Mézes torta

Fantasztikus mézes torta, teli karamellel és dióval. A recept a közkedvelt örmény Marlenka torta alapján lett elkészítve. Az elkészítés fáradsága és a kitartás meghozza gyümölcsét. A torta dísze lehet a karácsonyi asztalnak is.
recept,recept fotó,méz ,dió,Torták,Karácsony
Torták
Hozzávalók
Hozzávalók
cukrozott sűrített tej | 794 2573 | gramm kcal | |
dió | 80 540 | gramm kcal | |
dió, darált | 120 809 | gramm kcal | |
finomliszt | 500 1735 | gramm kcal | |
kristálycukor | 80 322 | gramm kcal | |
kukoricakeményítő | 40 145 | gramm kcal | |
málna dzsem | 150 353 | gramm kcal | |
méz | 100 328 | gramm kcal | |
porcukor | 75 291 | gramm kcal | |
szódabikarbóna | 10 0 | gramm kcal | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 300 192 | milliliter kcal | |
tyúk tojás | 3 264 | darab kcal | |
vaj | 370 2716 | gramm kcal |
Recept
1. Mézes tortalapok - 6 db
vaj 120 gramm • kristálycukor 50 gramm • méz 100 gramm
Forró vízfürdőben lassan a vajat, cukrot és a mézet elkeverjük.



4.
finomliszt 500 gramm
Egy tálba beleszórjuk a lisztet, majd hozzáöntjük a meleg mézes-vajas-tojásos masszát. Fakanállal elkeverjük és egy gyúrólapra öntjük...

5.
... és kézzel tésztát dolgozunk ki belőle. A tésztát henger formára gyúrjuk, majd 4 egyforma részre osztjuk el. Az első tésztát vékonyra nyújtjuk. (Legjobb szilikon lapon dolgozni, mivel így a tészta nem ragad oda, és könnyen meg tudjuk fordítani. Amennyiben klasszikus gyúrólapot használunk, a tésztát meghintjük liszttel).

6.
A kinyújtott tésztára egy kerek formát helyezünk, kb 24 cm átmérővel, és körbevágjuk. A kerek tésztát sütőpapírra helyezzük, a levágott darabkákat félrerakjuk. Hasonló képen dolgozzuk ki a felmaradt három tésztát is. A tésztamaradékokat összegyúrjuk és még két kerek tésztát készítünk belőle. (A felmaradt tésztadarabokat az utolsó sütésnél sütjük meg).

7.
Az egyes kerek tésztákat áthelyezzük a sütőpapírral együtt a sütőlapra és egyenként megsütjük 180°C-on, kb 5 percig. A sütőpapírt a sütés után azonnal eltávolítjuk...

8.
...és a lapokat egymásra helyezzük. Sütés után minél hamarabb élelmiszerfóliába rakjuk és minél hamarabb megtöltjük.

9. Karamellás krém
cukrozott sűrített tej 794 gramm
A cukrozott sűrített tej konzerveket vízben 2 órán át főzzük, majd hideg vízben lehűtjük.

10.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 300 milliliter • kristálycukor 30 gramm • kukoricakeményítő 40 gramm
Tejből, cukorból és kukorica keményítőből sűrű pudingot főzünk.

12.
A vajba belekeverjük a pudingot és a lehűtött cukrozott sűrített tejet.

13. Karamellás-diós krém
dió, darált 120 gramm
A krémből félrerakunk 250 g-ot (eltesszük a végső díszítéshez), és a többihez diót keverünk.

14. Süteménydísz
Az utolsó tészta maradékait sütés után szétmorzsoljuk...


16. A torta elkészítése
málna dzsem 150 gramm
A tortalapokat szétrakjuk, a felső lapot megfordítjuk. Az alsó és a felső lapot megkenjük lekvárral.

17.
Minden lapot, a felső kivételével megkenjük a karamellás diós krémmel.

18.
A krémet egyenletesen eligazítjuk.

19.
Az egyes lapokat egymásra rakjuk. A felső lapot a lekváros oldalával helyezzük a krémre.

20.
A tortára egy nehezéket teszünk, és 12 órát hűvös helyen pihentetjük.

21. Torta díszítése
Az egész tortát megkenjük a félretett karamellás krémmel...

22.
...és megszórjuk az elkészített tortadísszel, majd legalább 24 órát hűvös helyen tároljuk.

23.
Tálalás előtt olvasztott csokoládéval díszítjük.

24. Születésnapi mézes torta
Ha születésnapi tortát szeretnénk készíteni belőle, akkor vidáman feldíszítjük :)

25. Tippek és javaslatok
A tortát legalább 2-3 nappal a tálalás előtt készítjük, hogy az ízek összeolvadjanak, és a mézes lapok megpuhuljanak. Nem ajánljuk a hozzávalók mennyiségét változtatni, különösen a cukor mennyiséget, még ha valakinek kevésnek is tűnhet :) Viszont a dióból nyugodtan tehet többet :)
Jó étvágyat!