Karácsonyi stollen

Édes kelt kalács finom hozzávalókból készítve. A tradíció szerint stollennak legalább 14 napig állni kellene a fogyasztás előtt. A mi stollenunk viszont akár azonnal is fogyasztható. Természetesen állhat is, de ez nem fogja kivárni a Karácsonyt :)
recept,recept fotó,mazsola,kandírozott gyümölcs mix,mandulaszirom,Édes reggeli,Karácsony
Édes reggeli
Hozzávalók
Hozzávalók
citromhéj | 1 11 | evőkanál kcal | |
dió, darált | 50 337 | gramm kcal | |
finomliszt | 200 694 | gramm kcal | |
friss élesztő | 30 31 | gramm kcal | |
kandírozott gyümölcs mix | 100 310 | gramm kcal | |
kristálycukor | 30 121 | gramm kcal | |
mandulaszirom | 100 623 | gramm kcal | |
mazsola | 100 284 | gramm kcal | |
porcukor | 60 233 | gramm kcal | |
porcukor | 0 ?? | kcal | |
rum | 0 ?? | kcal | |
rétesliszt | 200 712 | gramm kcal | |
tojássárgája | 3 171 | darab kcal | |
vaj | 250 1835 | gramm kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 150 72 | milliliter kcal |
Recept
2.
kandírozott gyümölcs mix 100 gramm
A mazsolához kandírozott gyümölcsöt rakunk, összekeverjük és marinírozzuk :)

3.
zsírszegény tej 1,5% 150 milliliter • kristálycukor 30 gramm • friss élesztő 30 gramm
Meleg tejbe cukrot és élesztőt teszünk, majd kovászt készítünk.

4.
finomliszt 200 gramm • rétesliszt 200 gramm • tojássárgája 3 darab • vaj 150 gramm • porcukor 60 gramm • citromhéj 1 evőkanál
Egy tálba szórjuk mindkét lisztet, hozzáadjuk a sárgáját, olvasztott vajat, cukrot, reszelt citromhéját és hozzáöntjük a kovászt.

5.
A tésztát jól kidolgozzuk, és meleg helyen kelni hagyjuk egy órán át.

6.
A mazsoláról és gyümölcsről leöntjük a rumot, amelyet nem szívtak már magukba. A rumot megisszuk :) A mazsolát a gyümölccsel a tésztába szórjuk.

7.
mandulaszirom 100 gramm • dió, darált 50 gramm
Apróra vágott mandulát adunk hozzá (esetleg mandula szirmokat) és darált diót.

8.
Újra jól kikeverjük, letakarjuk és fél órát kelni hagyjuk.

9.
A megkelt tésztát sütőlap méretű sütőpapírra tesszük, és ovális formát alakítunk belőle. A papír segítségével mindkét végét behajtjuk a közepe felé.

10.
A stollent a papírral együtt a sütőlapra tesszük.

11.
Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben 180°C-on kb 45 percig sütjük. A sütés utolsó 10 percére levesszük az alufóliát.


13.
Majd megszórjuk porcukorral úgy, hogy egy vastagabb cukorréteg jöjjön létre rajta. Pont a vajnak köszönhetően a cukor szépen ráragad.

14.
Kihűlés után tálalhatjuk. Lezárt edényben tároljuk.

Jó étvágyat!