

30

121

gramm

kcal

mandulaszirom

100

623

gramm

kcal

mazsola

100

284

gramm

kcal

porcukor

60

233

gramm

kcal

porcukor

0

??

kcal

rum

0

??

kcal

rétesliszt

200

712

gramm

kcal

tojássárgája

3

171

darab

kcal

vaj

250

1835

gramm

kcal

zsírszegény tej 1,5%

150

72

milliliter

kcal

 

Recept

1. 

mazsola 100 gramm  rum

A mazsolát megmossuk és felöntjük rummal.

A mazsolát megmossuk és felöntjük rummal....

2. 

kandírozott gyümölcs mix 100 gramm

A mazsolához kandírozott gyümölcsöt rakunk, összekeverjük és marinírozzuk :)

A mazsolához kandírozott gyümölcsöt rakunk,...

3. 

zsírszegény tej 1,5% 150 milliliter  kristálycukor 30 gramm  friss élesztő 30 gramm

Meleg tejbe cukrot és élesztőt teszünk, majd kovászt készítünk.

Meleg tejbe cukrot és élesztőt teszünk, majd...

4. 

finomliszt 200 gramm  rétesliszt 200 gramm  tojássárgája 3 darab  vaj 150 gramm  porcukor 60 gramm  citromhéj 1 evőkanál

Egy tálba szórjuk mindkét lisztet, hozzáadjuk a sárgáját, olvasztott vajat, cukrot, reszelt citromhéját és hozzáöntjük a kovászt.

Egy tálba szórjuk mindkét lisztet, hozzáadjuk...

5. 

A tésztát jól kidolgozzuk, és meleg helyen kelni hagyjuk egy órán át.

A tésztát jól kidolgozzuk, és meleg helyen...

6. 

A mazsoláról és gyümölcsről leöntjük a rumot, amelyet nem szívtak már magukba. A rumot megisszuk :) A mazsolát a gyümölccsel a tésztába szórjuk.

A mazsoláról és gyümölcsről leöntjük a...

7. 

mandulaszirom 100 gramm  dió, darált 50 gramm

Apróra vágott mandulát adunk hozzá (esetleg mandula szirmokat) és darált diót.

Apróra vágott mandulát adunk hozzá (esetleg...

8. 

Újra jól kikeverjük, letakarjuk és fél órát kelni hagyjuk.

Újra jól kikeverjük, letakarjuk és fél órát...

9. 

A megkelt tésztát sütőlap méretű sütőpapírra tesszük, és ovális formát alakítunk belőle. A papír segítségével mindkét végét behajtjuk a közepe felé.

A megkelt tésztát sütőlap méretű...

10. 

A stollent a papírral együtt a sütőlapra tesszük.

A stollent a papírral együtt a sütőlapra...

11. 

Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben 180°C-on kb 45 percig sütjük. A sütés utolsó 10 percére levesszük az alufóliát.

Alufóliával letakarjuk és előmelegített...

12. 

vaj 100 gramm

A megsült de még forró stollent alaposan megkenjük olvasztott vajjal.

A megsült de még forró stollent alaposan...

13. 

porcukor

Majd megszórjuk porcukorral úgy, hogy egy vastagabb cukorréteg jöjjön létre rajta. Pont a vajnak köszönhetően a cukor szépen ráragad.

Majd megszórjuk porcukorral úgy, hogy egy...

14. 

Kihűlés után tálalhatjuk. Lezárt edényben tároljuk.

Kihűlés után tálalhatjuk. Lezárt edényben...

Jó étvágyat!

Ajánlott receptek

Kedvenc keresések

Legolvasottabb receptek

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Bejelentkezés