Valentin napi vaníliás epres torta
Lepje meg kedvesét Valentin napra ezzel az egyszerűen elkészíthető és mégis nagyon fonom vaníliás epres torával. Kezdő háziasszony is könnyedén elkészítheti :)
recept,recept fotó,szamóca befőtt,zsírszegény tej 1,5%,vaníliás puding -por,Torták,Valentín napi
Torták
Hozzávalók
Hozzávalók
cukrász öntet, csokoládés | - | ||
kristálycukor | 8 | evőkanál | |
margarin | 100 | gramm | |
napraforgó olaj | 1 | evőkanál | |
porcukor | 100 | gramm | |
porcukor | 7 | evőkanál | |
rétesliszt | 10 | evőkanál | |
szamóca befőtt | 200 | gramm | |
szamócás lekvár | 100 | gramm | |
sütőpor | 2 | teáskanál | |
tejpor | 100 | gramm | |
tyúk tojás | 6 | darab | |
vaj | 200 | gramm | |
vaníliacukor | 2 | darab | |
vaníliás puding -por | 40 | gramm | |
víz | 9 | evőkanál | |
zsírszegény tej 1,5% | 350 | milliliter |
Recept
1. A piskóta elkészítése
tyúk tojás 6 darab • kristálycukor 8 evőkanál • vaníliacukor 1 darab • napraforgó olaj 1 evőkanál • víz 9 evőkanál • rétesliszt 10 evőkanál • sütőpor 2 teáskanál
A tojásfehérjét elválasztjuk a fehérjétől. A tojássárgákhoz cukrot adunk és habosra keverjük. Vizet és olajat adunk hozzá. A fehérje habot óvatosan bele keverjük és a lisztet a sütő porral hozzáadjuk.
2. Sütés
A tésztát egy kerek torta formába öntjük amelyet papírral béleltünk ki és 180°C kb. 15-20 sütjük.
3.
Miután a piskóta kihűlt egy éles, nagy kés segítségével piskótát ügyesen ketté vágjuk.
4.
szamócás lekvár 100 gramm • szamóca befőtt 200 gramm
Eper lekvárral megkenjük és rá rakjuk a félbevágott epreket.
5. A krém készítése
zsírszegény tej 1,5% 350 milliliter • vaníliás puding -por 40 gramm • vaníliacukor 1 darab • vaj 200 gramm • porcukor 7 evőkanál
Egy pici tejben jól összekeverjük a vanília pudingot és a cukrot és a forró tejbe öntjük. Sűrű pudingot főzünk belőle. Hűlni hagyjuk. Fokozatosan hozzákeverjük a puha vajat. Sima krémet készítünk belőle.
6. Töltelék
A lekvárra rá visszük a krémet és egyenletesen elsimítjuk. Letakarjuk a piskóta másik felével,
7.
Ezután jöhet a torta külseje. A külső kenésnél először egy vékony krémréteget képezünk a tortán, ami azért kell, hogy ez a krém felfogja a morzsákat és azok majd ne kerüljenek a tortakrém tetejére.Majd ezután elkezdhetjük a krémréteg vastagítását, majd az egész krém elsimítását, az él kialakítását. Ez is némi türelemjáték és gyakorlat kérdése. A végén vízbe mártott késsel is átsimíthatjuk a torta tetejét.
8. Fehér massza elkészítése.
margarin 100 gramm • porcukor 100 gramm • tejpor 100 gramm
Zsiradékot, cukrot, szárított tejet jól összedolgozunk. Majd ezután egy cukorral meghintet lapon kinyújtjuk és a nyújtófa segítségével áthelyezzük a tortára. Széleit levágjuk.
9. Díszítés
A maradékból szívecskéket formálunk és a torta tetejere rakjuk. Csokoládé öntettel díszíthetjük.
Jó étvágyat!