RECEPTEK

Mézes torta

Mézes torta

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Fantasztikus mézes torta, teli karamellel és dióval. A recept a közkedvelt örmény Marlenka torta alapján lett elkészítve. Az elkészítés fáradsága és a kitartás meghozza gyümölcsét. A torta dísze lehet a karácsonyi asztalnak is.

recept,recept fotó,méz ,dió,Torták,Karácsony

Torták

Főzőcske

Adag

16

Adag tömege

174 g

Adag energiatartalma

642 kcal

Az elkészítés ideje

Nehézség

nagy

Hozzávalók

Hozzávalók

cukrozott sűrített tej

794

2573

gramm

kcal

dió

80

540

gramm

kcal

dió, darált

120

809

gramm

kcal

finomliszt

500

1735

gramm

kcal

kristálycukor

80

322

gramm

kcal

kukoricakeményítő

40

145

gramm

kcal

málna dzsem

150

353

gramm

kcal

méz

100

328

gramm

kcal

porcukor

75

291

gramm

kcal

szódabikarbóna

10

0

gramm

kcal

teljes zsírtartalmú tej 3,5%

300

192

milliliter

kcal

tyúk tojás

3

264

darab

kcal

vaj

370

2716

gramm

kcal

 

Recept

1. Mézes tortalapok - 6 db

vaj 120 gramm  kristálycukor 50 gramm  méz  100 gramm

Forró vízfürdőben lassan a vajat, cukrot és a mézet elkeverjük.

Forró vízfürdőben lassan a vajat, cukrot és a...

2. 

szódabikarbóna 10 gramm

Hozzászórunk szódabikarbónát és habosra keverjük.

Hozzászórunk szódabikarbónát és habosra...

3. 

tyúk tojás 3 darab

Hozzáadjuk a felvert tojásokat, majd 5 percig vízfürdőben főzzük.

Hozzáadjuk a felvert tojásokat, majd 5 percig...

4. 

finomliszt 500 gramm

Egy tálba beleszórjuk a lisztet, majd hozzáöntjük a meleg mézes-vajas-tojásos masszát. Fakanállal elkeverjük és egy gyúrólapra öntjük...

Egy tálba beleszórjuk a lisztet, majd...

5. 

... és kézzel tésztát dolgozunk ki belőle. A tésztát henger formára gyúrjuk, majd 4 egyforma részre osztjuk el. Az első tésztát vékonyra nyújtjuk. (Legjobb szilikon lapon dolgozni, mivel így a tészta nem ragad oda, és könnyen meg tudjuk fordítani. Amennyiben klasszikus gyúrólapot használunk, a tésztát meghintjük liszttel).

... és kézzel tésztát dolgozunk ki belőle. A...

6. 

A kinyújtott tésztára egy kerek formát helyezünk, kb 24 cm átmérővel, és körbevágjuk. A kerek tésztát sütőpapírra helyezzük, a levágott darabkákat félrerakjuk. Hasonló képen dolgozzuk ki a felmaradt három tésztát is. A tésztamaradékokat összegyúrjuk és még két kerek tésztát készítünk belőle. (A felmaradt tésztadarabokat az utolsó sütésnél sütjük meg).

A kinyújtott tésztára egy kerek formát...

7. 

Az egyes kerek tésztákat áthelyezzük a sütőpapírral együtt a sütőlapra és egyenként megsütjük 180°C-on, kb 5 percig. A sütőpapírt a sütés után azonnal eltávolítjuk...

Az egyes kerek tésztákat áthelyezzük a...

8. 

...és a lapokat egymásra helyezzük. Sütés után minél hamarabb élelmiszerfóliába rakjuk és minél hamarabb megtöltjük.

...és a lapokat egymásra helyezzük. Sütés...

9. Karamellás krém

cukrozott sűrített tej 794 gramm

A cukrozott sűrített tej konzerveket vízben 2 órán át főzzük, majd hideg vízben lehűtjük.

A cukrozott sűrített tej konzerveket vízben 2...

10. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 300 milliliter  kristálycukor 30 gramm  kukoricakeményítő 40 gramm

Tejből, cukorból és kukorica keményítőből sűrű pudingot főzünk.

Tejből, cukorból és kukorica keményítőből...

11. 

vaj 250 gramm  porcukor 75 gramm

A vajat cukorral kikeverjük.

A vajat cukorral kikeverjük....

12. 

A vajba belekeverjük a pudingot és a lehűtött cukrozott sűrített tejet.

A vajba belekeverjük a pudingot és a lehűtött...

13. Karamellás-diós krém

dió, darált 120 gramm

A krémből félrerakunk 250 g-ot (eltesszük a végső díszítéshez), és a többihez diót keverünk.

A krémből félrerakunk 250 g-ot (eltesszük a...

14. Süteménydísz

Az utolsó tészta maradékait sütés után szétmorzsoljuk...

Az utolsó tészta maradékait sütés után...

15. 

dió 80 gramm

... és összekeverjük a vastagra vágott dióval.

... és összekeverjük a vastagra vágott...

16. A torta elkészítése

málna dzsem 150 gramm

A tortalapokat szétrakjuk, a felső lapot megfordítjuk. Az alsó és a felső lapot megkenjük lekvárral.

A tortalapokat szétrakjuk, a felső lapot...

17. 

Minden lapot, a felső kivételével megkenjük a karamellás diós krémmel.

Minden lapot, a felső kivételével megkenjük a...

18. 

A krémet egyenletesen eligazítjuk.

A krémet egyenletesen eligazítjuk....

19. 

Az egyes lapokat egymásra rakjuk. A felső lapot a lekváros oldalával helyezzük a krémre.

Az egyes lapokat egymásra rakjuk. A felső lapot...

20. 

A tortára egy nehezéket teszünk, és 12 órát hűvös helyen pihentetjük.

A tortára egy nehezéket teszünk, és 12 órát...

21. Torta díszítése

Az egész tortát megkenjük a félretett karamellás krémmel...

Az egész tortát megkenjük a félretett...

22. 

...és megszórjuk az elkészített tortadísszel, majd legalább 24 órát hűvös helyen tároljuk.

...és megszórjuk az elkészített tortadísszel,...

23. 

Tálalás előtt olvasztott csokoládéval díszítjük.

Tálalás előtt olvasztott csokoládéval...

24. Születésnapi mézes torta

Ha születésnapi tortát szeretnénk készíteni belőle, akkor vidáman feldíszítjük :)

Ha születésnapi tortát szeretnénk készíteni...

25. Tippek és javaslatok

A tortát legalább 2-3 nappal a tálalás előtt készítjük, hogy az ízek összeolvadjanak, és a mézes lapok megpuhuljanak. Nem ajánljuk a hozzávalók mennyiségét változtatni, különösen a cukor mennyiséget, még ha valakinek kevésnek is tűnhet :) Viszont a dióból nyugodtan tehet többet :)

Jó étvágyat!

Ajánlott receptek

Kedvenc keresések

Legolvasottabb receptek

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Bejelentkezés