RECEPTEK

Mézes torta

Mézes torta

Fantasztikus mézes torta, teli karamellel és dióval. A recept a közkedvelt örmény Marlenka torta alapján lett elkészítve. Az elkészítés fáradsága és a kitartás meghozza gyümölcsét. A torta dísze lehet a karácsonyi asztalnak is.

recept,recept fotó,méz ,dió,Torták,Karácsony

Torták

Főzőcske

Adag

16

Az elkészítés ideje

Nehézség

nagy

 

Hozzávalók

Hozzávalók

cukrozott sűrített tej794gramm
dió80gramm
dió, darált120gramm
finomliszt500gramm
kristálycukor80gramm
kukoricakeményítő40gramm
málna dzsem150gramm
méz 100gramm
porcukor75gramm
szódabikarbóna10gramm
teljes zsírtartalmú tej 3,5%300milliliter
tyúk tojás3darab
vaj370gramm

 

Recept

1. Mézes tortalapok - 6 db

vaj 120 gramm  kristálycukor 50 gramm  méz  100 gramm

Forró vízfürdőben lassan a vajat, cukrot és a mézet elkeverjük.

2. 

szódabikarbóna 10 gramm

Hozzászórunk szódabikarbónát és habosra keverjük.

3. 

tyúk tojás 3 darab

Hozzáadjuk a felvert tojásokat, majd 5 percig vízfürdőben főzzük.

4. 

finomliszt 500 gramm

Egy tálba beleszórjuk a lisztet, majd hozzáöntjük a meleg mézes-vajas-tojásos masszát. Fakanállal elkeverjük és egy gyúrólapra öntjük...

5. 

... és kézzel tésztát dolgozunk ki belőle. A tésztát henger formára gyúrjuk, majd 4 egyforma részre osztjuk el. Az első tésztát vékonyra nyújtjuk. (Legjobb szilikon lapon dolgozni, mivel így a tészta nem ragad oda, és könnyen meg tudjuk fordítani. Amennyiben klasszikus gyúrólapot használunk, a tésztát meghintjük liszttel).

6. 

A kinyújtott tésztára egy kerek formát helyezünk, kb 24 cm átmérővel, és körbevágjuk. A kerek tésztát sütőpapírra helyezzük, a levágott darabkákat félrerakjuk. Hasonló képen dolgozzuk ki a felmaradt három tésztát is. A tésztamaradékokat összegyúrjuk és még két kerek tésztát készítünk belőle. (A felmaradt tésztadarabokat az utolsó sütésnél sütjük meg).

7. 

Az egyes kerek tésztákat áthelyezzük a sütőpapírral együtt a sütőlapra és egyenként megsütjük 180°C-on, kb 5 percig. A sütőpapírt a sütés után azonnal eltávolítjuk...

8. 

...és a lapokat egymásra helyezzük. Sütés után minél hamarabb élelmiszerfóliába rakjuk és minél hamarabb megtöltjük.

9. Karamellás krém

cukrozott sűrített tej 794 gramm

A cukrozott sűrített tej konzerveket vízben 2 órán át főzzük, majd hideg vízben lehűtjük.

10. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 300 milliliter  kristálycukor 30 gramm  kukoricakeményítő 40 gramm

Tejből, cukorból és kukorica keményítőből sűrű pudingot főzünk.

11. 

vaj 250 gramm  porcukor 75 gramm

A vajat cukorral kikeverjük.

12. 

A vajba belekeverjük a pudingot és a lehűtött cukrozott sűrített tejet.

13. Karamellás-diós krém

dió, darált 120 gramm

A krémből félrerakunk 250 g-ot (eltesszük a végső díszítéshez), és a többihez diót keverünk.

14. Süteménydísz

Az utolsó tészta maradékait sütés után szétmorzsoljuk...

15. 

dió 80 gramm

... és összekeverjük a vastagra vágott dióval.

16. A torta elkészítése

málna dzsem 150 gramm

A tortalapokat szétrakjuk, a felső lapot megfordítjuk. Az alsó és a felső lapot megkenjük lekvárral.

17. 

Minden lapot, a felső kivételével megkenjük a karamellás diós krémmel.

18. 

A krémet egyenletesen eligazítjuk.

19. 

Az egyes lapokat egymásra rakjuk. A felső lapot a lekváros oldalával helyezzük a krémre.

20. 

A tortára egy nehezéket teszünk, és 12 órát hűvös helyen pihentetjük.

21. Torta díszítése

Az egész tortát megkenjük a félretett karamellás krémmel...

22. 

...és megszórjuk az elkészített tortadísszel, majd legalább 24 órát hűvös helyen tároljuk.

23. 

Tálalás előtt olvasztott csokoládéval díszítjük.

24. Születésnapi mézes torta

Ha születésnapi tortát szeretnénk készíteni belőle, akkor vidáman feldíszítjük :)

25. Tippek és javaslatok

A tortát legalább 2-3 nappal a tálalás előtt készítjük, hogy az ízek összeolvadjanak, és a mézes lapok megpuhuljanak. Nem ajánljuk a hozzávalók mennyiségét változtatni, különösen a cukor mennyiséget, még ha valakinek kevésnek is tűnhet :) Viszont a dióból nyugodtan tehet többet :)

Jó étvágyat!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés  • Frissítse a cookie-k beállításit