szakacsreceptek.hu

Derelye

Lágy klasszikus derelye krumplitésztából szilvalekvárral töltve, és ízlés szerint díszíthető.

 

Adag: 5

Az elkészítés ideje: 60 min.

    

Főzőcske: 

Értékelés: 

 

kategóriak:   

 

 
 

1. Tészta elkészítése

burgonya 800 g  tyúk tojás 1 db   1 csipet  rétesliszt 250 g

A krumplit héjában megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Lereszeljük vagy áttörjük, egy csipetnyi sót adunk hozzá, majd tojást és lisztet, majd rugalmas puha tésztát gyúrunk.
Tipp: Vigyázzunk, hogy a krumpli szét ne főljön. A tészta gyúrásánál fokozatosan adagoljuk a lisztet, és amikor már a tészta elválik, több lisztet nem adunk hozzá. A tésztához B vagy C típusú főzéshez való krumpli javasolt.

Tészta elkészítése

2. 

vaníliacukor 1 db  szilvalekvár

A tésztát liszttel meghintett gyúrólapon kinyújtjuk, kb 4 mm vastagra és egy forma segítségével vagy derelye vágóval formákat vágunk ki. Mindegyikre egy kanál lekvárt helyezünk, megszórhatjuk vanília cukorral, majd tésztát összezárjuk.
Tipp: Amennyiben nincs otthon derelye forma, akkor egy pohár segítségével is kivághatjuk és egy villával nyomkodjuk meg a széleit.

3. 

A derelyét sós vízben főzzük, amelybe egy kis olajat öntöttünk, kb 3 percig, ameddig nem jönnek a felszínre.

4. 

vaj 60 g

A derelyét leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, hogy ne ragadjanak össze. Leöntjük olvasztott vajjal és megkeverjük.

5. 

őrölt mák  darabos túró  dió  instant kakaó  porcukor

A derelyét ízlés szerint megszórhatjuk mákkal, túróval, őrölt dióval, kakaóval és porcukorral.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Bejelentkezés