Pitypang szörp ( méz)
A gyermekláncfű szinte minden része felhasználható, levele kitűnő saláta, vitaminokban gazdag és gyógyító hatású gyomnövényünk virágából pedig isteni szörpöt készíthetünk.A szörpöt nem csak teában használjuk, de sütemények ízesítésére is kiváló.
recept,recept fotó,gyermekláncfű,Szirupok és teák,Laktózmentes ,Gluténmentes
Szirupok és teák
Recept
1.
gyermekláncfű 500 gramm • víz 2 L • citrom 250 gramm
Napsütésben szedjünk le kb 600 darab pitypang virágot.Csak forgalmas úttól távol lévő, illetve nem permetezett területről szedjük a virágokat. Ne mossuk meg a virágokat, hanem szedjük le a sárga szirmokat a zöld részről. Majd egy edénybe helyezzük a virágokat, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a felszeletelt bio citromot, az egészet felforraljuk és 15 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, és lefedve egy éjszakáig hagyjuk állni a főzetet.
2.
Másnap szűrjük le, nyomkodjuk ki a virágokat. És újra forraljuk fel.
3.
nádcukor 2 kilogramm
Hozzáadjuk a cukrot és nagyon kis lángon melegítsük, úgy, hogy ne forrjon, 1,5 órán keresztül.
4.
A forró szörpnek...
5.
amikor már szörp állaga lett, forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket fejjel lefelé száraz dunsztba tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. A szörpöt legjobb a hűtőben tárolni. A megadott menyiségből kb 2 liter finom egészséges szörpöt nyerünk.
Jó étvágyat!