RECEPTEK

Lovacska torta

Lovacska torta

Torta - a ló feje a legelőn. Részletes leírás a torta elkészítéséhez fényképekkel. Korpuszok - piskóta tészta. Töltelék - gesztenyés-karamellás. A torta súly kb 5 kg. A torta elkészítésének ideje: sütés, főzés, díszítés, a torta hűlése - kb 3- 4 óra.

recept,recept fotó,porcukor,porcukor,porcukor,cukrozott sűrített tej,gesztenyepüré, fagyasztott,cukrászati bevonóanyag, fehér,cukrászati bevonóanyag, fehér,Torták

Torták

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

Nehézség

nagy

kategóriak

Torták  

 

Hozzávalók

Hozzávalók

cukrozott sűrített tej350milliliter
cukrászati bevonóanyag, fehér1200gramm
cukrászati bevonóanyag, fekete150gramm
gesztenyepüré, fagyasztott750gramm
kristálycukor100gramm
kukoricakeményítő-
porcukor240gramm
rum3evőkanál
rétesliszt100gramm
sárgabarack lekvár-
sütőpor7gramm
tojásfehérje5darab
tojássárgája5darab
vaj200gramm
vaníliacukor40gramm
vaníliás puding -por120gramm
zsírszegény tej 1,5%700milliliter
ételfesték, zöld-

 

Recept

1. A sablon elkészítése - a ló feje

Egy nagyobb darab papírra lerajzoljuk a ló fejét. A méretét ahhoz igazítjuk hogyha kivágjuk akkor elférjen a 40 x 30 cm sütőlapra.

2. A ló fejének sablonja

A fej hossza az orrlyuktól a fülig legyen kb. 32cm.
A fejtől a fúl alatt a nyak végéig kb 25 cm.
A nyak szélessége 17 cm.
A pofája szélessége 12 cm.

3. A piskóta lap sütése - egy piskóta lap

porcukor 60 gramm  tojássárgája 5 darab  vaníliacukor 10 gramm

A tojássárgákat jól kikeverjük a vaníliacukorral és a porcukorral.

4. 

rétesliszt 100 gramm  sütőpor 7 gramm

A jól kikevert tojássárgákhoz hozzászórjuk a lisztet amihez előzőleg sütőport kevertünk.

5. 

tojásfehérje 5 darab

A tojásfehérjéből kemény habot verünk fel és óvatosan belekeverjük a tojássárgájához.

6. 

A tésztát egy sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük ki. Kb 7 percig sütjük előmelegített sütőben 175°C.

7. 

Így sütünk meg 5 egyforma piskóta lapot.

8. Gesztenyés-karamellás töltelék

kristálycukor 100 gramm

Egy fazékban cukorból karamellt készítünk.

9. 

cukrozott sűrített tej 350 milliliter

Hozzáöntjük a sűrített édesített kondenzált tejet és simára keverjük ki. Levesszük a tűzről és hideg vízfürdőben lehűtjük.

10. 

vaj 50 gramm

Amíg a karamell hűl hozzákeverjük a vajat is.

11. 

vaj 150 gramm  porcukor 150 gramm

Egy nagyobb tálban a vajat és a cukrot jól kikeverjük. Hozzáadjuk a kihűlt karamell, jól összekeverjük és a tölteléket a hűtőszekrénybe helyezzük.

12. 

zsírszegény tej 1,5% 500 milliliter  vaníliacukor 30 gramm  porcukor 30 gramm

Abba a fazékba amelyikbe a karamellt készítettük tejet öntünk. Hozzáadjuk a vaníliacukrot és a porcukrot. Felforraljuk a tejet.

13. 

zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter  vaníliás puding -por 120 gramm

Tejben jól összekeverjük a pudingport és beleöntjük a forró tejbe, és állandó keverés mellet sűrű pudingot készítünk. A kész pudingot hideg vízfürdőben lehűtjük.

14. 

A tölteléket kivesszük a hűtőből és a kihűlt pudinggal jól összekeverjük.

15. 

gesztenyepüré, fagyasztott 750 gramm  rum 3 evőkanál

A gesztenyepürét adagonként összekeverjük a rummal.

16. 

A gesztenyepürét adagonként hozzákeverjük a krémes töltelékhez és összekeverjük.

17. 

A végén még egyszer alaposan összekeverjük és egy órára a hűtőszekrénybe helyezzük el.

18. A ló fejének - elkészítése és töltelék

Az elkészült piskóta lapra ráhelyezzük a ló fejének sablonját ( fül nélkül) és kivágjuk a piskótából. Ugyan így elkészítsük a fejet a másik két piskóta lapból is.

19. Töltés

Egy cukorral meghintet gyúró lapra helyezzük el az első kivágott piskóta lapot és megkenjük az elkészített krémmel. ( kb 8 - 10 mm).

