Diós, vajas tortácskák - dordoletkák
Háromrétegű, finom, omlós sütemény. Kiváló az ünnepi asztalra, főleg a karácsonyi asztal dísze.
recept,recept fotó,dió, darált,dió, darált,rum,csokoládé,Aprósütemény,Karácsony
Aprósütemény
Hozzávalók
Hozzávalók
csokoládé | - | ||
dió | - | ||
dió, darált | - | ||
dió, darált | 75 | gramm | |
finomliszt | 175 | gramm | |
finomliszt | - | ||
kakaó | 20 | gramm | |
kristálycukor | 60 | gramm | |
porcukor | 75 | gramm | |
rum | - | ||
tojássárgája | 2 | darab | |
vaj | 125 | gramm | |
vaj | 200 |
Recept
1.
finomliszt 175 gramm • porcukor 75 gramm • vaj 125 gramm • dió, darált 75 gramm • kakaó 20 gramm
Egy tálba lisztet, cukrot, vajat, diót és kakaót szórunk.
2.
Kidolgozzuk belőle a tésztát.
3.
Élelmiszer - ipari fóliába csomagoljuk a tésztát és legalább 4 órán át a hűtőben hagyjuk.
4.
A tésztát egy lisztel meghintet gyúró lapon 2 mm vastagra nyújtjuk ki. 4 cm karikákat szaggatunk ki belőle. A karikákat egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük.
5.
7 percig 180°C fokon sütjük.
6.
tojássárgája 2 darab • kristálycukor 60 gramm
A karikákat hűlni hagyjuk és elkészítjük addig a krémet. Tojássárgáját cukorral habosra keverjük. Gőzfürdő felett sűrűre keverjük.
8.
A tortácskákat 3 darabból rakjuk össze. Az első karikát megkenjük a krémmel, kb 2-3 mm.
10.
Ezt a karikát is megkenjük krémmel és rá helyezzük a harmadikat.
11.
A tortácskák oldalait is megkenjük a krémmel...
13.
Néhány tortácskát a tetején is megkenhetünk krémmel és újra megforgatjuk a dióban. A többit leönthetjük olvasztott csokoládéval és díszíthetjük dió darabokkal.
14.
Két, három napig hűtőbe helyezzük és ezután fogyaszthatjuk. Hűvös helyen tároljuk.
Jó étvágyat!