szakacsreceptek.hu

Mézeskalácsok

Hagyományos recept, egy finom karácsonyi mézeskalács elkészítéséhez. Az adott mennyiségből kb 1,5 kg mézeskalács készíthető el.

 

    

Főzőcske: 

Értékelés: 

 

kategóriak:    

 

 
 
Fahéj, őrölt2teáskanál
Finomliszt800gramm
Méz 4evőkanál
Porcukor320gramm
Szegfűszeg- őrölt1teáskanál
Szódabikarbóna1teáskanál
Tyúk tojás4darab
Vaj250gramm

1. A tészta elkészítése

finomliszt 800 g  vaj 250 g  porcukor 320 g  méz  4 EK  tyúk tojás 4 db  fahéj, őrölt 2 TK  szegfűszeg- őrölt 1 TK  szódabikarbóna 1 TK

Egy nagyobb tálba lisztet, felvágott vajat, porcukrot, mézet és tojást helyezünk. A tésztához fahéjat, szegfűszeget és szódabikarbónát adunk . Az egészet jól összekeverjük. Jól kidolgozzuk a tésztát.. A kész tésztát 24 órára a hűvös helre helyezzük.

A tészta elkészítése

2. A tészta kinyújtása

A tésztát kisebb adagokban kinyújtjuk egy lisztel meghintet munka lapon. Különböző karácsonyi motívumokat vágunk ki belőle.

A tészta kinyújtása

3. A mézeskalácsok sütése

A kivágott mézeskalácsokat egy zsiradékkal kikent sütőlapra helyezzük (esetleg a sütőpapírral bélelt). A mézeskalácsokat felvert tojással megkenjük.

A mézeskalácsok sütése

4. Díszítés

Díszítjük mákkal, napraforgó maggal, mazsolával, szezámmaggal, vagy dióval (mandula, mogyoró).

Díszítés

5. Tárolás

A mézeskalácsot a sütést követően egy előre elkészített dobozba helyezzük. Miután kihűltek hozzáteszünk 1/4 felvágott alma részét. Az almát szükség szerint cseréljük, figyelünk arra, hogy ne penészedjen meg. Az alma segít puhán tartani a mézeskalácsokat. A mézeskalácsot tárolhatjuk alma nélkül is hűvös helyen, viszont a fogyasztás előtt helyezzük őket el egy kisebb dobozba és tegyünk mellé egy almát és ez által a mézeskalács puha lesz.

Tárolás

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Bejelentkezés