szakacsreceptek.hu

Lovacska torta

    

Torta - a ló feje a legelőn. Részletes leírás a torta elkészítéséhez fényképekkel. Korpuszok - piskóta tészta. Töltelék - gesztenyés-karamellás. A torta súly kb 5 kg. A torta elkészítésének ideje: sütés, főzés, díszítés, a torta hűlése - kb 3- 4 óra.

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

Nehézség

nagy

 

kategóriak:   

 

 
 

1. A sablon elkészítése - a ló feje

Egy nagyobb darab papírra lerajzoljuk a ló fejét. A méretét ahhoz igazítjuk hogyha kivágjuk akkor elférjen a 40 x 30 cm sütőlapra.

A sablon elkészítése - a ló feje

2. A ló fejének sablonja

A fej hossza az orrlyuktól a fülig legyen kb. 32cm.
A fejtől a fúl alatt a nyak végéig kb 25 cm.
A nyak szélessége 17 cm.
A pofája szélessége 12 cm.

A ló fejének sablonja

3. A piskóta lap sütése - egy piskóta lap

porcukor 60 gramm  tojássárgája 5 darab  vaníliacukor 10 gramm

A tojássárgákat jól kikeverjük a vaníliacukorral és a porcukorral.

A piskóta lap sütése - egy piskóta lap

4. 

rétesliszt 100 gramm  sütőpor 7 gramm

A jól kikevert tojássárgákhoz hozzászórjuk a lisztet amihez előzőleg sütőport kevertünk.

5. 

tojásfehérje 5 darab

A tojásfehérjéből kemény habot verünk fel és óvatosan belekeverjük a tojássárgájához.

6. 

A tésztát egy sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük ki. Kb 7 percig sütjük előmelegített sütőben 175°C.

7. 

Így sütünk meg 5 egyforma piskóta lapot.

8. Gesztenyés-karamellás töltelék

kristálycukor 100 gramm

Egy fazékban cukorból karamellt készítünk.

Gesztenyés-karamellás töltelék

9. 

cukrozott sűrített tej 350 milliliter

Hozzáöntjük a sűrített édesített kondenzált tejet és simára keverjük ki. Levesszük a tűzről és hideg vízfürdőben lehűtjük.

10. 

vaj 50 gramm

Amíg a karamell hűl hozzákeverjük a vajat is.

11. 

vaj 150 gramm  porcukor 150 gramm

Egy nagyobb tálban a vajat és a cukrot jól kikeverjük. Hozzáadjuk a kihűlt karamell, jól összekeverjük és a tölteléket a hűtőszekrénybe helyezzük.

12. 

zsírszegény tej 1,5% 500 milliliter  vaníliacukor 30 gramm  porcukor 30 gramm

Abba a fazékba amelyikbe a karamellt készítettük tejet öntünk. Hozzáadjuk a vaníliacukrot és a porcukrot. Felforraljuk a tejet.

13. 

zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter  vaníliás puding -por 120 gramm

Tejben jól összekeverjük a pudingport és beleöntjük a forró tejbe, és állandó keverés mellet sűrű pudingot készítünk. A kész pudingot hideg vízfürdőben lehűtjük.

14. 

A tölteléket kivesszük a hűtőből és a kihűlt pudinggal jól összekeverjük.

15. 

gesztenyepüré, fagyasztott 750 gramm  rum 3 evőkanál

A gesztenyepürét adagonként összekeverjük a rummal.

16. 

A gesztenyepürét adagonként hozzákeverjük a krémes töltelékhez és összekeverjük.

17. 

A végén még egyszer alaposan összekeverjük és egy órára a hűtőszekrénybe helyezzük el.

18. A ló fejének - elkészítése és töltelék

Az elkészült piskóta lapra ráhelyezzük a ló fejének sablonját ( fül nélkül) és kivágjuk a piskótából. Ugyan így elkészítsük a fejet a másik két piskóta lapból is.

A ló fejének - elkészítése és töltelék

19. Töltés

Egy cukorral meghintet gyúró lapra helyezzük el az első kivágott piskóta lapot és megkenjük az elkészített krémmel. ( kb 8 - 10 mm).

Töltés

20. 

sárgabarack lekvár

Letesszük a másik piskóta lapot. Megkenjük lekvárral és a töltelékkel is.

21. 

Harmadik lapot is elhelyezzük. A levágott piskótalap széleiből készítjük el a lovacska pofáját, nyak izmokat, orrlyukakat, és a szemeit.