20. 

sárgabarack lekvár

Letesszük a másik piskóta lapot. Megkenjük lekvárral és a töltelékkel is.

21. 

Harmadik lapot is elhelyezzük. A levágott piskótalap széleiből készítjük el a lovacska pofáját, nyak izmokat, orrlyukakat, és a szemeit.

22. 

Az egész lovacska fejet megkenjük egy réteg töltelékkel. Néhol több tölteléket használunk ahol ki kel hozni a lovacska pofájának a kontúrjait. Majd a fejecskét egy pár percre a hűtőszekrénybe helyezzük el.

23. A legelő- elkészítése és töltelék

Egy tálcára helyezzük el a piskóta lapot és egy réteg tölteléket vigyünk fel rá.

24. 

A töltelékre egy másik piskóta lapot helyezzünk el.

25. 

Mindkét piskóta lapot minden oldalról megkenjük a maradék töltelékkel. A hűtőszekrénybe helyezzük.

26. A ló fejének - bevonása

cukrászati bevonóanyag, fehér 1000 gramm  kukoricakeményítő

A cukrászati bevonóanyagot egy gyúrólapon amelyet kukorica keményítővel szórtunk meg, kinyújtjuk.Kb cca 50 x 50 cm nyújtjuk ki. A vastagsága legyen kb 4 mm. Amennyiben a cukrászati bevonóanyag nagyon keménynek bizonyul, tegyük be 20 másodperce a mikrohullámú sütőbe, puha lesz és így könnyű lesz vele dolgozni. A gyúrólapot amin a ló feje van jól megtisztítjuk a krémtől. Nagyon fontos hogy jól tisztítsuk meg a lapot minél közelebb a ló vonalihoz.A kinyújtott bevonóanyagot rá helyezzük a ló fejére.

27. 

Óvatosan az újaink segítségével a lovacska fejét bevonjuk a bevonóanyaggal. Kiformáljuk az izmokat, orrlyukakat és a szemeit. A fölösleges bevonóanyagot egy kés segítségével levágjuk.A hűtőszekrénybe rakjuk.

28. A lovacska fülei

A piskótalap maradékból kivágunk két darab háromszöget a fülecskéknek. Bevonjuk őket a bevonóanyag levágott részeivel. Egy ecset és víz segítségével a bevonóanyag széleit összeragasztjuk. A fül alsó részebe két hurkapálcikát szúrunk be ( 7 cm). A hurkapálcika fele ki lóg. A fülecskét óvatosan behajtjuk és fül formát készítünk belőle. A hurkapálcikára szúrva egy szűk pohárba helyezzük a füllel lefelé. Így a fülecske megtartja a formáját és hűtőszekrénybe rakjuk.

29. Legelő- bevonás

cukrászati bevonóanyag, fehér 200 gramm  ételfesték, zöld

A cukrászati bevonóanyagot + a maradék anyagot amivel a fejecskét vontuk be zöldre festjük és márvány effektust készítünk. Élelmiszer fólián kinyújtjuk és bevonjuk vele a töltött piskóta lapokat. Elsimítjuk.

30. 

A lovacska sablonba egy lyukat vágunk ki és a zöld legelős piskóta lapban - a sablon szerint, egy darabot kivágunk belőle, ide fogjuk ragasztani a fejecskét.

31. 

A ló fejecskéje alá vékony műanyag deszkákat tolunk.

32. 

A deszkák segítségével óvatosan át visszük a lovacska fejét és rá helyezzük az alsó piskótára - a legelőre. A lovacska széleit óvatosan egy ecsettel és vízzel hozzáragasztjuk a legelőhöz. Óvatosan kel dolgoznunk, hogy a a zöld bevonóanyaggal ne fessük be a fehér fejet.

33. Díszítés

cukrászati bevonóanyag, fekete 150 gramm

A fekete cukrászati bevonóanyagot kinyújtjuk. Kidolgozzuk belőle a lovacska sörényét és csíkokból elkészítjük a kantárt. U betű segítségével kivágjuk a patkókat. Hűtőbe helyezzük.

34. 

A fekete bevonóanyagból elkészítjük a nagy szemeket. Fehér bevonóanyagból a szemben levő szikrát készítjük el. A szemeket rá helyezzük a lovacska fejére.

35. 

Az ecset és víz segítségével felragasztjuk a lovacska sörényét és a kantárt. Felhelyezzük a fülecskéket.

36. 

37. 

A végére a fehér cukrászati bevonóanyagból betűket vágunk ki és az ecset és víz segítségével a legelőhöz ragasztjuk. A legelő szélére felragasztjuk a patkókat is.

38. 

Jó étvágyat!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés