Mézes torta
![Mézes torta](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001359/img_hu_4x3/mezes-torta_00180.jpg)
Fantasztikus mézes torta, teli karamellel és dióval. A recept a közkedvelt örmény Marlenka torta alapján lett elkészítve. Az elkészítés fáradsága és a kitartás meghozza gyümölcsét. A torta dísze lehet a karácsonyi asztalnak is.
recept,recept fotó,méz ,dió,Torták,Karácsony
Torták
Hozzávalók
Hozzávalók
cukrozott sűrített tej | 794 | gramm | |
dió | 80 | gramm | |
dió, darált | 120 | gramm | |
finomliszt | 500 | gramm | |
kristálycukor | 80 | gramm | |
kukoricakeményítő | 40 | gramm | |
málna dzsem | 150 | gramm | |
méz | 100 | gramm | |
porcukor | 75 | gramm | |
szódabikarbóna | 10 | gramm | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 300 | milliliter | |
tyúk tojás | 3 | darab | |
vaj | 370 | gramm |
Recept
1. Mézes tortalapok - 6 db
vaj 120 gramm • kristálycukor 50 gramm • méz 100 gramm
Forró vízfürdőben lassan a vajat, cukrot és a mézet elkeverjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9101.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9103.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9105.jpg)
4.
finomliszt 500 gramm
Egy tálba beleszórjuk a lisztet, majd hozzáöntjük a meleg mézes-vajas-tojásos masszát. Fakanállal elkeverjük és egy gyúrólapra öntjük...
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9107.jpg)
5.
... és kézzel tésztát dolgozunk ki belőle. A tésztát henger formára gyúrjuk, majd 4 egyforma részre osztjuk el. Az első tésztát vékonyra nyújtjuk. (Legjobb szilikon lapon dolgozni, mivel így a tészta nem ragad oda, és könnyen meg tudjuk fordítani. Amennyiben klasszikus gyúrólapot használunk, a tésztát meghintjük liszttel).
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9113.jpg)
6.
A kinyújtott tésztára egy kerek formát helyezünk, kb 24 cm átmérővel, és körbevágjuk. A kerek tésztát sütőpapírra helyezzük, a levágott darabkákat félrerakjuk. Hasonló képen dolgozzuk ki a felmaradt három tésztát is. A tésztamaradékokat összegyúrjuk és még két kerek tésztát készítünk belőle. (A felmaradt tésztadarabokat az utolsó sütésnél sütjük meg).
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9118.jpg)
7.
Az egyes kerek tésztákat áthelyezzük a sütőpapírral együtt a sütőlapra és egyenként megsütjük 180°C-on, kb 5 percig. A sütőpapírt a sütés után azonnal eltávolítjuk...
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9123.jpg)
8.
...és a lapokat egymásra helyezzük. Sütés után minél hamarabb élelmiszerfóliába rakjuk és minél hamarabb megtöltjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9129.jpg)
9. Karamellás krém
cukrozott sűrített tej 794 gramm
A cukrozott sűrített tej konzerveket vízben 2 órán át főzzük, majd hideg vízben lehűtjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9146.jpg)
10.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 300 milliliter • kristálycukor 30 gramm • kukoricakeményítő 40 gramm
Tejből, cukorból és kukorica keményítőből sűrű pudingot főzünk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9150.jpg)
12.
A vajba belekeverjük a pudingot és a lehűtött cukrozott sűrített tejet.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9152.jpg)
13. Karamellás-diós krém
dió, darált 120 gramm
A krémből félrerakunk 250 g-ot (eltesszük a végső díszítéshez), és a többihez diót keverünk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9154.jpg)
14. Süteménydísz
Az utolsó tészta maradékait sütés után szétmorzsoljuk...
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9130.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9156.jpg)
16. A torta elkészítése
málna dzsem 150 gramm
A tortalapokat szétrakjuk, a felső lapot megfordítjuk. Az alsó és a felső lapot megkenjük lekvárral.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9157.jpg)
17.
Minden lapot, a felső kivételével megkenjük a karamellás diós krémmel.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9159.jpg)
18.
A krémet egyenletesen eligazítjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9160.jpg)
19.
Az egyes lapokat egymásra rakjuk. A felső lapot a lekváros oldalával helyezzük a krémre.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9161.jpg)
20.
A tortára egy nehezéket teszünk, és 12 órát hűvös helyen pihentetjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9163.jpg)
21. Torta díszítése
Az egész tortát megkenjük a félretett karamellás krémmel...
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9165.jpg)
22.
...és megszórjuk az elkészített tortadísszel, majd legalább 24 órát hűvös helyen tároljuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/medova-vianocna-torta.jpg)
23.
Tálalás előtt olvasztott csokoládéval díszítjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9188.jpg)
24. Születésnapi mézes torta
Ha születésnapi tortát szeretnénk készíteni belőle, akkor vidáman feldíszítjük :)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001359/small/IMG_9199.jpg)
25. Tippek és javaslatok
A tortát legalább 2-3 nappal a tálalás előtt készítjük, hogy az ízek összeolvadjanak, és a mézes lapok megpuhuljanak. Nem ajánljuk a hozzávalók mennyiségét változtatni, különösen a cukor mennyiséget, még ha valakinek kevésnek is tűnhet :) Viszont a dióból nyugodtan tehet többet :)
Jó étvágyat!