22. 

Az egész lovacska fejet megkenjük egy réteg töltelékkel. Néhol több tölteléket használunk ahol ki kel hozni a lovacska pofájának a kontúrjait. Majd a fejecskét egy pár percre a hűtőszekrénybe helyezzük el.

23. A legelő- elkészítése és töltelék

Egy tálcára helyezzük el a piskóta lapot és egy réteg tölteléket vigyünk fel rá.

A legelő- elkészítése és töltelék

24. 

A töltelékre egy másik piskóta lapot helyezzünk el.

25. 

Mindkét piskóta lapot minden oldalról megkenjük a maradék töltelékkel. A hűtőszekrénybe helyezzük.

26. A ló fejének - bevonása

cukrászati bevonóanyag, fehér 1000 gramm  kukoricakeményítő

A cukrászati bevonóanyagot egy gyúrólapon amelyet kukorica keményítővel szórtunk meg, kinyújtjuk.Kb cca 50 x 50 cm nyújtjuk ki. A vastagsága legyen kb 4 mm. Amennyiben a cukrászati bevonóanyag nagyon keménynek bizonyul, tegyük be 20 másodperce a mikrohullámú sütőbe, puha lesz és így könnyű lesz vele dolgozni. A gyúrólapot amin a ló feje van jól megtisztítjuk a krémtől. Nagyon fontos hogy jól tisztítsuk meg a lapot minél közelebb a ló vonalihoz.A kinyújtott bevonóanyagot rá helyezzük a ló fejére.

A ló fejének - bevonása

27. 

Óvatosan az újaink segítségével a lovacska fejét bevonjuk a bevonóanyaggal. Kiformáljuk az izmokat, orrlyukakat és a szemeit. A fölösleges bevonóanyagot egy kés segítségével levágjuk.A hűtőszekrénybe rakjuk.

28. A lovacska fülei

A piskótalap maradékból kivágunk két darab háromszöget a fülecskéknek. Bevonjuk őket a bevonóanyag levágott részeivel. Egy ecset és víz segítségével a bevonóanyag széleit összeragasztjuk. A fül alsó részebe két hurkapálcikát szúrunk be ( 7 cm). A hurkapálcika fele ki lóg. A fülecskét óvatosan behajtjuk és fül formát készítünk belőle. A hurkapálcikára szúrva egy szűk pohárba helyezzük a füllel lefelé. Így a fülecske megtartja a formáját és hűtőszekrénybe rakjuk.

A lovacska fülei

29. Legelő- bevonás

cukrászati bevonóanyag, fehér 200 gramm  ételfesték, zöld

A cukrászati bevonóanyagot + a maradék anyagot amivel a fejecskét vontuk be zöldre festjük és márvány effektust készítünk. Élelmiszer fólián kinyújtjuk és bevonjuk vele a töltött piskóta lapokat. Elsimítjuk.

Legelő- bevonás

30. 

A lovacska sablonba egy lyukat vágunk ki és a zöld legelős piskóta lapban - a sablon szerint, egy darabot kivágunk belőle, ide fogjuk ragasztani a fejecskét.

31. 

A ló fejecskéje alá vékony műanyag deszkákat tolunk.

32. 

A deszkák segítségével óvatosan át visszük a lovacska fejét és rá helyezzük az alsó piskótára - a legelőre. A lovacska széleit óvatosan egy ecsettel és vízzel hozzáragasztjuk a legelőhöz. Óvatosan kel dolgoznunk, hogy a a zöld bevonóanyaggal ne fessük be a fehér fejet.

33. Díszítés

cukrászati bevonóanyag, fekete 150 gramm

A fekete cukrászati bevonóanyagot kinyújtjuk. Kidolgozzuk belőle a lovacska sörényét és csíkokból elkészítjük a kantárt. U betű segítségével kivágjuk a patkókat. Hűtőbe helyezzük.

Díszítés

34. 

A fekete bevonóanyagból elkészítjük a nagy szemeket. Fehér bevonóanyagból a szemben levő szikrát készítjük el. A szemeket rá helyezzük a lovacska fejére.

35. 

Az ecset és víz segítségével felragasztjuk a lovacska sörényét és a kantárt. Felhelyezzük a fülecskéket.

36. 

37. 

A végére a fehér cukrászati bevonóanyagból betűket vágunk ki és az ecset és víz segítségével a legelőhöz ragasztjuk. A legelő szélére felragasztjuk a patkókat is.

38. 

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés