Citromos szeletek

Frissítő citromos szelet, amely után nem kerüli el a vendégei dícséretét. A receptet az általános adag feléből állítottuk össze, így ha több vendéget vár, az adagot duplázza meg.
recept,recept fotó,citromlé,citromlé,citromlé,Sütemények,Szezonális receptek
Sütemények
Hozzávalók
Hozzávalók
citromlé | 80 ?? | milliliter kcal | |
citromlé | 0 ?? | kcal | |
finomliszt | 170 590 | gramm kcal | |
gyümölcsös jam | 2 73 | evőkanál kcal | |
kristálycukor | 220 885 | gramm kcal | |
porcukor | 190 738 | gramm kcal | |
rétesliszt | 0 ?? | kcal | |
sütőpor | 2 8 | teáskanál kcal | |
tojásfehérje | 5 85 | darab kcal | |
tojássárgája | 5 285 | darab kcal | |
vaj | 0 ?? | kcal | |
vaj | 130 955 | gramm kcal | |
vaníliacukor | 2 145 | darab kcal | |
vaníliás puding -por | 2.5 ?? | evőkanál kcal | |
víz | 1 34 | evőkanál kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 350 169 | milliliter kcal |
Recept
1. A tészta elkészítése
tojássárgája 5 darab • kristálycukor 220 gramm • vaníliacukor 1 darab
Elválasszuk a tojássárgáját a fehérjétől. A sárgájához hozzáadunk kristálycukrot és vaníliacukrot.

2.
Habosra keverjük.


4.
citromlé 50 milliliter • finomliszt 170 gramm • sütőpor 2 teáskanál
A tojássárgájához citrom levet , lisztet sütőport adunk, és enyhén összekeverjük az egészet.

5.
A tojássárgájához hozzáadjuk a fehérjéből készült habot.

6.
Óvatosan megkeverjük.

7. Sütés
A tésztát kiöntjük egy nagy liszttel meghintet,zsírral kikent sütő lapra és 180 - 200°C hőmérsékletnél, cca. 10-15 percig sütjük.

8.
A megsült tésztát hagyjuk kihűlni és , két egyforma darabra osztjuk.

9. A krém elkészítése
zsírszegény tej 1,5% 350 milliliter • vaníliás puding -por 2.5 evőkanál • vaj 130 gramm • porcukor 90 gramm • vaníliacukor 1 darab • citromlé 30 milliliter
Megfőzzük a sűrű pudingot, és hagyjuk kihűlni. A kissé puha vajat felverjük porcukorral és vanília cukorral. Hozzáadjuk egy kisebb citrom levét, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kihűlt pudingot is.

10.
gyümölcsös jam 2 evőkanál
A krémet felosszuk két részre. Az egyik szeletre rákenjük a krém felét, amit letakarunk a másik szelettel, amelyet megkentünk lekvárral.

11.
A sütemény tetejére ráöntjük a maradék krémet, egyenletesen szétkenjük és hűvös helyezzük.

12. Az máz elkészítése
porcukor 100 gramm • víz 1 evőkanál • citromlé
A tálban simára keverjük a porcukrot a meleg vízzel és pár csepp citromlével. A citromos mázat lágyan rákenjük a kihűl sütemény tetejére. Egy ideig hűvös helyen hagyjuk, majd szeletekre vágjuk és már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!