Házi készítésű pulykasonka
A pulyka húsa könnyed, egészséges választás. A megadott menyiségből 700 gr 100% házi pulykasonkát tudunk készíteni.
recept,recept fotó,pulyka felsőcomb filé,méz ,Pulykahús,Gluténmentes ,Laktózmentes
Pulykahús
Recept
1.
pulyka felsőcomb filé 1 kilogramm
A pulyka felső combfilét megmossuk és nagyobb kockákra vágjuk fel.
2.
víz 100 milliliter • só 15 gramm • méz 1 teáskanál
Vízben sót és mézet olvasztunk fel és ezzel az oldattal leöntjük a húst. Utána huzamosabb ideig kevergetjük, kb 10 percig és 24 órára a hűtőbe helyezzük el.
3.
A sonkafőző edénybe mikroten zacskót (műanyag zacskó) helyezünk, melybe rétegesen rakjuk az elkészített húst, minden réteget jól összenyomunk, hogy az egész tele legyen. A zacskóba a húsra helyezzük a rőgzítő tányért a domború oldalával fölfelé. A domborulatra helyezzük a rugót, melyet három ágú zárórésszel összenyomunk és fordítással zárunk. Az így elkészített húst a hűtőbe tesszük, ahol mintegy 4 fokos hőmérsékleten 2 napig állni hagyjuk
4.
Két nap után a húst edényestől egy másik edénybe helyezzük, melyben mintegy 80 fokos hőmérsékletű víz van és két órán át főzzük. A víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 80 fokot. (Ennél a hőmérsékletnél az edény aljából buborékok törnek elő). A víz forrása árt a sonka minőségének. A víz szintje nem haladhatja meg a sonkakészítő edény nyílásainak a szintjét, illetve mintegy 1,5 centiméterrel a nyílás alatt kell lenni. A sonkához nem kerülhet víz. A főzés befejezése után (mintegy 2 óra) a húst az edényben kell hagyni kihűlni, esetleg vízzel lehet hűteni.
5.
A kihűlés után (mintegy 1,5-2 óra) az edény zárórészét kinyitjuk és leöntjük a vizet ami a főzés közben keletkezet.
6.
Kiborítjuk a sonkát a zacskóból...
7.
...és felszeleteljük. Legjobb ha elektromos szeletelővel vágjuk a sonkát. Mivel ez a sonka fajta kevés zsiradékot tartalmaz, megtörténhet hogy szeletelés közben szétesik. Ez viszont nem befolyásolja a sonka finom ízét. Amennyiben a munkafolyamat a leírás szerint történt, így finom meglepetés vár Önre.
Jó étvágyat!