Házias krumplilepény
Finom krumplilepény a nagymamáink receptje alapján. Köretként tálalhatjuk sült kacsához, libához vagy megtölthetjük sósan (kacsamájjal) vagy édesen (mákkal, dióval...). Az elkészítése egyszerű. A hagyományos ízek kedvelőinek kötelező elkészíteni! :)
recept,recept fotó,burgonya,Burgonyából készült köretek,,Szlovák receptek,Szezonális receptek
Burgonyából készült köretek
Szlovák receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
Mézes sült kacsa szőlőmártással recept | - | ||
Narancsos kacsasült recept | - | ||
Sült kacsa - az elkészítés legegyszerűbb módja recept | - | ||
burgonya | 1 | kilogramm | |
finomliszt | 300 | gramm | |
kacsazsír | - | ||
sertészsír | - | ||
só | - | ||
vaj | - |
Recept
1.
burgonya 1 kilogramm
A burgonyát a héjában majdnem puhára főzzük, de ne főzzük szét. Hagyjuk alaposan kihűlni. Ezért érdemesebb még este megfőzni, és reggel folytathatjuk a munkát.
2.
A krumplit meghámozzuk és apróra reszeljük.
4.
A tésztát ráhelyezzük a liszttel meghintett gyúrólapra és tovább gyúrjuk. Amikor már a tészta készen van, lágy és nem ragad. Kb 45 cm hosszú hengert készítünk belőle, amelyet 2,5 cm hosszú darabokra vágunk fel.
5.
Minden darabot kinyújtunk a liszttel meghintett gyúrólapon, és 22 cm átmérőjű kerek lepényformára.
6.
Eredetileg sparhelten sütötték a lepényt, de mivel már az otthonunkban ilyen nincs, akkor helyette süthetjük egy kerámia palacsintasütőn. Természetesen zsiradék nélkül sütjük. A lepényekről lerázzuk a lisztet és ráhelyezzük a palacsintasütőre. Rövid ideig sütjük...
7.
...majd megfordítjuk. Megsütjük a másik oldaláról is. Amikor a lepény megsült, tányérra helyezzük, a palacsintasütőt egy papírtörlő segítségével megtisztítjuk és folytatjuk a következő lepény sütését.
8.
kacsazsír • vaj • sertészsír
A megsült lepényt az egyik oldaláról megkenjük olvasztott kacsazsírral, de megkenhetjük olvasztott vajjal is, amelyet egy kis sertészsírral keverünk össze.
9.
Sült kacsa - az elkészítés legegyszerűbb módja recept • Mézes sült kacsa szőlőmártással recept • Narancsos kacsasült recept
A lepényeket egymásra helyezzük, így a lepény másik oldalát nem szükséges megkenni, mivel az alatta lévő lepénytől átveszi a zsiradékot. Tálalás előtt melegen tartjuk. Ha a lepényeket előre készítjük, akkor étkezési fóliában becsomagolva hűtőben tároljuk. Tálalás előtt eltávolítjuk a fóliát és lefedve sütőben megmelegítjük.
Jó étvágyat!