szakacsreceptek.hu

Mézes torta

Fantasztikus mézes torta, teli karamellel és dióval. A recept a közkedvelt örmény Marlenka torta alapján lett elkészítve. Az elkészítés fáradsága és a kitartás meghozza gyümölcsét. A torta dísze lehet a karácsonyi asztalnak is.

 

Adag: 16

    

Főzőcske: 

Értékelés: 

 

kategóriak:    

 

 
 
Cukrozott sűrített tej794gramm
Dió80gramm
Dió, darált120gramm
Finomliszt500gramm
Kristálycukor80gramm
Kukoricakeményítő40gramm
Málna dzsem150gramm
Méz 100gramm
Porcukor75gramm
Szódabikarbóna10gramm
Teljes zsírtartalmú tej 3,5%300milliliter
Tyúk tojás3darab
Vaj370gramm

1. Mézes tortalapok - 6 db

vaj 120 g  kristálycukor 50 g  méz  100 g

Forró vízfürdőben lassan a vajat, cukrot és a mézet elkeverjük.

Mézes tortalapok - 6 db

2. 

szódabikarbóna 10 g

Hozzászórunk szódabikarbónát és habosra keverjük.

3. 

tyúk tojás 3 db

Hozzáadjuk a felvert tojásokat, majd 5 percig vízfürdőben főzzük.

4. 

finomliszt 500 g

Egy tálba beleszórjuk a lisztet, majd hozzáöntjük a meleg mézes-vajas-tojásos masszát. Fakanállal elkeverjük és egy gyúrólapra öntjük...

5. 

... és kézzel tésztát dolgozunk ki belőle. A tésztát henger formára gyúrjuk, majd 4 egyforma részre osztjuk el. Az első tésztát vékonyra nyújtjuk. (Legjobb szilikon lapon dolgozni, mivel így a tészta nem ragad oda, és könnyen meg tudjuk fordítani. Amennyiben klasszikus gyúrólapot használunk, a tésztát meghintjük liszttel).

6. 

A kinyújtott tésztára egy kerek formát helyezünk, kb 24 cm átmérővel, és körbevágjuk. A kerek tésztát sütőpapírra helyezzük, a levágott darabkákat félrerakjuk. Hasonló képen dolgozzuk ki a felmaradt három tésztát is. A tésztamaradékokat összegyúrjuk és még két kerek tésztát készítünk belőle. (A felmaradt tésztadarabokat az utolsó sütésnél sütjük meg).

7. 

Az egyes kerek tésztákat áthelyezzük a sütőpapírral együtt a sütőlapra és egyenként megsütjük 180°C-on, kb 5 percig. A sütőpapírt a sütés után azonnal eltávolítjuk...

8. 

...és a lapokat egymásra helyezzük. Sütés után minél hamarabb élelmiszerfóliába rakjuk és minél hamarabb megtöltjük.

9. Karamellás krém

cukrozott sűrített tej 794 g

A cukrozott sűrített tej konzerveket vízben 2 órán át főzzük, majd hideg vízben lehűtjük.

Karamellás krém

10. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 300 ml  kristálycukor 30 g  kukoricakeményítő 40 g

Tejből, cukorból és kukorica keményítőből sűrű pudingot főzünk.

11. 

vaj 250 g  porcukor 75 g

A vajat cukorral kikeverjük.

12. 

A vajba belekeverjük a pudingot és a lehűtött cukrozott sűrített tejet.

13. Karamellás-diós krém

dió, darált 120 g

A krémből félrerakunk 250 g-ot (eltesszük a végső díszítéshez), és a többihez diót keverünk.

Karamellás-diós krém

14. Süteménydísz

Az utolsó tészta maradékait sütés után szétmorzsoljuk...

Süteménydísz

15. 

dió 80 g

... és összekeverjük a vastagra vágott dióval.

16. A torta elkészítése

málna dzsem 150 g

A tortalapokat szétrakjuk, a felső lapot megfordítjuk. Az alsó és a felső lapot megkenjük lekvárral.

A torta elkészítése

17. 

Minden lapot, a felső kivételével megkenjük a karamellás diós krémmel.

18. 

A krémet egyenletesen eligazítjuk.

19. 

Az egyes lapokat egymásra rakjuk. A felső lapot a lekváros oldalával helyezzük a krémre.

20. 

A tortára egy nehezéket teszünk, és 12 órát hűvös helyen pihentetjük.

21. Torta díszítése

Az egész tortát megkenjük a félretett karamellás krémmel...

Torta díszítése

22. 

...és megszórjuk az elkészített tortadísszel, majd legalább 24 órát hűvös helyen tároljuk.

23. 

Tálalás előtt olvasztott csokoládéval díszítjük.

24. Születésnapi mézes torta

Ha születésnapi tortát szeretnénk készíteni belőle, akkor vidáman feldíszítjük :)

Születésnapi mézes torta

25. Tippek és javaslatok

A tortát legalább 2-3 nappal a tálalás előtt készítjük, hogy az ízek összeolvadjanak, és a mézes lapok megpuhuljanak. Nem ajánljuk a hozzávalók mennyiségét változtatni, különösen a cukor mennyiséget, még ha valakinek kevésnek is tűnhet :) Viszont a dióból nyugodtan tehet többet :)

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Bejelentkezés