Túrós rétes
Tradicionális rétes recept, úgy ahogy a mi nagymamáink tanulták a saját nagymamáiktól. A recept két rétesre van számítva egy kiló lisztből. Az egyik lehet túrós a másik pedig mákos vagy almás.
recept,recept fotó,finomliszt 00 Extra,darabos túró,Rétesek
Rétesek
kategóriak
Rétesek ›
Hozzávalók
Hozzávalók
darabos túró | 250 | gramm | |
ecet | 1 | evőkanál | |
finomliszt 00 Extra | 1 | kilogramm | |
kristálycukor | 2 | evőkanál | |
só | - | ||
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 120 | gramm | |
víz | 2 | deciliter |
Recept
1. Tészta készítése
finomliszt 00 Extra 1 kilogramm
A lisztet egy szűrő segítségével átszitáljuk egy gyúrólapra.
3.
tyúk tojás 1 darab • vaj 60 gramm • só
A liszthez tojást, csipetnyi sót és puha vajat adunk. Először szétkeverjük egy késsel, majd a kezünkkel összedolgozzuk. A végén gyúrólaphoz ütögetjük, amíg nem fog ragadni.
4.
A tésztát két egyforma cipóra választjuk, és liszttel meghintett deszkára helyezzük. Letakarjuk egy nagyobb forró serpenyővel. 45 percig állni hagyjuk.
5.
Egy nagy fehér abroszt vagy lepedőt szétterítünk és meghintjük liszttel. A lisztet az egész felületre szórjuk, hogy a tészta a kihúzásnál ne ragadjon.
6.
vaj 60 gramm
A tésztát elkezdjük húzogatni az abroszon, folyamatosan olvasztott vajjal csepegtetjük.
7.
Folytatjuk a kihúzogatást, addig amíg a tészta el nem kezd szakadozni. Az sem baj ha helyenként lyukak keletkeznek. A végén egy átlátszó vékony tészta lesz.
8.
A széleit körbe levágjuk.
9. Tészta töltése
darabos túró 250 gramm • kristálycukor 2 evőkanál
A tészta felére rászórjuk a túrót, amelyben előzőleg cukrot kevertünk szét.
10.
A tésztát az abrosz segítségével 3x áthajtjuk, úgy, hogy a töltelék sütés közben ne folyjon ki.
11.
Majd az abrosz segítségével tovább tekerjük a tésztát.
12.
A tekercset óvatosan átrakjuk zsiradékkal kikent tepsire, és patkót formálunk. Megcsepegtetjük a maradék olvasztott vajjal és szétkenjük.
13.
Előmelegített sütőben 240°C-on aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!