Epres golyók
Lágy epres golyók, megszórva édes zsemlemorzsával és leöntve olvasztott vajjal... Ki tudna ellenállni neki?
recept,recept fotó,eper,zsemlemorzsa,vaj,Édes ételek
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
eper | 1 | kilogramm | |
porcukor | 3 | evőkanál | |
rétesliszt | 360 | gramm | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 60 | gramm | |
zsemlemorzsa | 9 | evőkanál | |
zsírszegény tej 1,5% | 300 | milliliter |
Recept
1.
rétesliszt 360 gramm • zsírszegény tej 1,5% 300 milliliter • tyúk tojás 1 darab
Egy tálban elkészítünk két csésze réteslisztet lisztet. Egy másik tálban állandó keverés mellett főzni kezdünk egy csésze tejet. A tejet hozzáöntjük a liszthez, amíg még forró és jól elkeverjük. A kihűlés után a tésztába még beledolgozunk egy tojást.
2.
eper 1 kilogramm
A tésztát liszttel meghintett gyúrólapon kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk, amelyekbe az epreket csomagoljuk majd be. A négyzet mérete az eper méretéhez mért legyen (kb 8x8 cm).
3.
A lezárt golyókat meghintjük liszttel, hogy ne ragadjanak össze.
4.
Egy nagyobb lábasban felforraljuk a vizet és egy szedőkanál segítségével fokozatosan belerakjuk a golyókat. 10-15 percig főzzük, amíg az összes golyó fel nem úszik a víz felszínére.
5.
zsemlemorzsa 9 evőkanál • porcukor 3 evőkanál
A zsemlemorzsát porcukorral szárazon megpirítjuk egy serpenyőben. Időnként megkeverjük, hogy oda ne égjen. A cukor hajlamos karamellizálódni és a serpenyő aljára ragadni.
7.
A golyókat zsemlemorzsával megszórva és vajjal leöntve tálaljuk.
Jó étvágyat!