szakacsreceptek.hu

Karácsonyi stollen

    

Édes kelt kalács finom hozzávalókból készítve. A tradíció szerint stollennak legalább 14 napig állni kellene a fogyasztás előtt. A mi stollenunk viszont akár azonnal is fogyasztható. Természetesen állhat is, de ez nem fogja kivárni a Karácsonyt :)

Főzőcske

Adag

14

Az elkészítés ideje

2 h. 30 min.

Nehézség

nagy

 

kategóriak:    

 

 
 
citromhéj1evőkanál
dió, darált50gramm
finomliszt200gramm
friss élesztő30gramm
kandírozott gyümölcs mix100gramm
kristálycukor30gramm
mandulaszirom100gramm
mazsola100gramm
porcukor60gramm
porcukor-
rum-
rétesliszt200gramm
tojássárgája3darab
vaj250gramm
zsírszegény tej 1,5%150milliliter

1. 

mazsola 100 gramm  rum

A mazsolát megmossuk és felöntjük rummal.

2. 

kandírozott gyümölcs mix 100 gramm

A mazsolához kandírozott gyümölcsöt rakunk, összekeverjük és marinírozzuk :)

3. 

zsírszegény tej 1,5% 150 milliliter  kristálycukor 30 gramm  friss élesztő 30 gramm

Meleg tejbe cukrot és élesztőt teszünk, majd kovászt készítünk.

4. 

finomliszt 200 gramm  rétesliszt 200 gramm  tojássárgája 3 darab  vaj 150 gramm  porcukor 60 gramm  citromhéj 1 evőkanál

Egy tálba szórjuk mindkét lisztet, hozzáadjuk a sárgáját, olvasztott vajat, cukrot, reszelt citromhéját és hozzáöntjük a kovászt.

5. 

A tésztát jól kidolgozzuk, és meleg helyen kelni hagyjuk egy órán át.

6. 

A mazsoláról és gyümölcsről leöntjük a rumot, amelyet nem szívtak már magukba. A rumot megisszuk :) A mazsolát a gyümölccsel a tésztába szórjuk.

7. 

mandulaszirom 100 gramm  dió, darált 50 gramm

Apróra vágott mandulát adunk hozzá (esetleg mandula szirmokat) és darált diót.

8. 

Újra jól kikeverjük, letakarjuk és fél órát kelni hagyjuk.

9. 

A megkelt tésztát sütőlap méretű sütőpapírra tesszük, és ovális formát alakítunk belőle. A papír segítségével mindkét végét behajtjuk a közepe felé.

10. 

A stollent a papírral együtt a sütőlapra tesszük.

11. 

Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben 180°C-on kb 45 percig sütjük. A sütés utolsó 10 percére levesszük az alufóliát.

12. 

vaj 100 gramm

A megsült de még forró stollent alaposan megkenjük olvasztott vajjal.

13. 

porcukor

Majd megszórjuk porcukorral úgy, hogy egy vastagabb cukorréteg jöjjön létre rajta. Pont a vajnak köszönhetően a cukor szépen ráragad.

14. 

Kihűlés után tálalhatjuk. Lezárt edényben tároljuk.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés