szakacsreceptek.hu

Morvai kalács

Ízletes édes kalácsok különféle töltelékekkel - túrós, mákos, diós, vagy esetleg lekváros. Az elkészítése több időt vesz igénybe, mivel a sütőlapra egyszerre nem fér fel nagyobb mennyiség. De az elfogyasztása nem vesz igénybe sok időt.

 

    

Főzőcske: 

Értékelés: 

 

kategóriak:    

 

 
 

1. Töltelékek

őrölt mák  porcukor  zsírszegény tej 1,5%  dió, darált  porcukor  zsírszegény tej 1,5%  mazsola  túró, lágy  vaníliacukor

Mákos: a darált mákot cukorral keverjük, és leöntjük egy kevés meleg tejjel, majd az egészet összekeverjük.Diós: a darált diót cukorral keverjük, és leöntjük egy kevés tejjel, majd az egészet összekeverjük.Túrós: a szárított mazsolát beáztatjuk, majd leöntjük róluk a vizet és hozzákeverjük a túrót és vaníliás cukrot. A kalácsot egyfajta töltelékkel is tölthetjük, de akár töltelékek kombinációját is alkalmazhatjuk.

Töltelékek

2. Resztelt tészta

vaj  darás liszt  porcukor

Azokat a kalácsokat, amelyeket csak lékvárral szeretnénk tölteni, ajánlatos a tetején megszórni resztelt tésztával, hogy a lekvár jobban fixálódjon.A vajat összekeverjük a liszttel, cukorral, és az újaink között szétmorzsoljuk.

Resztelt tészta

3. Tészta

rétesliszt 1000 g  tyúk tojás 4 db  zsírszegény tej 1,5% ½ l  napraforgó olaj 100 ml  kristálycukor 60 g  friss élesztő 42 g

Az elkészített tej felét megmelegítjük és ráöntjük az élesztőre, hozzáadunk egy kiskanál cukrot és egy kiskanál lisztet. Összekeverjük, majd a kovászt érni hagyjuk. Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a tojást, és a maradék tejet, olajat, cukrot és a kovászt.

Tészta

4. A tészta kelesztése

Egy tálban kidolgozzuk a tésztát, amelyet meleg helyen hagyjuk keleszteni (megduplázódik a mennyisége).

A tészta kelesztése

5. A tészta kidolgozása

finomliszt

A tésztát részenként dolgozzuk ki. A tészta harmadát meglisztezett gyúrólapon kb 1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Egy csésze, illetve kompótos tálka segítségével karikákat formálunk belőle.

A tészta kidolgozása

6. 

tyúk tojás

A kivágott karikákat széleit megkenjük tojássárgájával.

7. 

A tálka másik oldalával a közepére kis mélyedést formálunk, és a karikák sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

8. Töltelékekkel megtöltjük

A kis mélyedésekbe tölteléket teszünk.

Töltelékekkel megtöltjük

9. 

A lekváros tölteléket reszelt tésztával megszórjuk.

10. Sütés

Előmelegített sütőben körülbelül 25 percig sütjük.

Sütés

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Bejelentkezés